Ciecierzyca Cicer arietinum

Ciecierzyca (Cicer arietinum) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
38
Gleba: żyzna
Przydatność do spożycia: liście, korzenie
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Zastosowanie: ogrody przydomowe

Ciecierzyca to roślina jednoroczna, osiągająca zwykle wysokość 50-80 cm, należąca do rodziny bobowatych (Fabaceae). Ciecierzyca jest trzecią w kategorii najpowszechniej uprawianych roślin strączkowych po groszku i fasoli. Największe plantacje znajdują się w Indiach, które produkują 80% warzyw w skali światowej.

Roślina wytwarza sztywną, kanciastą łodygę i nieparzysto-pierzaste liście. Kwiaty ma niepozorne, barwy fioletowej lub białej, wyrastające w kątach liści. Owocem jest strąk o żółtych, czerwonawych lub brunatnych nasionach.

W chłodniejszych rejonach klimatycznych, również w Polsce, ciecierzyca uprawiana jest głównie pod osłonami. Nasiona należy wysiać do pojemników wypełnionych wilgotną ziemią kompostową. Rośliny można późną wiosną zahartować i przenieść na zewnątrz, ale w tunelach foliowych lub szklarniach dają większy plon.

Ogrodnicza lista zakupów: 12 produktów "must have" na kwiecień – co warto kupić na start sezonu 2025?



Ciecierzyca preferuje dobre jakościowo, kompostowe gleby, dlatego bardzo często przed założeniem uprawy podłoże wzbogaca się materią organiczną. Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych należy regularne odchwaszczanie i ochrona przed chorobami oraz szkodnikami. Zbiór nasion następuje po 4 do 6 miesiącach od siewu. Należy go przeprowadzać po założeniu rękawic, gdyż cała roślina pokryta jest włoskami drażniącymi skórę.

Nasiona ciecierzycy zawierają znaczną ilość witamin z grupy B, białka, błonnik i sole mineralne (potas, fosfor, żelazo). Spożywa się je na surowo lub po suszeni, sporządza z nasion mąkę lub używa jako substytutu kawy. Jest również często wykorzystywana jako roślina pastewna.

Zaprojektuj ogród w 5 minut: Sprawdź nasz darmowy program online



Polecane odmiany:

  • Desai - o pomarszczonych ziarnach;
  • Annegeri - łatwa w uprawie, dająca obfite plony.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Burak ćwikłowy Mieszanka Odmian
Burak ćwikłowy Mieszanka Odmian
Miechunka peruwiańska
Miechunka peruwiańska
Sałata łodygowa 'Karola'
Sałata łodygowa 'Karola'
Burak ćwikłowy 'Chioggia'
Burak ćwikłowy 'Chioggia'
Obserwuj
Więcej na ten temat
Sekret bujnych roślin i zdrowej ziemi? Naturalnie – wystarczy Granuplant
Komentarze

Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści