Cykoria czerwona (radicchio) to roślina dwuletnia, należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae). Jest to interesująca kolorystycznie i smakowo odmiana cykorii podróżnik. Roślina znana jest w Europie od wieków. Dawniej liście cykorii suszono i palono wytwarzając z niej produkt zastępujący niezwykle drogą w dawnych czasach kawę. Prażone liście cykorii do tej pory służą do produkcji napojów "kawopodobnych".



Roślina wytwarza gruby, mięsisty korzeń i rozetę odziomkowych, czerwono-fioletowych liści z widocznymi żyłkami. Tworzy niebieskie, białe lub różowe kwiaty. Owocem jest niełupka. Zwykle cykoria dorasta do 120 cm.

Cykoria najlepiej rośnie w miejscach słonecznych, ale toleruje również stanowiska półcieniste. Preferuje żyzne i dobrze przepuszczalne gleby o pH=5,5-7. Nie lubi świeżo nawożonej gleby, gdyż wtedy nadmiernie rozrastają się korzenie. Radicchio najlepiej wysiewać pod koniec zimy lub na początku wiosny w pomieszczeniach lub inspektach do pojemników a w połowie wiosny wysadzić do gruntu po wcześniejszym zahartowaniu.

Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie i pędzenie. W okresie suszy warzywo powinno być regularnie podlewane, aby nie powstały "pośpiechy".

Liście cykorii zawierają znaczne ilości witaminy C, B i mikroelementów. W kuchni są popularnym w wielu krajach składnikiem sałatek. Radicchio o intensywnym zabarwieniu liści to również dekoracja wielu potraw.