Ciemiernik cuchnący Helleborus foetidus

Ciemiernik cuchnacy, fot. Plant Publicity Holland
Ciemiernik cuchnący (Helleborus foetidus) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
22
Gleba: próchniczna
Kolor kwiatów: zielonkawe
Odczyn gleby: zasadowa
Wysokość: do 50 cm
Okres kwitnienia: II, III, IV, V, VI
Trwałość liści: zimozielone
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Zastosowanie: pod koronami drzew, pojemniki, rabaty

Ciemiernik cuchnący (Helleborus foetidus) to bylina ogrodowa należąca do rodziny jaskrowatych (Ranunculaceae). Jest jednym z najchętniej uprawianych ciemierników w Polsce.

Roślina dorasta do ok. 50 cm. Jej liście są odziomkowe, mają długi ogonek i są charakterystycznie, siecznie podzielone. Posiadają lancetowaty kształt i ząbkowany brzeg. Tak jak u pozostałych ciemierników są też grube i skórzaste.

Kwiaty ciemiernika rozchylają się tylko nieznacznie, mają płatki zielone z czerwonym obrzeżeniem. Zachowują dekoracyjność do połowy lata, do czasu dojrzewania nasion. Ciemiernik cuchnący kwitnie od lutego do czerwca.

Wysuszone kłącza rośliny charakteryzują się ostrym zapachem, stąd jego niesławna nazwa.

Wszystkie części ciemierników są trujące.

Wymagania i uprawa

Ciemiernik cuchnący jest również najłatwiejszym w uprawie ciemiernikiem. Tak jak cały rodzaj, preferuje stanowisko cieniste lub półcieniste. Jest odporny na niskie temperatury, choć w bardzo mroźne zimy jego pąki kwiatowe mogą przemarznąć.

Najlepiej rośnie w glebie przepuszczalnej, bogatej w próchnicę (dobrze jeśli będziemy zostawiać wokół niego opadłe z innych roślin liście). Potrzebuje dużej wilgoci w glebie, dlatego należy go podlewać. Najlepiej się czuje na glebie o wysokim pH (zasadowym), bogatej w wapń.

Ciemiernik długo rośnie na tym samym miejscu (nie wymaga przesadzania nawet przez 10 lat). Przygotowując podłoże pod posadzenie ciemierników, powinniśmy pamiętać o jego głębokim przekopaniu, ponieważ później nie powinniśmy wzruszać gleby – roślina ma bardzo wrażliwy system korzeniowy na wszelkie mechaniczne uszkodzenia.

Glebę wokół ciemiernika należy utrzymywać wilgotną. Wczesną wiosną można zasilić roślinę nawozem wieloskładnikowym.

Zastosowanie

Ciemiernik cuchnący dobrze prezentuje się posadzony w grupach pod liściastymi drzewami i krzewami. Można go z powodzeniem uprawiać w donicach, na tarasach czy balkonach. Dobrze czuje się również na zacienionych skalniakach.

Zawierają trujący glikozyd – heleborynę. Spożycie nasion, korzeni lub części nadziemnych powoduje zatrucie, a kontakt z sokiem może wywoływać powstawanie pęcherzy na skórze.

Zdjęcia: Plant Publicity Holland, Bernd Haynold/CC BY 2.5/Wikimedia Commons, DHochmayr/Link, Joan Simon/CC BY-SA 2.0/Flickr

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Ciemiernik ogrodowy Helleborus x hybridus

Ciemiernik biały Helleborus niger

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści