Od forsycji wiosna się zaczyna | Dwa przepisy na dania z kwiatów

forsycja - dwa przepisy kulinarne na dania z kwiatów

Forsycje (Forsythia) to ozdobne krzewy z rodziny oliwkowatych pochodzące z Chin. Do Europy zostały przywiezione przez Roberta Fortune’a, niesławnego „łowcę roślin”, który znany jest przede wszystkim z wykradzenia Chińczykom tajemnicy czarnej herbaty i zaimplementowania przemysłu herbacianego do Indii. Te rozkwitające na żółto krzewy zostały nazwane na cześć szkockiego botanika Williama Forsytha, naczelnego ogrodnika króla Jerzego III, jednego z członków założycieli Królewskiego Towarzystwa Botanicznego.

Małgorzata Kalemba-Drożdż zdradza dwa przepisy na dania z wykorzystaniem kwiatów forsycji.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Marzec 2024
Przejrzyj i kup
20
Spis treści
Jaki smak mogą mieć kwiaty forsycji? Jak zrobić koktajl z kwiatów forsycji? Jak zrobić masło z kwiatów forsycji?


Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Marzec 2024

Najpopularniejszym w Polsce gatunkiem forsycji jest forsycja pośrednia (F. x intermedia); to krzyżówka forsycji zwisłej (F. suspensa) i zielonej (F. viridissima). Jej liczne żółte kwiaty o czterech długich płatkach widowiskowo ożywiają wczesno wiosenne ogrody i parkany.

Chimeryczny smakołyk

Długo nie mogłam dojść do porozumienia z forsycjami jako surowcem kulinarnym – niestety miałam pecha i cały czas trafiałam na wyjątkowo gorzkie egzemplarze. Żeby zjeść z przyjemnością danie z dodatkiem forsycji warto popróbować kilku krzewów, żeby znaleźć ten najmniej gorzki, a przede wszystkim obrywać same korony bez dna kwiatowego.

Napar z kwiatów forsycji ma dość zaskakująco przyjemny owocowy smak, choć kwiaty zbierane w chłodne dni rozczarowują zupełnym brakiem aromatu.

Warto włączyć kwiaty forsycji do diety jako wiosenny suplement bogaty w rutynę (cukrowa pochodna kwercetyny) i karotenoidy. Stosowanie forsycji zwisłej (głównie niedojrzałych owoców) jest ugruntowane w tradycyjnej medycynie chińskiej – od 4000 lat uznawana jest za jedno z pięćdziesięciu podstawowych ziół leczniczych.

Forsycje zawierają pinorezynol, fillirynę (w liściach), forsytozyd A (w owocach), forsytynę, a także syringinę (w korze), dzięki czemu wykazują działanie przeciwzapalne, neuroprotekcyjne, moczopędne, rozkurczowe, przeciwmiażdżycowe, hepatoprotekcyjne i przeciwcukrzycowe.

koktajl z kwiatów forsycji i liści pokrzywy
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Koktajl z pokrzywy i forsycji
SKŁADNIKI: garść młodych liści pokrzywy (Urtica dioica), garść kwiatów forsycji (Forsythia × intermedia), nieduży dojrzały banan, sok z połowy cytryny, sok tłoczony z jabłek do 400 ml
PRZEPIS: Pokrzywę zbieraj w rękawiczkach, bo niezależnie od tego, jak jest młoda, zawsze parzy. Dokładnie opłucz w zimnej wodzie. Kwiaty forsycji oberwij z gałązek, starając się usunąć zielone części. Zmiksuj wszystkie składniki na gładki koktajl i od razu wypij.
masło z kwiatów forsycji na słodko i na ostro
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Forsycjowe masło na słodko i na ostro
SKŁADNIKI: 1 szklanka kwiatów forsycji, kostka masła, 1 łyżeczka startego chrzanu, szczypta soli, 50-80 g cukru pudru, sok z połowy cytryny
PRZEPIS: Kwiaty forsycji oberwij z gałązek, dokładnie usuwając zielone części. Masło wyjmij z lodówki, żeby zmiękło. Kwiaty forsycji utrzyj w makutrze lub blenderze z opcją mielenia. Moim zdaniem użycie makutry pozwala na szybsze i dokładniejsze utarcie większych ilości kwiatów. Dokładnie utrzyj forscyję z masłem.
Do porcji pikantnej dodaj szczyptę soli i świeżo starty chrzan. Dokładnie wymieszaj.
Do porcji słodkiej dodaj cukier i sok z cytryny. Utrzyj na puszysty krem, którego możesz użyć jako bazy do przygotowania słodkich babeczek lub kremu do ciastek.

Zdjęcia tytułowe: Małgorzata Kalemba-Drożdż, Coco / AdobeStock

Tekst: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”.

 

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Marzec 2024


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Obserwuj
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Tagi
Najnowsze treści