Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2019
31
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Owoce faszerowane kwiatami robinii akacjowej

Kwiaty robinii pojawiające się na drzewach w maju słodko pachną. Aromat kwiatów jest dość intensywny, dlatego w kuchni dobrze jest wykorzystywać je w połączeniu z innymi składnikami.

Robinia biała (Robinia pseudoacaccia) to wysokie drzewo, często spotykane w parkach i przy drogach. Potocznie (mylnie) nazywane jest akacją. Tworzy ażurowe, nieregularne korony. Liście i owoce robinii są trujące, ale białe kwiaty zebrane w grona, które w dużej ilości pojawiają się na roślinie w maju, można jeść!

Gruszki nadziewane kwiatami robiniiFot. Barbara Walicka

Przepis na owoce nadziewane kwiatami robinii

  1. Płatki akacji oskubać z szypułek, zmiąć palcami, zasypać cukrem, ugnieść i odczekać, aż puszczą odrobinę soku.
  2. Utrzeć w misce i wyłożyć na patelnię.
  3. Dosypać kilka posiekanych orzechów włoskich i 2 łyżeczki skórki pomarańczowej.
  4. Poddusić na 1 łyżeczce masła i dodać sok z połówki cytryny.
  5. Jabłko i gruszkę obrać ze skórki, podzielić na połówki, wydrążyć z nich gniazda nasienne i lekko obgotować.
  6. Po osączeniu napełnić zagłębienia akacjowo-orzechowo-pomarańczowym farszem.
  7. Można zapiec i polać sosem z gorzkiej czekolady.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

 

Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

To Cię zainteresuje
Powiązane rośliny
Ochrona roślin
Temat miesiąca
Ochrona roślin
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu