Logo
Logo
1
Do góry

Łatwe i smaczne: Dynia piżmowa

Dekoracyjne warzywo, w dodatku łatwe w uprawie i świetnie się przechowuje. Dynia piżmowa jest i uniwersalna, i smaczna. Pippa Greenwood wyjawia, dlaczego została fanką tej kolorowej piękności.

Uwielbiam dynię – szczególnie typu Butternut [wytwarza beżowe, gruszkowate, podłużne owoce o masie do 3,5 kg; w sklepach i na targowiskach możną ją kupić jako „dynię masłową” – red.] – pieczoną, smażoną, gotowaną na parze, zapiekaną lub podaną w zupie.

Lubię mieć więcej niż jedną odmianę dyni Butternut, o ile to możliwe – wcześniej i później dojrzewającą, aby wydłużyć okres zbiorów. Często do uprawy włączam inne zimowe odmiany dyni, np. ‘Crown Prince’ z jej cudownymi szaroniebieskimi, „rzeźbionymi” owocami, ale pod względem smaku to właśnie Butternut jest moim faworytem.

Jeśli twój ogród położony jest na północ od regionu Middlands lub leży w zimnym miejscu, lepiej zdecydować się na wczesną odmianę, aby owoce miały wystarczająco dużo czasu, by dojrzeć przed pierwszymi mrozami...

Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners` World Polska - marzec-kwiecień 2015

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
100 Odpowiedzi na Pytania Ogrodników 2015

100 Odpowiedzi na Pytania Ogrodników

Odpowiadamy na trudne pytania

Budujemy Dom listopad - grudzień 2020

Budujemy Dom

Czasopismo budowlane dla budujących dom i wykonawców

Gardeners' World Edycja Polska styczeń - luty 2021

Gardeners' World Edycja Polska

Czasopismo ogrodnicze - najlepsze inspiracje i porady ogrodnicze

Czas na Wnętrze grudzień 2020 - styczeń 2021

Czas na Wnętrze

Magazyn wnętrzarski pełen inspiracji

Pakiet Gardeners' World Polska maj 2020

Pakiet Gardeners' World Polska

Wydanie specjalne: Własne Uprawy. Już dostępne!