Logo
Logo
8
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Nalewka z owoców głogu na serce – smaczna i poprawiająca krążenie

Owoce głogu (Crataegus) mają wiele właściwości zdrowotnych. Stosowane bywają, między innymi, przy nadciśnieniu oraz miażdżycy. Dlatego warto wykorzystywać je w kuchni, np. do przygotowywania rozmaitych przetworów (galaretek, soków, konfitur, herbatek lub nalewek). Oto przepis na przygotowanie nalewki korzystnie działającej na serce.

 

Przepis na nalewkę z owoców głogu na serce

Składniki

  • owoce głogu
  • spirytus 75%
  • miód

Przygotowanie

  1. Świeże owoce głogu płuczemy i na 24 godziny wkładamy do zamrażarki.
  2. Następnie wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem 75%, tak żeby przykrył owoce.
  3. Zakręcamy słój. Odstawiamy na 4 tygodnie. Codziennie wstrząsamy.
  4. Po upływie tego czasu wylewamy zawartość słoja na durszlak, odlewamy macerat alkoholowy.
  5. Owoce wsypujemy z powrotem do słoja i zalewamy syropem miodowym (2 miarki miodu – 1 miarka przegotowanej, schłodzonej wody; mieszamy do całkowitego rozpuszczenia miodu), tak żeby je przykrył.
  6. Odstawiamy na 4 tygodnie, codziennie mieszamy.
  7. Po tym czasie przecedzamy – syrop łączymy z maceratem alkoholowym.
  8. Owoce zalewamy wrzątkiem i podgrzewamy powoli, doprowadzając do wrzenia, wylewamy na durszlak, przecedzamy przez gazę, wyciskamy, co się da, z owoców i dodajemy do mieszanki alkoholowo-miodowej, łącząc w ten sposób 3 rożne wyciągi – alkoholowy, miodowy i wodny.
  9. Odstawiamy w ciemne miejsce na 3 miesiące.

Nalewka ma ok. 24% alkoholu, wspomaga pracę serca, poprawia ukrwienie mięśnia sercowego, spowalnia tętno, wspomaga siłę skurczu, wzmacnia wydolność serca. Poprawia również krążenie mózgowe. Przywraca jasność myślenia, łagodzi zawroty głowy i szumy uszne oraz bole migrenowe głowy. Jest idealna dla nadciśnieniowców, osób po udarze czy zawale. Pijemy 25 ml raz dziennie przed snem. Przy migrenie doraźnie co 3-4 godziny po łyżce stołowej aż do ustąpienia objawów.

Zdjęcie tytułowe: ChamilleWhite/Depositphotos

Moc ziół okładka
Fragment książki i przepis
pochodzą z książki Sylwii Kawalerowicz

MOC ZIÓŁ
ZIELARKI I ICH SEKRETNE PRZEPISY
Wydanej nakładem wydawnictwa Buchmann
Kup książkę online!
Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (15)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu