Stewia, a poprawnie Stevia rebaudiana, to roślina tropikalna należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae). W naturze występuje w Ameryce Południowej, głównie w Brazylii.
Stevia rebaudiana to bylina wieloletnia, która w Polsce uprawiana jest jako roślina jednoroczna. Zwykle osiąga do 80 cm wysokości i wytwarza grube, zielone pędy. Posiada bezogonkowe liście ułożone naprzeciwlegle. Są one średniej wielkości (dorastają do 3-5 cm długości), jajowate, o karbowanym brzegu, miękkie i jasnozielone. Cała roślina jest delikatnie omszona.
Stewia kwitnie w okolicach października. To typowa roślina dnia krótkiego. Kwiaty są zebrane w małe, wiechowate kwiatostany. Są drobne, pięciopłatkowe, rurkowate, o barwie białej. Posiadają długie, białe, wystające poza kwiat pylniki.
Wymagania i uprawa
Stewia najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych i osłoniętych przed wiatrami. Optymalne są gleby piaszczyste lub ilaste, dobrze przepuszczalne i wilgotne (w środowisku naturalnym występuje na obrzeżach bagien). Nie lubi pH zasadowego.
Roślina potrzebuje systematycznego podlewania i bardzo dobrze reaguje na umiarkowane nawożenie (mineralne jak i organiczne). Dobrze ją uszczykiwać, by wytworzyła więcej pędów i masę liściową. Warto usuwać kwiaty, by roślina nie traciła substancji odżywczych na ich produkcję.
Stewię rozmnaża się przez wysiew nasion na rozsadę lub w inspekcie wiosną (III-IV). W Polsce można uprawiać ją w pomieszczeniach lub wysadzać do gruntu (po przymrozkach wiosennych).
Zbiór liści stewii przeprowadza się jesienią – najlepiej w październiku, wtedy surowiec ma największe ilości interesujących nas substancji.
Zastosowanie
Stewia jest głównie uprawiana jako roślina przyprawowa. Stanowi naturalny słodzik. Nie zawiera kalorii, będąc przy tym znacznie słodszą, a jednocześnie zdrowszą od cukru. Jest polecona dla diabetyków (nie podnosi poziomu cukru we krwi). Jest też odporna na działanie wysokich temperatur, dlatego można jej używać do produkcji wypieków.
Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcia: Derzsi Elekes Andor/CC BY-SA 3.0/Link, Robert Lynch/Pixabay