Jak i kiedy zbierać pomidory, by były dojrzałe i najsmaczniejsze?

zbieranie pomidorów fot. Couleur - Pixabay

Pytanie czytelnika: Mam kilka krzaczków pomidorów w ogródku. Zastanawiam się, kiedy jest najlepszy czas, by zacząć je zbierać? Niektóre pomidorki są już czerwone, a inne wciąż zielone. Czy muszę zebrać je wszystkie jednocześnie?

Posłuchaj
00:00
56

Pomidory smakują najlepiej, gdy są w pełni dojrzałe. Jak tylko zyskają swoją ostateczną barwę (czerwona, żółta, fioletowa lub różowa), wówczas są gotowe do zerwania. Można wprawdzie zerwać zielone lub żółte pomidory i pozwolić im na dojrzewanie na słonecznym parapecie, ale takie owoce będą mniej aromatyczne. Przeczytaj artykuł o dojrzewaniu pomidorów w domu

Przed zerwaniem upewnij się, że cały owoc ma jednolity kolor, a skórka jest jędrna i łatwo się odkształca po delikatnym naciśnięciu. Wyjątkiem są pomidorki koktajlowe, które należy zrywać tuż przed osiągnięciem tego stanu. Owoce powinny łatwo dać się oderwać, przez okręcanie, dopóki łodyżka odłamie się od pędu.

Po zebraniu nie powinno się przechowywać pomidorów w lodówce, ponieważ skutkuje to utrata aromatu, a także wpływa negatywnie na jędrność, obniżając tym samym korzyści płynące z własnej uprawy pomidorów.

Zdjęcie: Couleur / Pixabay

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Pomidor zwyczajny Lycopersicon esculentum

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści