Logo
Logo
1
Do góry

Łatwe i smaczne: Dynia piżmowa

Dekoracyjne warzywo, w dodatku łatwe w uprawie i świetnie się przechowuje. Dynia piżmowa jest i uniwersalna, i smaczna. Pippa Greenwood wyjawia, dlaczego została fanką tej kolorowej piękności.

Uwielbiam dynię – szczególnie typu Butternut [wytwarza beżowe, gruszkowate, podłużne owoce o masie do 3,5 kg; w sklepach i na targowiskach możną ją kupić jako „dynię masłową” – red.] – pieczoną, smażoną, gotowaną na parze, zapiekaną lub podaną w zupie.

Lubię mieć więcej niż jedną odmianę dyni Butternut, o ile to możliwe – wcześniej i później dojrzewającą, aby wydłużyć okres zbiorów. Często do uprawy włączam inne zimowe odmiany dyni, np. ‘Crown Prince’ z jej cudownymi szaroniebieskimi, „rzeźbionymi” owocami, ale pod względem smaku to właśnie Butternut jest moim faworytem.

Jeśli twój ogród położony jest na północ od regionu Middlands lub leży w zimnym miejscu, lepiej zdecydować się na wczesną odmianę, aby owoce miały wystarczająco dużo czasu, by dojrzeć przed pierwszymi mrozami...

Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners` World Polska - marzec-kwiecień 2015

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
100 Odpowiedzi na Pytania Ogrodników 2015

100 Odpowiedzi na Pytania Ogrodników

Odpowiadamy na trudne pytania

Budujemy Dom czerwiec 2020

Budujemy Dom

Dla budujących dom i wykonawców

Gardeners' World Edycja Polska kwiecień 2020

Gardeners' World Edycja Polska

Najlepsze inspiracje i porady ogrodnicze

Czas na Wnętrze lipiec - sierpień 2020

Czas na Wnętrze

Od inspiracji do realizacji

Pakiet Gardeners' World Polska maj 2020

Pakiet Gardeners' World Polska

Najpopularniejszy magazyn ogrodniczy na Świecie!
Gardeners' World Edycja Polska kwiecień 2020
Zamów z darmową dostawą do domu!