Zerwać czy poczekać? Sprawdź, kiedy pomidory są naprawdę gotowe do zbioru
Pytanie czytelnika: Mam kilka krzaczków pomidorów w ogródku. Zastanawiam się, kiedy jest najlepszy czas, by zacząć je zbierać? Niektóre pomidorki są już czerwone, a inne wciąż zielone. Czy muszę zebrać je wszystkie jednocześnie?
Pomidory smakują najlepiej, gdy są w pełni dojrzałe. Jak tylko zyskają swoją ostateczną barwę (czerwona, żółta, fioletowa lub różowa), wówczas są gotowe do zerwania. Można wprawdzie zerwać zielone lub żółte pomidory i pozwolić im na dojrzewanie na słonecznym parapecie, ale takie owoce będą mniej aromatyczne. ▶ Przeczytaj artykuł o dojrzewaniu pomidorów w domu

Po zebraniu nie powinno się przechowywać pomidorów w lodówce, ponieważ skutkuje to utrata aromatu, a także wpływa negatywnie na jędrność, obniżając tym samym korzyści płynące z własnej uprawy pomidorów.
Zdjęcie tytułowe: Viktor Iden / Adobe Stock oraz Couleur / Pixabay