Często słyszę pytanie, który kwiat jest moim ulubionym. I choć nigdy nie potrafię się zdecydować na jeden gatunek, który kocham jeść najbardziej, to nie mam wątpliwości, że pierwiosnki bezłodygowe (Primula vulgaris) są w absolutnej czołówce najfajniejszych, jadalnych kwiatów! Wiosną królują na balkonach i w ogródkach, kwitną obficie i długo. Ich kwiaty mają delikatną konsystencję, bardzo przyjemny zapach i lekko słodki, zielny smak.
Poznaj dwa przepisy Małgorzaty Kalemby-Drożdż na dania z kwiatami pierwiosnków.
Szeroka gama kolorystyczna pierwiosnków jest ich dodatkową zaletą przy komponowaniu potraw. Żółte, kremowe, różowe, purpurowe i fioletowe kwiaty, w zależności od koloru, różnią się też aromatem. Ja najbardziej lubię te żółte – o posmaku cytrynowych cukierków. Pierwiosnki dodadzą uroku i lekkości wszelkim sałatkom, kanapkom, deserom i wypiekom. Kwiaty pierwiosnka dosyć dobrze znoszą przechowywanie, w lodówce można je trzymać ok. 4-5 dni od zbioru. Świetnie też nadają się do krystalizowania i prasowania, przez co można je wykorzystać do dekoracji wypieków w późniejszym czasie.
Pierwiosnek lekarski (Primula veris), pierwiosnek wyniosły (Primula elatior) i ich mieszańce również są jadalne, lecz ich kwiaty są zdecydowanie mniej okazałe. Do 2014 roku okazy tych pierwiosnków rosnące dziko były objęte ochroną gatunkową. Ziele pierwiosnka zawiera śluzy i saponiny, działa wykrztuśnie i moczopędnie. Uważaj na pierwiosnka kubkowatego (Primula obconica) – ta azjatycka roślina doniczkowa ma działanie drażniące i może powodować alergie!
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Pomarańczowo-waniliowe babeczki z pierwiosnkami
SKŁADNIKI: Babeczki – 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru z wanilią, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka starta z połowy pomarańczy, 100 ml oleju, 1 szklanka kefiru, 2-3 łyżki soku pomarańczowego, 12-15 papilotek do muffinek Krem – 200 g serka mascarpone, 1 płaska łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej, 1 łyżeczka soku z pomarańczy, ewentualnie szczypta niebieskiej spiruliny, pierwiosnki bezłodygowe – po 1 lub po kilka sztuk na babeczkę
PRZEPIS: w misce wymieszaj suche składniki. Dolej do nich składniki mokre. Zamieszaj łyżką tylko do połączenia składników. Włóż masę do papilotek i piecz w 180°C przez ok. 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od typu piekarnika i wielkości foremek na muffinki. Ważne jest, żeby patyczek włożony do ciasta po wyjęciu nie był oblepiony ciastem. Utrzyj serek z cukrem pudrem, skórką i sokiem pomarańczowym. Część kremu możesz zabarwić spiruliną. Nałóż krem do szprycy i udekoruj nim babeczki. Na koniec ozdób kwiatami pierwiosnków.
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Wiosenna sałatka z pierwiosnkami i stokrotkami
SKŁADNIKI: 1 główka sałaty, 2 awokado, 1 mały brokuł, 1 ogórek szklarniowy, po pół szklanki pierwiosnków i stokrotek, 4-5 łyżek oliwy, 1 łyżka octu ryżowego, 80 g kiełków słonecznika Do smaku: sól, cukier, chilli, szczypta tymianku i majeranku
PRZEPIS: ugotuj brokuł na parze i ostudź. Obierz awokado i pokrój w plasterki. Sałatę poszarp na kawałki. Przy pomocy obieraczki do warzyw zetnij cieniutkie wstążki z ogórka. Połącz składniki sałatki. Dodaj stokrotki i pierwiosnki. Polej sosem przygotowanym z oliwy, octu i przypraw.
Zdjęcie tytułowe: Maksim Shebeko / AdobeStock
Tekst: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznych książek: „Jadalne kwiaty”, "Pyszne chwasty", "Skarby ogrodu", "Smakowite drzewa".