Aksamitne smaki | gotowe przepisy z aksamitkami

aksamitne smaki - gotowe przepisy z aksamitkami

Nawet gdy jesień na dobre rozgości się w ogrodach, niektóre kwiaty wciąż kwitną bez wytchnienia. Do tych uparciuchów należą między innymi aksamitki. Poznaj dwa ciekawe przepisy Małgorzaty Kalemby-Drożdż – jeden na słodko, a drugi wytrawny!

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Wrzesień-Październik 2021
Przejrzyj i kup
57

Gardeners World Edycja Polska
Artykuł pochodzi z magazynu
 Gardeners' World. Edycja Polska / Wrzesień-Październik 2021

Aksamitki to rośliny pochodzące z Ameryki; niezwykle łatwe w uprawie. Lubią słoneczne stanowiska, odstraszają pasożytujące owady i skutecznie zabijają nicienie bytujące w glebie. Warto sadzić aksamitki z czosnkiem, aby jeszcze lepiej wykorzystać właściwości tych roślin. Aksamitki pomogą pozbyć się nicieni, które mogłyby się przedostać do ząbków czosnku, a czosnek odstraszy ślimaki, które wprost uwielbiają objadać aksamitki. Wcześnie zasiane aksamitki kwitną od końca kwietnia aż do przymrozków. Co ciekawe, w Gruzji kwiaty aksamitek zbiera się dopiero po przymrozkach.

Wytrawnie czy na słodko?

Na Kaukazie Południowym suszone płatki aksamitki wzniesionej (Tagetes erecta) oraz kilku innych gatunków używa się jako przyprawy – szafranu imerytyńskiego – i dodaje do mieszanek przyprawowych, na przykład chmeli-suneli. Aksamitka rozpierzchła (Tagetes patula) w Meksyku dodawana jest do ciasteczek i używana do tradycyjnych dekoracji na Día de Muertos – Dzień Zmarłych. Natomiast w Nepalu i Indiach aksamitki są symbolem radości i zdobią sale weselne. Aksamitka błyszcząca (Tagetes lucida) nazywana jest meksykańskim estragonem, zaś aksamitka drobna (Tagetes minuta) – czarną miętą; ich liście używane są do przyprawiania ciężkich dań mięsnych i ziemniaczanych.

Aksamitki, choć wytrawne w smaku jak skórka grejpfruta, świetnie się sprawdzają również w słodkich potrawach. Aksamitka wąskolistna (Tagetes tenuifolia) moim zdaniem jest mniej gorzka niż inne aksamitki. Ponadto aksamitki zawierają dużą ilość luteiny, a także kwercetyny i rutyny, zatem stanowią naturalny suplement diety wspomagający wzrok. Przed użyciem dużej ilości aksamitek warto sprawdzić na niewielkiej porcji, czy nie wywołują u nas uczulenia.

Fot. Małgorzata Kalemba Drożdż, Goran Horvat/Pixabay 
Aksamitne brownie z płatkami aksamitki
SKŁADNIKI: 3 jaja, 200 g masła, ½ -2/3 szklanki brązowego cukru, 2/3 szklanki mąki, 2 tabliczki czekolady deserowej,  szczypta soli, 2 łyżki płatków aksamitek
PRZEPIS: Rozkrusz czekoladę, włóż do miski razem z masłem i roztop w kąpieli wodnej. Jaja ubij z cukrem, dodaj roztopioną czekoladę, dosyp mąkę i sól oraz posiekane płatki aksamitek. Wszystko razem utrzyj. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki 20×20 cm i piecz w 160°C przez ok. 30 minut. Ciasto powinno zostać mocno wilgotne. Podawaj udekorowane płatkami aksamitek.
aksamitne smaki_gruzińskie zioła chmeli suneli
Fot. Małgorzata Kalemba Drożdż, bstad/Pixabay
Gruzińskie zioła (chmeli-suneli)
SKŁADNIKI: 2 łyżeczki mięty, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki kopru, 2 łyżeczki płatków aksamitek, 2 łyżeczki pietruszki, 2 łyżeczki nasion kolendry, 2 łyżeczki cząbru ogrodowego, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, 1 łyżeczka nasion kozieradki, 1 łyżeczka liści kozieradki
PRZEPIS: Kwiaty aksamitek wysusz w całości, a po wysuszeniu odetnij pojedyncze płatki. Wszystkie składniki mieszanki zmiel i dokładnie wymieszaj. To jest jeden z możliwych wariantów przyprawy – każdy może ją dopasować do swojego gustu. Zmieloną przyprawę przechowuj w szczelnym pojemniku. Używaj do mięs, warzyw, zup, sosów i sałatek oraz do potraw z orzechami włoskimi.
Małgorzata Kalemba Drożdż

Tekst i zdjęcie tytułowe: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”.

Obserwuj
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści