Lawenda letnia legenda | Cztery przepisy na dania z kwiatów

lawenda letnia legenda - cztery przepisy na dania z kwiatów

Falujące niczym ocean ametystowe pola lawendy są wizytówką Prowansji, ale i w naszym kraju zaczęły pojawiać się łany tego wspaniałego zioła. Wabią niezliczone zastępy głodnych nektaru pszczół i amatorów lawendowych sesji fotograficznych – opowiada na łamach magazynu Gardeners' World Edycja Polska dr Małgorzata Kalemba-Drożdż i podaje cztery przepisy na dania z kwiatami lawendy. 

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Lipiec 2024
Przejrzyj i kup
16
Spis treści
Jakiej lawendy używać w kuchni? Jak działa na organizm? Do jakich dań pasuje lawenda? Jak zrobić kruszonkę z lawendą? Jak zrobić pierogi z lawendą? Jak zrobić ciasteczka z lawedną? Jak zrobić polędwiczki w sosie z lawendą?


Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Lipiec 2024

Torebki wypełnione lawendą wiszą w szafach, odstraszając mole, lawendowe mydło pieści zmysły, a lawendowy olejek koi nerwy. Czas docenić lawendę również w kuchni. Ważne, żeby dobrze dobrać lawendę do zastosowania, bo cudownie pachnące kwiatostany lawendy lekarskiej (Lavandula angustifolia), jej licznych odmian i mieszańców mogą się znacząco różnić aromatem. Lawendę szerokolistną (Lavandula latifolia) i jej mieszańce, ze względu na wysoką zawartość kumaryn, lepiej zawiesić w szafie, żeby odstraszała mole.

Lawenda ma działanie uspokajające, nasenne, przeciwskurczowe i antyseptyczne, przyspiesza gojenie ran. Jednak przy wprowadzaniu lawendy do menu obowiązuje zasada, że więcej wcale nie znaczy lepiej!

Umiar pomaga okiełznać jej niesamowitą moc. Niewielki dodatek lawendy podkręci smak i nada daniom nowy wymiar, zbyt duża ilość – przytłoczy potrawę.

Różne sposoby przetworzenia lawendy mogą diametralnie zmienić percepcję dania. Lawendę można używać bezpośrednio jako przyprawy, zaparzać, naciągać na zimno (przez zalanie zimną wodą i odstawienie na kilka godzin) albo korzystać z destylowanego olejku eterycznego.

Ja stanowczo preferuję używanie kwiatów lawendy, a nie olejku lawendowego, który jako skoncentrowany ekstrakt ma bardzo silny aromat i może nadawać daniom mocno mydlany smak. W sezonie warto sięgać po świeże kwiaty, dzięki którym łatwiej uzyskać delikatny efekt podkreślenia smaku potrawy. Poza sezonem można korzystać z suszonej lawendy, również takiej kupionej w sklepie zielarskim lub aptece, jednak trzeba pamiętać, że jej aromat będzie bardziej intensywny w porównaniu do świeżych kwiatów.

Wytrawnie czy na słodko?

Wybierając odmiany do użytku kulinarnego nie warto kierować się kolorem, ale tylko i wyłącznie zapachem. Kwiaty o silnym ziołowym aromacie, przypominającym rozmaryn, wspaniale uzupełnią wytrawne dania: sałatki, pieczone warzywa, mięsa i drób. Nie bez powodu lawenda jest klasycznym składnikiem mieszanki przyprawowych ziół prowansalskich, doskonale harmonizującym z tymiankiem i czosnkiem.

Odmiany lawendy o słodkim, bardziej kwiatowym lub cytrusowym zapachu będą intrygującym dodatkiem do deserów, lodów, serników, dżemów, zimnych i gorących napojów. Kruche ciasteczka lawendowe i kawa zaparzona ze szczyptą lawendy to już klasyka smaku. Lawenda pięknie współgra z płatkami róży, wanilią, czerwonymi owocami i oczywiście z morelami – co jest wręcz podręcznikowym duetem smaków.

