Logo
Logo
11
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Kiszona kapusta – pyszny i prosty przepis na zdrowie!

Kiszona kapusta to prawdziwe superfood, świetny i tani probiotyk, który możesz łatwo i szybko zrobić w domu. Nie musisz mieć żadnych zdolności kulinarnych i trudno dostępnych składników, bo do zrobienia kiszonek kapusty potrzebujesz tylko warzyw (kapusty i marchewki) oraz soli..., a kiszonkę możesz robić i przechowywać w lodówce. Sprawdź nasz prosty przepis na zdrowie!

 

Przepis na kiszoną kapustę

Składniki

  • 10 kg kapusty
  • 1 kg marchewki
  • 1 szklanka soli kamiennej (do przetworów lub himalajskiej) / na 1kg warzywa przypada 20 gramów soli.
  • kminek (możesz dodać, jeśli lubisz)

Przygotowanie

  1. Kapustę myjemy, przeglądamy i usuwamy zewnętrzne, brzydkie liście.
  2. Kroimy kapustę na 4 części, a następnie na drobne paseczki.
  3. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Wkładamy pokrojone warzywa warstwami do dużego naczynia (możesz także kisić kapustę w słoikach), przesypując solą.
  5. Dokładnie mieszamy i ugniatamy, aby kapusta puściła soki.
  6. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce (duże naczynie do piwnicy, a słoiki do lodówki).
  7. Kapusta powinna cały czas być przykryta zalewą solną, aby nie zgniła. w tym celu warto przykryć warzywa talerzem o obciążyć słoikiem wypełnionym wodą.
  8. Kiszenie kapusty trwa około 2 tygodni. Warto co kilka dni ugniatać warzywa, aby umożliwić ulotnienie się zbierającym się gazom fermentacyjnym.

Smacznego!

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: lenyvavsha / Depositphotos

Dowiedz się więcej
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)



Zobacz także
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu