Deser arbuzowy z pistacjami – w sam raz na upał!

Deser arbuzowy z pistacjami fot. Delecta

W gorące lato często mamy chęć na coś słodkiego, ale też lekkiego. Galaretki są idealne na takie "letnie zapomnienie" – spróbujmy deser arbuzowy z pistacjami, który będzie w sam raz na upał!

Posłuchaj
00:00
16

Przepis na deser arbuzowy z pistacjami

Składniki

  • 1 kg arbuza
  • 35 g cukru pudru
  • 35 g żelatyny Delecta
  • 50 ml wrzątku
  • 3 krople aromatu waniliowego Delecta
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie pistacji Bakalland

🟢 Największe targi ogrodnicze w Polsce: Nowości roślinne, konkursy, kiermasze, wykłady i inspiracje. Zieleń to Życie 2025 już we wrześniu!

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od wyciśnięcia soku z arbuza – przez sokownik lub za pomocą blendera.
  2. Sok miksujemy z cukrem pudrem, cynamonem oraz aromatem waniliowym.
  3. W kilku łyżkach wrzątku rozpuszczamy żelatynę, mieszając proszek do całkowitego rozpuszczenia.
  4. Sok z arbuza podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy całość do połączenia składników.
  5. Następnie, krem studzimy i przelewamy do silikonowych foremek na babeczki lub filiżanek i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  6. Opakowanie pistacji zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek, a następnie siekamy.
  7. Stężały deser podajemy na ochłodzonym talerzu, delikatnie wyciągając z foremki pudding.
  8. Wierzch dekorujemy pistacjami oraz plasterkiem świeżego arbuza.

Smacznego!

Źródło: Delecta

Tematy
Powiązane artykuły
Powiązane rośliny

Arbuz zwyczajny / Kawon Citrullus lanatus

Zwalcza chwasty w 24 godziny i nie zawiera glifosatu. Testujemy Roundup w naszym ogrodzie
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści
Nasz sklep ogrodniczy