Głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna) to krzew (lub niskie drzewo) należący do rodziny różowatych (Rosaceae). W środowisku naturalnym występuje na wielu kontynentach. W Polsce jest rośliną pospolitą.
Osiąga zwykle 3-6m wysokości i ma pokrój wzniesiony. Liście są owalne, podzielone na 3-7 klap z długimi ogonkami. Kwiaty o kremowej barwie zebrane są w baldaszkowate wiechy skierowane do góry. Głóg kwitnie od maja do czerwca. W kwiatach znajduje się tylko jedna szyjka – stąd wzięła się nazwa głogu. Owoce – mają do 1cm, szkarłatnoczerwoną barwę i nadają się do spożycia.
Uprawa głogu jednoszyjkowego
Głóg jest rośliną dość łatwą w uprawie – jeśli zapewni mu się dobre warunki. Optymalne stanowisko jest słoneczne lub lekko zacienione. Podłoże powinno być piaszczysto-gliniaste, żyzne, umiarkowanie wilgotne, chociaż krzew może rosnąć nawet na ubogich glebach.
Roślina jest odporna na zanieczyszczenia, dlatego często wykorzystuje się ją w zieleni miejskiej. Z reguły jest mrozoodporna, jednak krzewy (w szczególności młode) warto na wszelki wypadek okrywać przed zimą.
Głóg wytwarza dość rozległy i głęboki system korzeniowy, więc nie zaleca się przesadzania starszych okazów. Niestety roślina jest podatna na szkodniki i choroby (zwłaszcza grzybowe). W jej przypadku warto stosować profilaktycznie preparaty, np.: ekologiczne gnojówki.
Zastosowanie głogu
Głóg jest znaną rośliną w miastach, często tworzącą aleje. W ogrodzie można wykorzystać go także do zróżnicowania luźnych żywopłotów lub jako pojedynczy soliter. Owoce głogu są jadalne. Można spożywać je zarówno na surowo – jak i przetworzone w formie konfitur i win.
fot. Steve Bidmead Pixabay