Logo
Logo

Kapuśniak ze świeżej kapusty – rozgrzewający eliksir zdrowia!

Kapuśniak ze świeżej kapusty to samo zdrowie! Posmakuje wszystkim amatorom zup i dań na ciepło, którzy oprócz smaku, w każdej potrawie szukają przede wszystkim zdrowia i wartości odżywczych. 

Przepis na kapuśniak ze świeżej kapusty

Składniki 

  • 300 g grubo poszatkowanej kapusty
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 250 g surowego wędzonego boczku
  • 10 cm kawałek pora
  • 1,5 litra wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 gałązki lubczyku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i smaż na średniej mocy palnika. Gdy trochę się zrumieni i wytopi tłuszcz, dodaj posiekaną drobno cebulę. Wymieszaj i podsmażaj aż cebula lekko zbrązowieje.
  2. Wlej wodę, wrzuć ziela angielskie i listki laurowe. Doprowadź do zagotowania i dodaj posiekany drobno por i pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki i marchewki. Wrzuć kapustę i przykryj garnek pokrywką. Gotuj zupę 15 minut.
  3. Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy oraz koperek i posiekany lubczyk. Gotuj jeszcze 5 minut.
  4. Dopraw kapuśniak solą i pieprzem.

Smacznego!

Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

 

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (2)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl