Aksamitne smaki | gotowe przepisy z aksamitkami

aksamitne smaki - gotowe przepisy z aksamitkami

Nawet gdy jesień na dobre rozgości się w ogrodach, niektóre kwiaty wciąż kwitną bez wytchnienia. Do tych uparciuchów należą między innymi aksamitki. Poznaj dwa ciekawe przepisy Małgorzaty Kalemby-Drożdż – jeden na słodko, a drugi wytrawny!

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Wrzesień-Październik 2021
Przejrzyj i kup
57

Gardeners World Edycja Polska
Artykuł pochodzi z magazynu
 Gardeners' World. Edycja Polska / Wrzesień-Październik 2021

Aksamitki to rośliny pochodzące z Ameryki; niezwykle łatwe w uprawie. Lubią słoneczne stanowiska, odstraszają pasożytujące owady i skutecznie zabijają nicienie bytujące w glebie. Warto sadzić aksamitki z czosnkiem, aby jeszcze lepiej wykorzystać właściwości tych roślin. Aksamitki pomogą pozbyć się nicieni, które mogłyby się przedostać do ząbków czosnku, a czosnek odstraszy ślimaki, które wprost uwielbiają objadać aksamitki. Wcześnie zasiane aksamitki kwitną od końca kwietnia aż do przymrozków. Co ciekawe, w Gruzji kwiaty aksamitek zbiera się dopiero po przymrozkach.

Wytrawnie czy na słodko?

Na Kaukazie Południowym suszone płatki aksamitki wzniesionej (Tagetes erecta) oraz kilku innych gatunków używa się jako przyprawy – szafranu imerytyńskiego – i dodaje do mieszanek przyprawowych, na przykład chmeli-suneli. Aksamitka rozpierzchła (Tagetes patula) w Meksyku dodawana jest do ciasteczek i używana do tradycyjnych dekoracji na Día de Muertos – Dzień Zmarłych. Natomiast w Nepalu i Indiach aksamitki są symbolem radości i zdobią sale weselne. Aksamitka błyszcząca (Tagetes lucida) nazywana jest meksykańskim estragonem, zaś aksamitka drobna (Tagetes minuta) – czarną miętą; ich liście używane są do przyprawiania ciężkich dań mięsnych i ziemniaczanych.

Aksamitki, choć wytrawne w smaku jak skórka grejpfruta, świetnie się sprawdzają również w słodkich potrawach. Aksamitka wąskolistna (Tagetes tenuifolia) moim zdaniem jest mniej gorzka niż inne aksamitki. Ponadto aksamitki zawierają dużą ilość luteiny, a także kwercetyny i rutyny, zatem stanowią naturalny suplement diety wspomagający wzrok. Przed użyciem dużej ilości aksamitek warto sprawdzić na niewielkiej porcji, czy nie wywołują u nas uczulenia.

Fot. Małgorzata Kalemba Drożdż, Goran Horvat/Pixabay 
Aksamitne brownie z płatkami aksamitki
SKŁADNIKI: 3 jaja, 200 g masła, ½ -2/3 szklanki brązowego cukru, 2/3 szklanki mąki, 2 tabliczki czekolady deserowej,  szczypta soli, 2 łyżki płatków aksamitek
PRZEPIS: Rozkrusz czekoladę, włóż do miski razem z masłem i roztop w kąpieli wodnej. Jaja ubij z cukrem, dodaj roztopioną czekoladę, dosyp mąkę i sól oraz posiekane płatki aksamitek. Wszystko razem utrzyj. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki 20×20 cm i piecz w 160°C przez ok. 30 minut. Ciasto powinno zostać mocno wilgotne. Podawaj udekorowane płatkami aksamitek.
aksamitne smaki_gruzińskie zioła chmeli suneli
Fot. Małgorzata Kalemba Drożdż, bstad/Pixabay
Gruzińskie zioła (chmeli-suneli)
SKŁADNIKI: 2 łyżeczki mięty, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki kopru, 2 łyżeczki płatków aksamitek, 2 łyżeczki pietruszki, 2 łyżeczki nasion kolendry, 2 łyżeczki cząbru ogrodowego, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, 1 łyżeczka nasion kozieradki, 1 łyżeczka liści kozieradki
PRZEPIS: Kwiaty aksamitek wysusz w całości, a po wysuszeniu odetnij pojedyncze płatki. Wszystkie składniki mieszanki zmiel i dokładnie wymieszaj. To jest jeden z możliwych wariantów przyprawy – każdy może ją dopasować do swojego gustu. Zmieloną przyprawę przechowuj w szczelnym pojemniku. Używaj do mięs, warzyw, zup, sosów i sałatek oraz do potraw z orzechami włoskimi.
Małgorzata Kalemba Drożdż

Tekst i zdjęcie tytułowe: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”.


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Obserwuj
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Tagi
Najnowsze treści