Łatwe i smaczne: Szpinak
Wysiane teraz (na jesieni), to łatwe w uprawie i wszechstronne warzywo dostarczy świeżych liści, którymi będziesz mógł się cieszyć aż do nastania zimy - mówi Pippa Greenwood.


Szpinak jest jednym z tych warzyw, z którymi wiele osób ma złe wspomnienia – być może dlatego, że jako dzieci byli zmuszani do jedzenia rozgotowanej papki. Jednak to smaczne i wszechstronne warzywo liściowe – można się nim cieszyć solo (w postaci surowej lub blanszowanej, delikatnie przyprawionej) albo jako składnikiem wielu dan gotowanych.
Samodzielnie uprawiany szpinak jest delikatny i soczysty (często ma maślany posmak) i pozostawia daleko w tyle ten paczkowany z supermarketów, który bywa twardy i szybko się psuje wewnątrz opakowania...
Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners' World Wrzesień-Październik 2015