Przepis na kapuśniak ze świeżej kapusty
Składniki
- 300 g grubo poszatkowanej kapusty
- 2 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 250 g surowego wędzonego boczku
- 10 cm kawałek pora
- 1,5 litra wody
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 gałązki lubczyku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- Sól, pieprz
Przygotowanie
- Boczek pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i smaż na średniej mocy palnika. Gdy trochę się zrumieni i wytopi tłuszcz, dodaj posiekaną drobno cebulę. Wymieszaj i podsmażaj aż cebula lekko zbrązowieje.
- Wlej wodę, wrzuć ziela angielskie i listki laurowe. Doprowadź do zagotowania i dodaj posiekany drobno por i pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki i marchewki. Wrzuć kapustę i przykryj garnek pokrywką. Gotuj zupę 15 minut.
- Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy oraz koperek i posiekany lubczyk. Gotuj jeszcze 5 minut.
- Dopraw kapuśniak solą i pieprzem.
Smacznego!
Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw
"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ |