Cissus rombolistny (Cissus rhombifolia, syn. C. alata )
Cissus rombolistny (Cissus alata) należy do rodziny winoroślowatych (Vitaceae). W środowisku naturalnym występuje w Ameryce Środkowej i Południowej. W Polsce to od dekad znana i ceniona roślina pokojowa.
W naturze jego pędy osiągają nawet do 5 m długości, w uprawie doniczkowej zwykle nie przekraczają 1,5 m. Ma atrakcyjne błyszczące liście złożone z trzech listków. Od spodniej strony pokryte są włoskami.
Wymagania i uprawa
Cissus rombolistny jest łatwy w uprawie i ma małe wymagania – to idealny gatunek dla osób niemających doświadczenia w uprawie roślin. Znosi przeciągi, dym tytoniowy i inne zanieczyszczenia powietrza.
Lubi miejsca jasne, z dużą ilością światła rozproszonego. Dobrze radzi sobie w cieniu (nadal atrakcyjnie wygląda, ale rośnie wolniej). Optymalna temperatura latem wynosi 16-24ºC, zimą roślina woli chłód (8-10ºC).
Cissus rombolistny lubi żyzne, próchnicze, przepuszczalne podłoże. Uniwersalną ziemię dla roślin pokojowych zaleca się przemieszać z piaskiem i ziemią liściową. Roślinę podlewa się niezbyt intensywnie – przed kolejnym zabiegiem podłoże powinno lekko przeschnąć. Nie można jej zalewać, woda nie powinna zalegać w podstawce. Cissus dobrze reaguje na zraszanie – zimą warto wykonywać je nawet codziennie. Sporadycznie (co kilka tygodni) roślinę warto dokarmić nawozem dla roślin o ozdobnych liściach.
Młode egzemplarze przesadza się co 1-2 lata, starsze raz na kilka lat, gdy korzenie zaczną przerastać otwory w donicy. Cissusa łatwo rozmnaża się przez ukorzenianie sadzonek wierzchołkowych i pędowych. To roślina mało podatne na szkodniki.
Zastosowanie
Jest uniwersalną rośliną, sprawdzi się we wnętrzach urządzanych w różnym stylu. Z reguły uprawia się ją w wiszących pojemnikach, w kwietnikach oraz na regałach.
Tekst: Michał Mazik, zdjęcia: Flora Dania
Komentarze