Przepis na fasolę w sosie pomidorowym
Składniki
- 2 szklanki białej fasoli
- 0,5 l przecieru pomidorowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- Łyżeczka majeranku
- Pół łyżeczki chili
- Sól pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Fasolę namoczyć przez noc.
- Cebulę pokroić w grubą kostkę, marchewkę zaś w cienkie krążki.
- Fasolę zalać wodą około 1 cm powyżej ziaren, gotować w osolonej wodzie z dodatkiem majeranku.
- Cebulę, czosnek i marchewkę przesmażyć na oliwie do zeszklenia cebuli.
- Gdy fasola pochłonie połowę wody i zmięknie, dodać resztę warzyw do garnka.
- Wlać przecier pomidorowy i przyprawy. Gotować do zgęstnienia sosu.
- Podawać ze świeżo siekaną natką.
Smacznego!
Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw
"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ |