Uwodzicielska róża | Dwa przepisy na dania z kwiatów

Uwodzicielska róża - dwa przepisy na dania z kwiatów

Róża to niekwestionowana królowa ogrodów. Romantyczna i uwodzicielska, wyniosła i delikatna. Może radować swoim wdziękiem również nasze podniebienia. Poznaj dwa przepisy Małgorzaty Kalemby-Drożdż na dania z różami.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Czerwiec 2022
Przejrzyj i kup
10

Gardeners World Edycja Polska
Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Czerwiec 2022

Najczęściej wykorzystywane są płatki róży pomarszczonej (Rosa rugosa) lub stulistnej (R. centifolia), w kuchni arabskiej i śródziemnomorskiej używa się wody różanej uzyskanej z róży damasceńskiej (Rosa × damascena). Ale tak naprawdę wszystkie gatunki róż są jadalne, również te ogromne, ozdobne ogrodowe, parkowe i rabatowe oraz wszystkie gatunki dzikich róż. Jednak nie wszystkie róże są tak samo smaczne.

Wonne odmiany róż o delikatnych płatkach świetnie nadają się do przygotowania przetworów i bezpośredniego spożycia. Płatki pozbawionych zapachu odmian ogrodowych są twarde i pięknie się prezentują na tortach, jednak mogą smakować jak trawa. Jadalne są też owoce wszystkich gatunków róż, jednak nie wszystkie są tak samo smaczne.

Róża jest też rośliną leczniczą. Dzięki ogromnemu bogactwu związków polifenolowych i olejków eterycznych płatki róż mają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Działają rozkurczowo, detoksyfikacyjnie, łagodnie moczopędnie i żółciopędnie. Już od starożytności róże uważano za „lekarstwo na wszystko”, a współcześnie prowadzone badania (również moje) potwierdzają niezwykłą prozdrowotną moc tych kwiatów.

Z płatków róży można przygotować różnorodne przetwory: syrop, nalewkę, ocet, oliwę, masło, cukier, susz, konfitury, galaretkę, tarte płatki z cukrem, płatki kandyzowane i krystalizowane. Dodawać je można do ciast i deserów, a także do potraw wytrawnych. I równie szerokie możliwości kulinarne dają owoce róży.

Uwodzicielska róża - morele w paczkach róży
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Morele w pączkach róży
SKŁADNIKI: 1 kg moreli, 500 ml wody, 250 ml białego wina, 250 ml cukru, 40 pąków kwiatowych mocno pachnącej róży, 1 łyżka wody różanej
PRZEPIS: Morele obierz. Zazwyczaj z dojrzałych owoców skóra odchodzi łatwo – można ją podważyć nożem i ściągnąć palcami. Jeżeli skórka nie chce zejść, sparz morele wrzątkiem. Po obraniu przekrój owoce na połówki i wyciągnij pestki. Układaj morele w wyparzonych słoikach na przemian z pączkami róży. Z wody, wina i cukru ugotuj syrop, dodaj wodę różaną. Gorącym syropem zalej morele. Natychmiast zakręć słoiki i pasteryzuj przez 10 minut w temperaturze 100°C.
Uwodzicielska róża - marokańska sałatka z pomarańczy
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Marokańska sałatka z pomarańczy
SKŁADNIKI: 2 pomarańcze, 1 czerwona cebula, garść płatków pachnącej róży, np. pomarszczonej, 25 g czarnych oliwek Sos: 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka wody różanej, mielony imbir, mielone nasiona kolendry, kmin rzymski, chili
PRZEPIS: Pomarańcze obierz i pokrój w plastry, cebulę pokrój w krążki. Zmieszaj pomarańcze z cebulą i oliwkami. Połącz składniki sosu i polej sałatkę.
Małgorzata Kalemba Drożdż

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznych książek: „Jadalne kwiaty”, "Pyszne chwasty", "Skarby ogrodu", "Smakowite drzewa".

Gardeners' World Edycja Polska 6 2022  

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Czerwiec 2022

Obserwuj
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści