Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2022
42
Okazje

Jak i kiedy zbierać pomidory?

Pytanie czytelnika: Mam kilka krzaczków pomidorów w ogródku. Zastanawiam się, kiedy jest najlepszy czas, by zacząć je zbierać? Niektóre pomidorki są już czerwone, a inne wciąż zielone. Czy muszę zebrać je wszystkie jednocześnie?

 

Pomidory smakują najlepiej, gdy są w pełni dojrzałe. Jak tylko zyskają swoją ostateczna barwę (czerwona, żółta, fioletowa lub różowa), wówczas są gotowe do zerwania. Można wprawdzie zerwać zielone lub żółte pomidory i pozwolić im na dojrzewanie na słonecznym parapecie, ale takie owoce będą mniej aromatyczne. Przeczytaj artykuł o dojrzewaniu pomidorów w domu

Przed zerwaniem upewnij się, że cały owoc ma jednolity kolor, a skórka jest jędrna i łatwo się odkształca po delikatnym naciśnięciu. Wyjątkiem są pomidorki koktajlowe, które należy zrywać tuz przed osiągnięciem tego stanu. Owoce powinny łatwo dać się oderwać, przez okręcanie, dopóki łodyżka odłamie się od pędu.

Po zebraniu nie powinno się przechowywać pomidorów w lodówce, ponieważ skutkuje to utrata aromatu, a także wpływa negatywnie na jędrność, obniżając tym samym korzyści płynące z własnej uprawy pomidorów.

Zdjęcie: Couleur - Pixabay

Dowiedz się więcej
Powiązane rośliny
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)



Komentarze


Twoja strona ogrodu