Logo
Logo

Owoce faszerowane kwiatami robinii akacjowej | Zobacz, jak prosto je zrobić!

Kwiaty robinii pojawiające się na drzewach na przełomie maja i czerwca słodko pachną. Aromat kwiatów jest dość intensywny, dlatego w kuchni dobrze jest wykorzystywać je w połączeniu z innymi składnikami.

Robinia biała (Robinia pseudoacaccia) to wysokie drzewo, często spotykane w parkach i przy drogach. Potocznie (mylnie) nazywane jest akacją. Tworzy ażurowe, nieregularne korony. Liście i owoce robinii są trujące, ale białe kwiaty zebrane w grona, które w dużej ilości pojawiają się na roślinie w maju, można jeść!

Gruszki nadziewane kwiatami robinii Fot. Barbara Walicka

Przepis na owoce nadziewane kwiatami robinii

  1. Płatki akacji oskubać z szypułek, zmiąć palcami, zasypać cukrem, ugnieść i odczekać, aż puszczą odrobinę soku.
  2. Utrzeć w misce i wyłożyć na patelnię.
  3. Dosypać kilka posiekanych orzechów włoskich i 2 łyżeczki skórki pomarańczowej.
  4. Poddusić na 1 łyżeczce masła i dodać sok z połówki cytryny.
  5. Jabłko i gruszkę obrać ze skórki, podzielić na połówki, wydrążyć z nich gniazda nasienne i lekko obgotować.
  6. Po osączeniu napełnić zagłębienia akacjowo-orzechowo-pomarańczowym farszem.
  7. Można zapiec i polać sosem z gorzkiej czekolady.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Autor
Owoce faszerowane kwiatami robinii akacjowej | Zobacz, jak prosto je zrobić!
Owoce faszerowane kwiatami robinii akacjowej | Zobacz, jak prosto je zrobić!
Barbara Walicka

Chętnie używa glinianych czy kamionkowych naczyń, a do mieszania – drewnianych łyżek; jest zdania, że z takimi przedmiotami łatwiej się zaprzyjaźnić, ponadto lepiej zapamiętują smaki. W rodzinnych zapiskach wyszukuje dawno zapomniane przepisy. W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże. Najchętniej wyprawia się na Saharę. Pisze wiersze i opowiadania, w których często poważne wątki opatruje zaskakującą humorystyczną pointę.

Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny