Sezon na zbieranie grzybów jest w pełni, a w tym roku obok prawdziwków, maślaków, podgrzybków i borowików w naszych koszach mogą znaleźć się również... trufle!
Trufle - co to za grzyby? Jak wyglądają? Jak smakują?
Trufle to małe, twardawe grzyby, które rosną pod ziemią (na głębokości około 10-20 cm) w symbiozie z korzeniami drzew leśnych (m.in. dębem, bukiem, lipą, grabem, sosną czarną, osiką i leszczyną). Mają charakterystyczną, chropowatą powierzchnię, przypominającą wyglądem małe kamienie. Ale to, co je wyróżnia, to ich intensywny, ziemisty aromat. Smak trufli jest trudny do opisania - jest bogaty, głęboki, z nutami orzechów, czekolady i ziemi. Dla wielu jest to smak, który raz spróbowany, pozostaje na zawsze w pamięci.
Z powodu ograniczonej dostępności, wysokiej wartości oraz silnego zapachu, trufle często wykorzystywane są jako dodatek do wielu potraw. Świetnie komponują się z potrawami takimi jak makarony, owoce morza, mięsa czy jajka. Ponadto stosuje się je jako przyprawy do nadawania aromatu różnorodnym produktom, takim jak masło, oliwa, kremy czy pasty.
Trufle w polskich lasach. Gdzie ich szukać?
Polskie lasy, zwłaszcza te na południu kraju, są idealnym miejscem dla trufli. Gleby bogate w wapń, zwłaszcza w rejonie Niecki Nidziańskiej, Borówt Tucholskich czy Jury Krakowsko-Częstochowskiej, stworzyły idealne warunki dla tych grzybów. Jeśli jesteś amatorem poszukiwań, warto skierować swoje kroki w stronę lasów mieszanych, gdzie dominują dęby, buki czy lipy. Ale uwaga! Poszukiwanie trufli wymaga wiedzy, cierpliwości i odpowiedniego sprzętu.
Trufle rosną pod powierzchnią ziemi, stąd lokalizowanie ich często wymaga wsparcia świń lub psów przeszkolonych specjalnie do tego celu, które doskonale potrafią wyczuć ich charakterystyczny zapach.
Jakie gatunki trufli rosną w Polsce?
Trufla letnia (Tuber aestivum) to najbardziej znana trufla rosnąca w Polsce (jeden z ponad 200 gatunków trufli rosnących w Europie). Ale nasze lasy kryją też inne gatunki, mniej znane, ale równie cenne polskie trufle (np. truflę zimową, wielkozarodnikową, wgłębioną i białawą oraz gatunki, które nie mają wartości kulinarnych: trufla ruda, wydrążona, pstra, jaskrawa). Warto wspomnieć, że trufle mają różne odmiany i kolory - od czarnych, przez brązowe, aż po białe. Każda z nich ma nieco inny smak i aromat, co czyni je jeszcze bardziej pożądanymi.
Hodowla trufli
W wielu krajach, takich jak Francja, Włochy czy Hiszpania, istnieją specjalne plantacje trufli, gdzie te grzyby są hodowane na skalę komercyjną. Jednak nawet w tych warunkach nie zawsze udaje się uzyskać oczekiwane plony, co sprawia, że trufle pozostają rzadkim i cennym produktem.
W Polsce także istnieją już pierwsze plantacje trufli, a entuzjaści i przedsiębiorcy inwestują w tę dziedzinę, widząc potencjał ekonomiczny. Jednak uprawa trufli jest przedsięwzięciem długoterminowym i wymaga sporej wiedzy oraz doświadczenia.
Ile kosztują trufle? Gdzie można kupić je na aukcji za 30 tys. zł?
Cena trufli jest zmienna i zależy od wielu czynników - od gatunku, jakości, sezonu czy miejsca pochodzenia. W Polsce, dzięki trudnościom związanym z ich pozyskiwaniem i rosnącym zainteresowaniem, ceny mogą osiągać nawet 100 zł za 100 gram, niestety ceny 30 tys. zł za 1 kilogram są nieosiągalne, gdyż dotyczą jedynie trufli białej (która występuje najczęściej tylko we Włoszech, a dokładniej w Piemoncie). Chociaż trufle można znaleźć w niektórych sklepach specjalistycznych czy na targach, to prawdziwe skarby czekają na tych, którzy zdecydują się na poszukiwanie ich na własną rękę.
Tekst: ZO, zdjęcie tytułowe: Adam Machocki, littlewolf1989 / Adobe Stock