Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina wieloletnia (w Polsce uprawiana jako jednoroczna) należąca do rodziny astrowatych. Rodzaj ten obejmuje również krzewy. Stewia dorasta zwykle do 80 cm wysokości. Ciemnozielone liście ułożone naprzeciwlegle mają 3-5 cm długości. Kwiaty są drobne o barwie białej.

Uprawa stewii

Stewia najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, osłoniętych. Optymalne są gleby piaszczyste lub ilaste, przepuszczalne i stale wilgotne (w środowisku naturalnym występuje na obrzeżach bagien). W Polsce można uprawiać ją w pomieszczeniach lub wysadzać do gruntu (w maju).

Zastosowanie stewii

Stewia jest głównie uprawiana jako roślina użytkowa będąca naturalnym słodzikiem. Roślina nie zawiera kalorii, jest znacznie słodsza od cukru i jest odporna na działanie wysokich temperatur (można więc używać jej do pieczenia).

To gatunek polecany szczególnie dla diabetyków, gdyż nie podnosi poziomu cukru we krwi.

fot. Robert Lynch - Pixabay