Logo
Logo
16
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Deser arbuzowy z pistacjami – w sam raz na upał!

W gorące lato często mamy chęć na coś słodkiego, ale też lekkiego. Galaretki są idealne na takie "letnie zapomnienie" – spróbujmy deser arbuzowy z pistacjami, który będzie w sam raz na upał!

 

Przepis na deser arbuzowy z pistacjami

Składniki

  • 1 kg arbuza
  • 35 g cukru pudru
  • 35 g żelatyny Delecta
  • 50 ml wrzątku
  • 3 krople aromatu waniliowego Delecta
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie pistacji Bakalland

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od wyciśnięcia soku z arbuza – przez sokownik lub za pomocą blendera.
  2. Sok miksujemy z cukrem pudrem, cynamonem oraz aromatem waniliowym.
  3. W kilku łyżkach wrzątku rozpuszczamy żelatynę, mieszając proszek do całkowitego rozpuszczenia.
  4. Sok z arbuza podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy całość do połączenia składników.
  5. Następnie, krem studzimy i przelewamy do silikonowych foremek na babeczki lub filiżanek i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  6. Opakowanie pistacji zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek, a następnie siekamy.
  7. Stężały deser podajemy na ochłodzonym talerzu, delikatnie wyciągając z foremki pudding.
  8. Wierzch dekorujemy pistacjami oraz plasterkiem świeżego arbuza.

Smacznego!

Źródło: Delecta

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (1)
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu