Kapuśniak ze świeżej kapusty – rozgrzewający eliksir zdrowia!

Kapusniak ze swiezej kapusty

Kapuśniak ze świeżej kapusty to samo zdrowie! Posmakuje wszystkim amatorom zup i dań na ciepło, którzy oprócz smaku, w każdej potrawie szukają przede wszystkim zdrowia i wartości odżywczych. 

Posłuchaj
00:00
6

Przepis na kapuśniak ze świeżej kapusty

Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak talerz domowego kapuśniaku. Ta wersja, przygotowana ze świeżej kapusty, to lekka i pełna wartości odżywczych alternatywa dla klasycznej zupy na kiszonej kapuście. Delikatny, ale wyrazisty smak sprawia, że to idealny wybór na zdrowy obiad dla całej rodziny. Kapuśniak nie tylko syci, ale także wspiera odporność i trawienie, dzięki czemu świetnie wpisuje się w codzienną, zbilansowaną dietę.

Składniki 

  • 300 g grubo poszatkowanej kapusty
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 250 g surowego wędzonego boczku
  • 10 cm kawałek pora
  • 1,5 litra wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 gałązki lubczyku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • Sól, pieprz
To się przyda
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol

Ogrodnicza lista zakupów: 12 produktów "must have" na kwiecień – co warto kupić na start sezonu 2025?

Przygotowanie

  1. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i smaż na średniej mocy palnika. Gdy trochę się zrumieni i wytopi tłuszcz, dodaj posiekaną drobno cebulę. Wymieszaj i podsmażaj aż cebula lekko zbrązowieje.
  2. Wlej wodę, wrzuć ziela angielskie i listki laurowe. Doprowadź do zagotowania i dodaj posiekany drobno por i pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki i marchewki. Wrzuć kapustę i przykryj garnek pokrywką. Gotuj zupę 15 minut.
  3. Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy oraz koperek i posiekany lubczyk. Gotuj jeszcze 5 minut.
  4. Dopraw kapuśniak solą i pieprzem.

Smacznego!

Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

 


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Redakcja poleca
Prusakolep – na prusaki, karaluchy i inne owady biegające – 2 szt. Bros
Prusakolep – na prusaki, karaluchy i inne owady biegające – 2 szt. Bros
Lep na muchy na roli - 0,25 x 10m - Bros
Lep na muchy na roli - 0,25 x 10m - Bros
Pułapka na muszki owocówki – 15 ml | Target
Pułapka na muszki owocówki – 15 ml | Target
Obserwuj
Tematy
Sekret bujnych roślin i zdrowej ziemi? Naturalnie – wystarczy Granuplant
Komentarze

Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści