Najlepszy termin wiosenny na przygotowanie rabaty
Nie ma jednego stałego terminu, który jest najlepszy, by zacząć przygotowywać teren pod rabatę. Tak naprawdę, można się do tego zabrać, gdy tylko ustąpią mrozy i grunt zdąży rozmarznąć – może to nastąpić nawet na przedwiośniu.
Jak przygotować grunt na rabatę wiosną?
Wyznaczamy rabatę
Wyznaczamy wielkość i kształt rabaty w terenie
Oczyszczamy ziemię
Z określonego obszaru usuwamy chwasty lub całą darń. Koniecznie usuńmy też kamienie i wszelkie nienaturalne pozostałości (np. po budowie).
Przekopujemy glebę
W pierwszej kolejności należy przekopać ziemię. W zależności od wielkości rabaty, można to wykonywać ręcznie za pomocą szpadla lub kultywatora obrotowego (np. glebogryzarki). W przypadku sadzenia bylin czy krzewów - metoda pojedynczego przekopywania, na głębokość jednej wysokości szpadla, powinna być wystarczająca.
Planowany obszar rabaty najlepiej podzielić na rowki o szerokości ok. 45 cm i głębokości 30 cm. Ziemię z pierwszego rowka należy przenieść na sam koniec rabaty, a jego dno dobrze jest przekopać widłami amerykańskimi. Kolejne pasy ziemi przekopuje się, układając odwróconą ziemię na dnie sąsiedniego pustego rowka. Przy przekopywaniu warto dodać do ziemi kompost lub torf w celu użyźnienia podłoża. Pustą przestrzeń z ostatniego rowka wypełnia się ziemią z pierwszego rowka.
Tak przygotowana rabata powinna odczekać kilka tygodni zanim, zacznie się w niej sadzić rośliny.
Zdjęcie tytułowe: Teodor / Pixabay