Leszczyna pospolita (Corylus avellana) należy do rodziny brzozowatych (Betulaceae). W środowisku naturalnym występuje w Europie (również w Polsce) i Azji Mniejszej. W Polsce jest uprawiana głównie amatorsko, większe znaczenie ma natomiast w krajach basenu Morza Śródziemnego (ze względu na bardziej przyjazny klimat).



Jest to pokaźnych rozmiarów krzew, osiągający do 5 m wysokości, charakteryzujący się gładką, popielatą korą oraz dość dużymi, szeroko-owalnymi liśćmi.

Leszczyna kwitnie od lutego do kwietnia – wytwarza kwiaty jednopienne, męskie tworzą charakterystyczne kotki, żeńskie rozwijają się w pąkach i w czasie kwitnienia widoczne są jedynie ich czerwone znamiona. Owocem jest bezbielmowy orzech dojrzewający jesienią.

Warunki uprawy leszczyny

Leszczyna pospolita ma stosunkowo nieduże wymagania w uprawie. Preferuje stanowiska słoneczne, ale może rosnąć również w półcieniu. Lubi gleby żyzne, wapienne – jest jednak dość tolerancyjna względem podłoża. Nie znosi jedynie gleb piaszczystych, suchych i ciężkich.

To roślina mrozoodporna wytrzymująca nawet duże mrozy. Odpowiednim terminem sadzenia jest jesień. W przypadku uprawy dla owoców rozstawa powinna wynosić 5x4 lub 6x3 m.

Zwykle roślina owocuje w 4-5 roku po posadzeniu. W ogrodzie leszczyna jest wykorzystywana również jako roślina dekoracyjna – służy do tworzenia gęstych żywopłotów oraz wiatrochronów.

Owoce-orzechy zawierają białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy (A, B1, B2, B6, C, PP) oraz sole mineralne (Mg, K, P, Fe, Na, Ca). Są spożywane zwykle na surowo, ale często wytwarza się z nich olej wykorzystywany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, farbiarskim i perfumeryjnym.

Polecane odmiany leszczyny:

  • 'Barceloński', 'Cosford', 'Olbrzymi z Halle' - plenne odmiany będące dobrymi zapylaczami;
  • 'Aurea' - odmiana o złociście wybarwionych liściach;
  • 'Fuscorubra' - odmiana o liściach wybarwiających się na czerwono;