Trufle w polskich lasach | Gdzie szukać? Jak i kiedy zbierać? Za ile można je sprzedać?

Trufle - najdroższe grzyby w Polsce - nawet 1000 zł za kilogram

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, skąd pochodzi ten wyjątkowy grzyb, który dodaje głębokiego smaku potrawom w najbardziej luksusowych restauracjach świata? Mówimy o truflach, "czarnym złocie" kulinariów. Co więcej, te podziemne skarby nie są zarezerwowane tylko dla krajów takich jak Francja czy Włochy. Polska, z jej bogatą glebą i różnorodnymi lasami, również stała się domem dla tych cenionych grzybów. Jednak czy trufle z Polski będą równie smaczne, aromatyczne i... drogie jak ich włoskie kuzynki?

Posłuchaj
00:00
23
Spis treści
Jak wyglądają trufle? Jak pachną i smakują? Co z nich zrobić w kuchni? Gdzie i kiedy szukać trufli? Przy jakich drzewach rosną trufle? Czy polskie trufle są jadalne? Czy trufle można hodować? Ile kosztuje 1 kg trufli? Ile kosztuje 100 g trufli?

Sezon na zbieranie grzybów jest w pełni, a w tym roku obok prawdziwków, maślaków, podgrzybków i borowików w naszych koszach mogą znaleźć się również... trufle!

Trufle - co to za grzyby? Jak wyglądają? Jak smakują?

Trufle to małe, twardawe grzyby, które rosną pod ziemią (na głębokości około 10-20 cm) w symbiozie z korzeniami drzew leśnych (m.in. dębem, bukiem, lipą, grabem, sosną czarną, osiką i leszczyną). Mają charakterystyczną, chropowatą powierzchnię, przypominającą wyglądem małe kamienie. Ale to, co je wyróżnia, to ich intensywny, ziemisty aromat. Smak trufli jest trudny do opisania - jest bogaty, głęboki, z nutami orzechów, czekolady i ziemi. Dla wielu jest to smak, który raz spróbowany, pozostaje na zawsze w pamięci.

Z powodu ograniczonej dostępności, wysokiej wartości oraz silnego zapachu, trufle często wykorzystywane są jako dodatek do wielu potraw. Świetnie komponują się z potrawami takimi jak makarony, owoce morza, mięsa czy jajka. Ponadto stosuje się je jako przyprawy do nadawania aromatu różnorodnym produktom, takim jak masło, oliwa, kremy czy pasty.

Trufle wyróżniają się specyficznym wyglądem, z owocnikami przypominającymi bulwę z grubymi, wypukłymi brodawkami. Ich powierzchnia jest szorstka i może przybierać różne odcienie, od brązu po szarość. Są rzadkimi grzybami, które cieszą się ogromnym uznaniem wśród grzybiarzy kucharzy. Ich wyjątkowy smak i aromat przysporzył im miana "klejnotów ziemi" czy "czarnych diamentów".

Trufle w polskich lasach. Gdzie ich szukać?

Polskie lasy, zwłaszcza te na południu kraju, są idealnym miejscem dla trufli. Gleby bogate w wapń, zwłaszcza w rejonie Niecki Nidziańskiej, Borówt Tucholskich czy Jury Krakowsko-Częstochowskiej, stworzyły idealne warunki dla tych grzybów. Jeśli jesteś amatorem poszukiwań, warto skierować swoje kroki w stronę lasów mieszanych, gdzie dominują dęby, buki czy lipy. Ale uwaga! Poszukiwanie trufli wymaga wiedzy, cierpliwości i odpowiedniego sprzętu.

Trufle rosną pod powierzchnią ziemi, stąd lokalizowanie ich często wymaga wsparcia świń lub psów przeszkolonych specjalnie do tego celu, które doskonale potrafią wyczuć ich charakterystyczny zapach.

Leśne Studio Filmowe, Lasy Państwowe / YouTube


Jakie gatunki trufli rosną w Polsce?

Trufla letnia (Tuber aestivum) to najbardziej znana trufla rosnąca w Polsce (jeden z ponad 200 gatunków trufli rosnących w Europie). Ale nasze lasy kryją też inne gatunki, mniej znane, ale równie cenne polskie trufle (np. truflę zimową, wielkozarodnikową, wgłębioną i białawą oraz gatunki, które nie mają wartości kulinarnych: trufla ruda, wydrążona, pstra, jaskrawa). Warto wspomnieć, że trufle mają różne odmiany i kolory - od czarnych, przez brązowe, aż po białe. Każda z nich ma nieco inny smak i aromat, co czyni je jeszcze bardziej pożądanymi.

- Mamy kilka gatunków trufli, może nie tak dobrych i ekskluzywnych jak te klasyczne, z południa Europy, ale jednak. Jest ich mało i są raczej drobne, a ich zbiór jest zupełnie nieopłacalny. I tylko nieliczne można by rekomendować do spożyciamówi dla „ Gazety Wyborczej” dr. hab. Marta Wrzosek, była prezes Polskiego Towarzystwa Mykologicznego.

Hodowla trufli

W wielu krajach, takich jak Francja, Włochy czy Hiszpania, istnieją specjalne plantacje trufli, gdzie te grzyby są hodowane na skalę komercyjną. Jednak nawet w tych warunkach nie zawsze udaje się uzyskać oczekiwane plony, co sprawia, że trufle pozostają rzadkim i cennym produktem.

W Polsce także istnieją już pierwsze plantacje trufli, a entuzjaści i przedsiębiorcy inwestują w tę dziedzinę, widząc potencjał ekonomiczny. Jednak uprawa trufli jest przedsięwzięciem długoterminowym i wymaga sporej wiedzy oraz doświadczenia.

Nie dość, że trufle w Polsce można zbierać, to naukowcy wiedzą już, jak zakładać ich plantacje.

Ile kosztują trufle? Gdzie można kupić je na aukcji za 30 tys. zł?

Cena trufli jest zmienna i zależy od wielu czynników - od gatunku, jakości, sezonu czy miejsca pochodzenia. W Polsce, dzięki trudnościom związanym z ich pozyskiwaniem i rosnącym zainteresowaniem, ceny mogą osiągać nawet 100 zł za 100 gram, niestety ceny 30 tys. zł za 1 kilogram są nieosiągalne, gdyż dotyczą jedynie trufli białej (która występuje najczęściej tylko we Włoszech, a dokładniej w Piemoncie). Chociaż trufle można znaleźć w niektórych sklepach specjalistycznych czy na targach, to prawdziwe skarby czekają na tych, którzy zdecydują się na poszukiwanie ich na własną rękę.

Tekst: ZO, zdjęcie tytułowe: Adam Machocki, littlewolf1989 / Adobe Stock

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści