Powabne pierwiosnki | Dwa przepisy na dania z kwiatów

Powabne pierwiosnki - dwa przepisy na dania z kwiatów fot. Maksim Shebeko AdobeStock

Często słyszę pytanie, który kwiat jest moim ulubionym. I choć nigdy nie potrafię się zdecydować na jeden gatunek, który kocham jeść najbardziej, to nie mam wątpliwości, że pierwiosnki bezłodygowe (Primula vulgaris) są w absolutnej czołówce najfajniejszych, jadalnych kwiatów! Wiosną królują na balkonach i w ogródkach, kwitną obficie i długo. Ich kwiaty mają delikatną konsystencję, bardzo przyjemny zapach i lekko słodki, zielny smak.

Poznaj dwa przepisy Małgorzaty Kalemby-Drożdż na dania z kwiatami pierwiosnków.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Kwiecień 2023
Przejrzyj i kup
8

Gardeners' World Edycja Polska
Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Kwiecień 2023

Do wyboru, do koloru

Szeroka gama kolorystyczna pierwiosnków jest ich dodatkową zaletą przy komponowaniu potraw. Żółte, kremowe, różowe, purpurowe i fioletowe kwiaty, w zależności od koloru, różnią się też aromatem. Ja najbardziej lubię te żółte – o posmaku cytrynowych cukierków. Pierwiosnki dodadzą uroku i lekkości wszelkim sałatkom, kanapkom, deserom i wypiekom. Kwiaty pierwiosnka dosyć dobrze znoszą przechowywanie, w lodówce można je trzymać ok. 4-5 dni od zbioru. Świetnie też nadają się do krystalizowania i prasowania, przez co można je wykorzystać do dekoracji wypieków w późniejszym czasie.

Pierwiosnek lekarski (Primula veris), pierwiosnek wyniosły (Primula elatior) i ich mieszańce również są jadalne, lecz ich kwiaty są zdecydowanie mniej okazałe. Do 2014 roku okazy tych pierwiosnków rosnące dziko były objęte ochroną gatunkową. Ziele pierwiosnka zawiera śluzy i saponiny, działa wykrztuśnie i moczopędnie. Uważaj na pierwiosnka kubkowatego (Primula obconica) – ta azjatycka roślina doniczkowa ma działanie drażniące i może powodować alergie!

Powabne pierwiosnki - babeczki z pierwiosnków fot. Malgorzata Kalemba Drozdz
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Pomarańczowo-waniliowe babeczki z pierwiosnkami
SKŁADNIKI: Babeczki – 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru z wanilią, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka starta z połowy pomarańczy, 100 ml oleju, 1 szklanka kefiru, 2-3 łyżki soku pomarańczowego, 12-15 papilotek do muffinek Krem – 200 g serka mascarpone, 1 płaska łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej, 1 łyżeczka soku z pomarańczy, ewentualnie szczypta niebieskiej spiruliny, pierwiosnki bezłodygowe – po 1 lub po kilka sztuk na babeczkę
PRZEPIS: w misce wymieszaj suche składniki. Dolej do nich składniki mokre. Zamieszaj łyżką tylko do połączenia składników. Włóż masę do papilotek i piecz w 180°C przez ok. 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od typu piekarnika i wielkości foremek na muffinki. Ważne jest, żeby patyczek włożony do ciasta po wyjęciu nie był oblepiony ciastem. Utrzyj serek z cukrem pudrem, skórką i sokiem pomarańczowym. Część kremu możesz zabarwić spiruliną. Nałóż krem do szprycy i udekoruj nim babeczki. Na koniec ozdób kwiatami pierwiosnków.
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Wiosenna sałatka z pierwiosnkami i stokrotkami
SKŁADNIKI: 1 główka sałaty, 2 awokado, 1 mały brokuł, 1 ogórek szklarniowy, po pół szklanki pierwiosnków i stokrotek, 4-5 łyżek oliwy, 1 łyżka octu ryżowego, 80 g kiełków słonecznika Do smaku: sól, cukier, chilli, szczypta tymianku i majeranku
PRZEPIS: ugotuj brokuł na parze i ostudź. Obierz awokado i pokrój w plasterki. Sałatę poszarp na kawałki. Przy pomocy obieraczki do warzyw zetnij cieniutkie wstążki z ogórka. Połącz składniki sałatki. Dodaj stokrotki i pierwiosnki. Polej sosem przygotowanym z oliwy, octu i przypraw.

Zdjęcie tytułowe:  Maksim Shebeko / AdobeStock

Małgorzata Kalemba-Drożdż

Tekst: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznych książek: „Jadalne kwiaty”, "Pyszne chwasty", "Skarby ogrodu", "Smakowite drzewa".

Gardeners' World Edycja Polska 4/2023  

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Kwiecień 2023


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Obserwuj
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Tagi
Najnowsze treści