Objawy szarej pleśni na roślinach
Szara pleśń to choroba grzybowa roślin, która dotyka zarówno owoce, warzywa jak i kwiaty. Poraża: rośliny liściaste, kwiaty, warzywa, owocowe Objawy: objawia się najczęściej w okresie wiosny lub jesieni, na nadziemnych częściach rośliny widoczne są wodniste, brązowe, szybko powiększające się plamy. Miejsca porażenia pokryte szarym nalotem. Części roślin lub całe rośliny obumierają. Przyczyną powstawania choroby jest grzyb Botrytis cinerea. Należy on do grupy workowców.
Bardzo szybko się rozprzestrzenia i łatwo przenosi. Co roku zmagają się z nim ogrodnicy jak i działkowcy. Objawia się szarym, puszystym nalotem. Uszkadza łodygi, liście, owoce jak i pąki kwiatów. Doprowadza do gnicia, brązowienia, a co za tym idzie obumierania roślin. Grzyb najlepiej czuje się w miejscach gdzie jest wilgotno i występuje mała cyrkulacja powietrza. Tunele foliowe, szklarnie i inspekty to jego naturalne środowisko.
Źródłem występowania zarodników pleśni są również pozostałości po martwych roślinach, których nie uprzątnęliśmy po zeszłym sezonie. Roznosi je wiatr i owady, a nawet deszcz. Może być, także przeniesiony poprzez narzędzia ogrodnicze. Do czynników sprzyjających rozrostowi choroby należy gęste sadzenie i zacienione miejsce.
Zapobieganie i zwalczanie szarej pleśni
Podstawową ochroną roślin przed szarą pleśnią jest profilaktyka. Musimy pamiętać, że choroba zaczyna się na etapie kwitnienia, a jej efekty widoczne są dopiero podczas zbiorów. Odpowiednia pielęgnacja i uprawa pomogą zwalczyć przyczyny.
W przydomowych ogródkach, działkach czy na balkonie nie chcemy używać środków chemicznych. Naturalne sposoby mogą w prosty sposób zapobiec szarej pleśni. Podczas sadzenia rośliny powinny mieć przestrzeń, nie mogą rosnąć zbyt blisko siebie. Podlewając wodę należy kierować bezpośrednio na ziemię, tak by nie miała styczności z częściami nadziemnymi. Warto zapewnić owocom, warzywom, ziołom i kwiatom odpowiednią ilość powietrza. W szczególności tym uprawianym w szklarniach i tunelach.
Bardzo ważne jest też zapewnienie dostępu do światła oraz odpowiednie nawożenie. Regularne przeglądanie roślin oraz usuwanie ich martwych części również zapobiegnie chorobie. Kiedy na grządkach pojawią się już plony, należy zbierać je ostrożnie. Tak, aby nie uszkodzić skórki. Przez taką ranę grzyb może łatwo zaatakować owoc. Skrzynki lub pojemniki, w których przechowujemy owoce powinny być dokładnie myte i dezynfekowane. Mogą się w nich kryć zarodniki grzybów z zeszłego sezonu. Bo, nawet jeśli udało nam się uniknąć pleśni w trakcie zbiorów, może się ona pojawić w trakcie przechowywania.
Jeśli choroba jest mocno rozprzestrzeniona usuń porażony fragment rośliny i opryskaj preparatem Amistar, Kaptan, Polyversum, Signum, Topsin lub innym.
Naturalne metody zwalczania szarej pleśni - czym opryskiwać?
Jeśli szara pleśń pojawi się na roślinach warto zastosować naturalne opryski. Świetnie sprawdzi się tu wywar z cebuli (wystarczy 0,5 kg łusek z cebuli zalać 10l wody i zagotować przez pół godziny). Ma właściwości grzybobójcze.
Tekst: Redakcja ZielonyOgodek.pl na podstawie materiałów od Kwazar, zdjęcie tytułowe: Praewphan / Adobe Stock