Przepis na maślane ciasteczka z kwiatami lawendy
Składniki
- 225 g miękkiego masła
 - 175 g cukru
 - 1 jajko
 - 250 g mąki pszennej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 szczypta soli
 - 2 łyżki świeżych lub suszonych rozdrobnionych kwiatów lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia)
 
🎅🎄 Temat na czasie – Nie wiesz, co kupić pod choinkę na Święta?
 👉 Zobacz prezentownik 2025, a w nim 40+ pomysłów na upominki
 
 | 
Przygotowanie
- Zmiksuj masło z cukrem na jasną, gładką masę.
 - Dodaj do masy jajko i wymieszaj.
 - Następnie wsyp mąkę, sól oraz proszek do pieczenia.
 - Dodaj rozdrobnione kwiaty lawendy.
 - Wszystko zmiksuj; masa powinna być dość gęsta.
 - Rozgrzej piekarnik do 190°C.
 - Za pomocą łyżeczki do herbaty lub łyżki do zupy układaj porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując miedzy nimi ok. 1,5 cm odstępy (ciasteczka będą rosły na boki).
 - Piecz ok. 15 minut (aż ciasteczka się zarumienią).
 - Wyjmij blachę z piekarnika, odczekaj ok. 10 minut i zdejmuj ciasteczka na płaski talerz do całkowitego wystudzenia.
 
Smacznego!
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Wójcik