Ametystowe klejnoty wiosny | Dwa przepisy z kwiatami fiołków

Przepisy na dania z fiołków

Dla entuzjastycznych kwiatożerców, takich jak ja, zima jest ciężkim, bo bezkwietnym, czasem do przetrwania i z niecierpliwością wypatruję wiosny, mówi dr Małgorzata Kalemba-Drożdż. Wiosną zakwitają jedne z najcudowniejszych kwiatów jadalnych, na które warto czekać przez cały rok: fiołki wonne (Viola odorata). Niby niepozorne i drobne, ale obdarzone silnym aromatem. Prawdziwe klejnoty o głębokim kolorze ametystów...

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Kwiecień 2024
Przejrzyj i kup
8
Spis treści
Co można przyrządzić z kwiatów fiołków? Jak wykorzystać do dań liście fiołków? Jak zrobić galaretkę z kwiatami fiołków? Jak zrobić drożdżówki z kwiatami fiołków?


Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Kwiecień 2024

Ulotny aromat kwiatów

Zasadniczo wszystkie gatunki fiołków (chodzi o rodzaj Viola, a nie inne gatunki potocznie nazywane fiołkami) mają jadalne kwiaty i dodadzą urody dowolnemu daniu, ale większość fiołków pozbawiona jest zapachu; smakują po prostu zielnie, jak sałata. Tylko fiołki wonne mają słodki, owocowy smak i wspaniały, uwodzicielski zapach.

Z fiołków można przygotować syrop, konfiturę, ocet, napoje, dodawać do deserów i sałatek. Niestety zapach fiołka jest nietrwały i ulatuje podczas obróbki cieplnej.

Jonony, które są głównym składnikiem zapachowym fiołka, dobrze rozpuszczają się w tłuszczach, dlatego warto fiołki łączyć np. z nabiałem, żeby uchwycić ich niesamowity aromat. Fiołki zawdzięczają barwę antocyjanom (m.in. peonidynie i delfinidynie), które działają również jako silne przeciwutleniacze. Do fiołkowych przetworów warto dodać coś kwaśnego, żeby uwydatnić ich piękny fioletowy kolor, zaś w środowisku bardziej zasadowym będą zielono-niebieskie. Mnie zawsze sprawia dużą przyjemność obserwowanie, jak zmienia się kolor herbaty zaparzonej z kwiatów fiołka po dodaniu plasterka cytryny…

Świeże liście

Jadalne są także młode liście fiołków, zarówno na surowo jak i duszone. Zawierają duże ilości witaminy C, a w smaku przypominają trochę roszponkę, choć są bardziej śluzowate i słodsze. W zielu wielu gatunków fiołków znajduje się kwas salicylowy, więc osoby uczulone na aspirynę powinny ostrożnie kosztować ich liści.

Pamiętaj, że kwiaty są roślinom potrzebne do rozmnażania, więc nie zbieraj wszystkich z jednego miejsca. Daj roślinom szanse na zapylenie i wytworzenie nasion. Fiołki dają pokarm pszczołom, trzmielom i innym owadom, wyposzczonym po zimowej hibernacji – nie odbieraj tym stworzeniom szansy, żeby się najeść. Nie zbieraj więcej niż 1/4 kwiatów z jednego stanowiska. Jeśli w zasięgu wzroku są tylko pojedyncze kwiaty, nie zrywaj ich, pozwól roślinom się rozmnożyć.

Galaretka z kwiatami fiołków
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Fiołkowe galaretki
SKŁADNIKI: 2 szklanki wody, 2 łyżki cukru, ksylitolu lub innej substancji słodzącej, 2-3 garście fiołków wonnych, 1 łyżeczka soku z cytryny i ewentualnie pół łyżeczki startej skórki, 2 łyżeczki żelatyny
PRZEPIS: Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody. Część fiołków odłóż do dekoracji. Resztę fiołków zmiksuj z wodą, cukrem i sokiem z cytryny. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, dodaj też startą skórkę z cytryny. Przecedź. Podgrzej żelatynę, aż się rozpuści, połącz z wodą fiołkową, zamieszaj i wlej odrobinę do foremek lub miseczek. Do foremek włóż po kilka fiołków i wstaw galaretki do lodówki.
Kiedy pierwsza warstwa zastygnie, wlej kolejną porcję, dorzuć kilka fiołków i znów wstaw do lodówki. Powtarzaj, aż miseczki się wypełnią. Kiedy galaretka porządnie stężeje, wstaw foremki na kilka (dosłownie kilka) sekund do miski z gorącą wodą, szybko wyjmij, otrzyj z wody i odwróć spodem do góry wykładając galaretkę na talerzyk.
Drożdżówki z kwiatami fiołków
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Drożdżówki z fiołkami i kozim twarożkiem
SKŁADNIKI: ciasto – 400 g mąki, 100 g masła, 180 ml letniego mleka, 7 g suszonych drożdży, 80 g cukru, szczypta soli, garść fiołków wonnych; nadzienie – 200 g twarożku koziego, 1 łyżeczka cukru z wanilią, garść fiołków, mleko do posmarowania; polewa – 1 łyżka mleka, garść fiołków wonnych, cukier puder
PRZEPIS: Zmieszaj mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dodaj mleko, roztopione masło, dorzuć kwiaty fiołków i wyrób ciasto mikserem z hakiem. Zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości) na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyrób, podsypując w miarę konieczności mąką. Pokrój na małe kawałki, każdy uformuj w kulę, którą następnie spłaszcz i ułóż na blachach wyłożonych papierem. Lekko rozciągnij środek podwyższając brzegi. Przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Kozi twarożek rozetrzyj na gładko z cukrem z wanilią, dorzuć fiołki. Na środek każdej drożdżówki nałóż porcję sera. Brzegi posmaruj mlekiem. Piecz w 180°C przez ok. 12-15 minut, aż ciasto się zarumieni.
Fiołki rozetrzyj z niewielką ilością cukru. Z mleka i fiołkowego cukru ukręć niezbyt gęsty lukier i polej nim drożdżówki.

Zdjęcie tytułowe: Lumistudio / AdobeStock 

Tekst: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”.

 

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Kwiecień 2024


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Obserwuj
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Tagi
Najnowsze treści