Jak formować młode morele?
Formowanie i cięcie moreli jest bardzo zbliżone do przycinania drzew śliw. Młode drzewka po posadzeniu, zaczynamy formować zawsze wiosną. Główny pęd (przewodnik) pozostawiamy bez cięcia, chyba że jego wysokość przekracza 1,5 m.
Pożytecznym zabiegiem jest także przyginanie silnych, pionowych gałęzi moreli do pozycji poziomej i przywiązywanie ich do pnia. Morele wydają mało pędów (za to silnie rosnących), dlatego ich skracanie jest bardzo istotne, szczególnie w czasie uprawy na żyznej glebie. W takich warunkach morela wytwarza bardzo długie przyrosty z małą ilością pąków kwiatowych. Zbyt silnie rosnące, wybujałe gałęzie skracamy, przycinając nad bocznymi pędami.
Jak i kiedy przycinać starsze morele?
Po wejściu drzew w okres pełnego owocowania (w 4-5 roku po posadzeniu) morele należy regularnie, corocznie prześwietlać. Zabieg wykonujemy latem, zawsze po owocowaniu – od końca lipca do końca sierpnia. Z wnętrza korony usuwamy około 20% gałęzi – głównie pędy nadmiernie zagęszczające koronę, krzyżujące się i leżące na sobie. Ma to na celu zapewnienie dostępu jak największej ilości światła słonecznego do korony.
Starsze morele można także odmładzać poprzez regulowanie wysokości i szerokości korony, której wierzchołek można skracać nad silną gałęzią boczną. Podobnie można postępować z konarami bocznymi, które nadmiernie się rozrastają.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe lithiumphoto/Depositphotos