Przepis na nalewkę z owoców głogu na serce
Składniki
- owoce głogu
- spirytus 75%
- miód
Przygotowanie
- Świeże owoce głogu płuczemy i na 24 godziny wkładamy do zamrażarki.
- Następnie wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem 75%, tak żeby przykrył owoce.
- Zakręcamy słój. Odstawiamy na 4 tygodnie. Codziennie wstrząsamy.
- Po upływie tego czasu wylewamy zawartość słoja na durszlak, odlewamy macerat alkoholowy.
- Owoce wsypujemy z powrotem do słoja i zalewamy syropem miodowym (2 miarki miodu – 1 miarka przegotowanej, schłodzonej wody; mieszamy do całkowitego rozpuszczenia miodu), tak żeby je przykrył.
- Odstawiamy na 4 tygodnie, codziennie mieszamy.
- Po tym czasie przecedzamy – syrop łączymy z maceratem alkoholowym.
- Owoce zalewamy wrzątkiem i podgrzewamy powoli, doprowadzając do wrzenia, wylewamy na durszlak, przecedzamy przez gazę, wyciskamy, co się da, z owoców i dodajemy do mieszanki alkoholowo-miodowej, łącząc w ten sposób 3 rożne wyciągi – alkoholowy, miodowy i wodny.
- Odstawiamy w ciemne miejsce na 3 miesiące.
Nalewka ma ok. 24% alkoholu, wspomaga pracę serca, poprawia ukrwienie mięśnia sercowego, spowalnia tętno, wspomaga siłę skurczu, wzmacnia wydolność serca. Poprawia również krążenie mózgowe. Przywraca jasność myślenia, łagodzi zawroty głowy i szumy uszne oraz bole migrenowe głowy. Jest idealna dla nadciśnieniowców, osób po udarze czy zawale. Pijemy 25 ml raz dziennie przed snem. Przy migrenie doraźnie co 3-4 godziny po łyżce stołowej aż do ustąpienia objawów.
Zdjęcie tytułowe: ChamilleWhite/Depositphotos
pochodzą z książki Sylwii Kawalerowicz
MOC ZIÓŁ
ZIELARKI I ICH SEKRETNE PRZEPISY