Logo

Ta odmiana owoców to skuteczny odkamieniacz do czajnika. Znajdziecie w starych ogrodach

Kamień zbierający się w czajniku to nic innego jak jony magnezu oraz wapnia, które stopniowo oblepiają ścianki całego urządzenia. Jest to nieestetyczne, a przede wszystkim niebezpieczne dla samego czajnika. Mogą tworzyć się nieprzyjemne osady, które przedostają się do herbaty czy innych napojów. Tworzą powłokę w herbacie, która pieni się podczas zalewania torebek herbaty. Dzbanki filtrujące wodę najczęściej radzą sobie z problemem bardzo twardej wody, jednak po jakimś czasie występuje problem ponownie. Co zrobić w takim przypadku? Warto poznać naturalne sposoby naszych dziadków. Moi podzielili się ze mną pomysłem, na który wcześniej bym sama nie wpadła.

Z pewnością znacie domowe sposoby w postaci octu czy kwasku cytrynowego. Dzięki nim możemy w szybki sposób pozbyć się niechcianego, twardego osadu. To jednak kupne składniki, których nie zawsze mamy pod dostatkiem w domu. Pamiętajcie, że nie powinno się pozostawiać czajnika z osadem zbyt długo. Nawarstwiający się kamień może tworzyć mikrourazy oraz uszczerbki, które prowadzą także do pojawiania się rdzy. W takim przypadku jest jedno prawidłowe rozwiązanie - musicie wyrzucić czajnik, gdyż przedostająca się do wody rdza jest trująca i nie powinna być umieszczana w naszych napojach.

Jak zrobić naturalny odkamieniacz do czajnika?

Jak wspomniałam wcześniej, jest wiele różnych pomysłów, jak odkamienić czajnik. Od tych chemicznych, po naturalne składniki. Kwasek cytrynowy, ocet spirytusowy czy też specjalne saszetki. Nigdy nie opukujcie czajnika w celu wyciągnięcia kamienia - to prowadzi również do powstawania mikro dziurek.

W ten sposób dajemy podłoże do późniejszego rozprzestrzeniania się wyżej wymienionej rdzy. Babcia wykorzystywała w tym celu sok z jabłek, a mianowicie Papierówek. Te, które podczas suszy spadły i poobijały się, były materiałem do naturalnego odkamieniacza.

Te, które nie dojrzały i były wadliwe przecierała przez sitko i gazę. Sok delikatnie rozcieńczała i wlewała na dno czajnika. Pozostawiała na około 2-3 godziny, a kamień sam odpadał i rozpuszczał się. Można to zrobić 2-krotnie, aby mieć pewność, że sprawdzi się także w przypadku mocniejszego nalotu.

Taki odkamieniacz możecie zrobić jedynie z mocno kwaśnych jabłek, bogatych w kwas jabłkowy - Szara Reneta, Antonówka czy Papierówka to najlepsze opcje. Te słodkie, jak Ligol czy Logo nie zadziałają i składniki będą do wyrzucenia.

Czy czajnik na kuchenkę można myć w zmywarce?

Wspominając o czajnikach, które używane są na kuchence gazowej, elektrycznej czy też indukcyjnej, często zastanawiacie się, czy możemy zmywać je w zmywarce. Nie polecam tego rozwiązania. Niestety połączenia elementów mogą bardzo szybko zardzewieć oraz być niekorzystne dla naszego zdrowia.

Dodatkowo powłoki ceramiczne czy teflonowe nie nadadzą się do zmywania w ten sposób. Osad z kamienia nie wypłucze się, a wy zmniejszycie żywotność waszego czajnika. Jeżeli chcecie, aby powierzchnia czajnika była wolna od tłuszczu czy skrawków jedzenia, warto namoczyć ręczniki papierowe w mieszance octu lub sody oczyszczonej.

Po 3 godzinach zdejmijcie je z powierzchni czajnika i zetrzyjcie gąbeczką. Brud zejdzie bardzo szybko bez zbędnego rysowania. To wspaniały sposób na naturalne pozbycie się nawet najgorszych przypaleń na czajnikach do kuchenek.

Zdjęcie tytułowe: Elena/ AdobeStock

 

Autor
Ta odmiana owoców to skuteczny odkamieniacz do czajnika. Znajdziecie w starych ogrodach
Ta odmiana owoców to skuteczny odkamieniacz do czajnika. Znajdziecie w starych ogrodach
Ewa Kwiatkowska

Ogrodniczka z wykształcenia, która dzieli się swoją pasją do uprawy roślin i sprawdzonymi poradami.

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl