Przepis na deser arbuzowy z pistacjami
Składniki
- 1 kg arbuza
- 35 g cukru pudru
- 35 g żelatyny Delecta
- 50 ml wrzątku
- 3 krople aromatu waniliowego Delecta
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie pistacji Bakalland
Przygotowanie
- Zaczynamy od wyciśnięcia soku z arbuza – przez sokownik lub za pomocą blendera.
- Sok miksujemy z cukrem pudrem, cynamonem oraz aromatem waniliowym.
- W kilku łyżkach wrzątku rozpuszczamy żelatynę, mieszając proszek do całkowitego rozpuszczenia.
- Sok z arbuza podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy całość do połączenia składników.
- Następnie, krem studzimy i przelewamy do silikonowych foremek na babeczki lub filiżanek i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
- Opakowanie pistacji zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek, a następnie siekamy.
- Stężały deser podajemy na ochłodzonym talerzu, delikatnie wyciągając z foremki pudding.
- Wierzch dekorujemy pistacjami oraz plasterkiem świeżego arbuza.
Smacznego!
Źródło: Delecta