Świerk serbski 'Golden Rain' Picea omorika 'Golden Rain'

Świerk serbski Picea omorika ‘Golden Rain’
Świerk serbski 'Golden Rain' (Picea omorika 'Golden Rain') | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
25
Dekoracyjność: ulistnienie
Gleba: gliniasta, małe wymagania glebowe, żyzna
Zapach: liście
Wysokość: 4 m
Trwałość liści: zimozielone
Korona: stożkowata, regularna
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: miejsca eksponowane, pojedynczo, duże ogrody, parki

Świerk serbski (Picea omorika) odmiana 'Golden Rain' to drzewo iglaste z rodziny sosnowatych (Pinaceae).

Odmiana 'Golden Rain' rośnie nieco wolniej w porównaniu z gatunkiem – po 10 latach uprawy drzewo osiąga około 3,5-4 m wysokości, przybierając pokrój regularnego stożka. Wyróżnia się przede wszystkim żółtymi przyrostami oraz jasnym, limonkowym kolorem starszych igieł.

Wymagania i uprawa

Preferuje stanowisko słoneczne, niezbędne do intensywnego wybarwienia igieł, przy czym igły są odporne na poparzenie przez promienie słoneczne. Wymagania glebowe i wilgotnościowe nieduże – typowe dla gatunku.

🟢 Zobacz trendy ogrodowe sezonu 2025: aranżacje, kompozycje, inspiracje

Zastosowanie

Drzewo najlepiej prezentuje się sadzone pojedynczo. Z oddali wyróżnia się spośród innych roślin w ogrodzie ciekawą jasną barwą.

Ciekawostki

Odmiana ta otrzymała brązowy medal w Konkursie Roślin Nowości 2021, do którego została zgłoszona przez DAGLEZJA ARTUR MAJ SZKÓŁKA ROŚLIN (Polska). Świerk ten został wyhodowany przez Krzysztofa Wolskiego, a na rynek wprowadzono go już w 2017 r.


Tekst i zdjęcia: źródło - Konkurs Roślin Nowości 2021, Katarzyna Jeziorska


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Obserwuj
Więcej na ten temat
Najlepsza ziemia do kwiatów doniczkowych – czyli jaka? Zwróć uwagę na te składniki
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści