Przepis na kiszoną kapustę
Składniki
- 10 kg kapusty
- 1 kg marchewki
- 1 szklanka soli kamiennej (do przetworów lub himalajskiej) / na 1kg warzywa przypada 20 gramów soli.
- kminek (możesz dodać, jeśli lubisz)
Przygotowanie
- Kapustę myjemy, przeglądamy i usuwamy zewnętrzne, brzydkie liście.
- Kroimy kapustę na 4 części, a następnie na drobne paseczki.
- Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Wkładamy pokrojone warzywa warstwami do dużego naczynia (możesz także kisić kapustę w słoikach), przesypując solą.
- Dokładnie mieszamy i ugniatamy, aby kapusta puściła soki.
- Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce (duże naczynie do piwnicy, a słoiki do lodówki).
- Kapusta powinna cały czas być przykryta zalewą solną, aby nie zgniła. w tym celu warto przykryć warzywa talerzem o obciążyć słoikiem wypełnionym wodą.
- Kiszenie kapusty trwa około 2 tygodni. Warto co kilka dni ugniatać warzywa, aby umożliwić ulotnienie się zbierającym się gazom fermentacyjnym.
Smacznego!
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: lenyvavsha / Depositphotos