kruszonka z morelami i kwiatami lawendy
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Kruszonka morelowa z lawendą
SKŁADNIKI: 500 g moreli, 50 g płatków owsianych, 50 g mąki, 50 g cukru, 40 g masła, 1 łyżka miodu, szczypta kwiatów lawendy
PRZEPIS: Morele umyj i przepołów. Płatki owsiane zmiel w młynku z cukrem i lawendą. Zmieszaj z mąką i szybko zagnieć z zimnym masłem na kruszonkę. Morele ułóż w naczyniu do zapiekania nasmarowanym tłuszczem. Polej miodem, jeśli owoce są bardzo kwaśne. Posyp kruszonką i piecz w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, aż kruszonka się zezłoci. Do dekoracji posyp kilkoma świeżymi kwiatami wyskubanymi z kwiatostanu lawendy.
pierogi z czerwonymi porzeczkami i kwiatami lawendy
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Pierogi z czerwoną porzeczką i lawendą
SKŁADNIKI: ciasto – 500 g mąki, sól, gorąca woda, nadzienie – czerwona porzeczka, kwiaty lawendy, do podania: kwaśna śmietana, cukier lub cukier puder
PRZEPIS: Mąkę ze szczyptą soli zalej bardzo ciepłą wodą i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw pod przykryciem na pół godziny, żeby wystygło i spęczniało. Porzeczki umyj, osusz i oddziel od szypułek. Z gałązek lawendy oberwij kwiaty i posyp nimi porzeczki. Rozwałkuj ciasto na pierogi, podsypując je mąką. Wycinaj kieliszkiem kółka i na każde nakładaj porcję czerwonych porzeczek z lawendą. Lep pierogi i odkładaj pod czystą ściereczkę, żeby nie wysychały przed gotowaniem. Pierogi wrzucaj na gotującą się wodę i gotuj, aż wypłyną.
Podawaj posypane cukrem pudrem lub osłodzoną kwaśną śmietaną. Zamiast porzeczek możesz też użyć borówek czarnych, truskawek lub startych jabłek – każdy z tych owoców świetnie współgra z lawendą.
kruche ciasteczka z kwiatami lawendy
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Ciasteczka lawendowe
SKŁADNIKI: 200 g masła, 2 szklanki mąki i trochę na podsypanie, 3/4 szklanki cukru (najlepiej użyć drobnego białego, lub pół szklanki cukru pudru), 1 łyżeczka suszonej lawendy lub 2-3 łyżeczki świeżych kwiatów lawendy, 1 łyżka cukru z wanilią, 1 łyżka soku z cytryny, 1 żółtko, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, ewentualnie 1-2 łyżki lodowatej wody
PRZEPIS: Zagnieć składniki ciasta mikserem lub ręcznie. Można rozetrzeć tłuszcz z mąką i cukrem do uzyskania kruszonki, a potem dodać mokre składniki, aż ciasto zwiąże, albo można najpierw utrzeć wszystkie składniki, ale z połową mąki i potem dosypywać powoli mąkę do uzyskania odpowiedniej tężyzny ciasta. Rozwałkuj ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby.
Wycinaj ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 6-8 minut w temperaturze 180°C pilnując, żeby się nadmiernie nie przypiekły.
polędwiczki w sosie z kwiatów lawendy
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Polędwiczka wieprzowa w sosie lawendowym z białą czekoladą
SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa, 50 g białej czekolady, 250 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, sok z 1 cytryny, 1 mała papryczka chili, sól, pieprz, gałązka rozmarynu, 1-2 świeże kwiatostany lawendy, po kilka wyskubanych kwiatów lawendy do dekoracji, garść borówek
PRZEPIS: Mięso umyj, osusz, oczyść z błon i pokrój w plastry. Każdy kawałek oprósz solą i pieprzem. Smaż na oliwie po 1 minucie z każdej strony, po czym odłóż w ciepłe miejsce. Roztop masło na patelni po smażeniu mięsa, dodaj mąkę i lekko podsmaż. Dodaj bulion, lawendę, rozmaryn, sok z cytryny i kawałek chilli. Gotuj przez kilka minut na małym ogniu, ciągle mieszając.
Białą czekoladę połam na kawałki, wrzuć do sosu, zamieszaj, żeby się rozpuściła. Podawaj mięso z sosem i kilkoma kwaśnymi borówkami posypane kwiatkami lawendy. Jako dodatek możesz podać młode ziemniaki oraz białe szparagi.

Zdjęcie tytułowe: Małgorzata Kalemba-Drożdż

Tekst: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”.

 

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Lipiec 2024


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Obserwuj
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Tagi
Najnowsze treści