Przepis na kapuśniak ze świeżej kapusty
Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak talerz domowego kapuśniaku. Ta wersja, przygotowana ze świeżej kapusty, to lekka i pełna wartości odżywczych alternatywa dla klasycznej zupy na kiszonej kapuście. Delikatny, ale wyrazisty smak sprawia, że to idealny wybór na zdrowy obiad dla całej rodziny. Kapuśniak nie tylko syci, ale także wspiera odporność i trawienie, dzięki czemu świetnie wpisuje się w codzienną, zbilansowaną dietę.
Składniki
- 300 g grubo poszatkowanej kapusty
- 2 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 250 g surowego wędzonego boczku
- 10 cm kawałek pora
- 1,5 litra wody
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 gałązki lubczyku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- Sól, pieprz
Przygotowanie
- Boczek pokrój w kostkę, wrzuć do garnka i smaż na średniej mocy palnika. Gdy trochę się zrumieni i wytopi tłuszcz, dodaj posiekaną drobno cebulę. Wymieszaj i podsmażaj aż cebula lekko zbrązowieje.
- Wlej wodę, wrzuć ziela angielskie i listki laurowe. Doprowadź do zagotowania i dodaj posiekany drobno por i pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki i marchewki. Wrzuć kapustę i przykryj garnek pokrywką. Gotuj zupę 15 minut.
- Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy oraz koperek i posiekany lubczyk. Gotuj jeszcze 5 minut.
- Dopraw kapuśniak solą i pieprzem.
Smacznego!
Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw
"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ |