Ciecierzyca Cicer arietinum

Ciecierzyca (Cicer arietinum) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
38
Gleba: żyzna
Przydatność do spożycia: liście, korzenie
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Zastosowanie: ogrody przydomowe

Ciecierzyca to roślina jednoroczna, osiągająca zwykle wysokość 50-80 cm, należąca do rodziny bobowatych (Fabaceae). Ciecierzyca jest trzecią w kategorii najpowszechniej uprawianych roślin strączkowych po groszku i fasoli. Największe plantacje znajdują się w Indiach, które produkują 80% warzyw w skali światowej.

Roślina wytwarza sztywną, kanciastą łodygę i nieparzysto-pierzaste liście. Kwiaty ma niepozorne, barwy fioletowej lub białej, wyrastające w kątach liści. Owocem jest strąk o żółtych, czerwonawych lub brunatnych nasionach.

W chłodniejszych rejonach klimatycznych, również w Polsce, ciecierzyca uprawiana jest głównie pod osłonami. Nasiona należy wysiać do pojemników wypełnionych wilgotną ziemią kompostową. Rośliny można późną wiosną zahartować i przenieść na zewnątrz, ale w tunelach foliowych lub szklarniach dają większy plon.

🟢 Ogrodowa lista zakupów: Co warto kupić w czerwcu? Polecamy: nawozy, preparaty, podłoża, dekoracje, narzędzia i książki



Ciecierzyca preferuje dobre jakościowo, kompostowe gleby, dlatego bardzo często przed założeniem uprawy podłoże wzbogaca się materią organiczną. Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych należy regularne odchwaszczanie i ochrona przed chorobami oraz szkodnikami. Zbiór nasion następuje po 4 do 6 miesiącach od siewu. Należy go przeprowadzać po założeniu rękawic, gdyż cała roślina pokryta jest włoskami drażniącymi skórę.

Nasiona ciecierzycy zawierają znaczną ilość witamin z grupy B, białka, błonnik i sole mineralne (potas, fosfor, żelazo). Spożywa się je na surowo lub po suszeni, sporządza z nasion mąkę lub używa jako substytutu kawy. Jest również często wykorzystywana jako roślina pastewna.



Polecane odmiany:

  • Desai - o pomarszczonych ziarnach;
  • Annegeri - łatwa w uprawie, dająca obfite plony.
Obserwuj
Powiązane artykuły
Lawa wulkaniczna w ogrodzie. Rozsyp raz i zapomnij o ściółkowaniu na kilka sezonów
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Nasz sklep ogrodniczy
Tagi
Najnowsze treści