Owoce faszerowane kwiatami robinii akacjowej | Zobacz, jak prosto je zrobić!

Gruszki nadziewane kwiatami robinii

Kwiaty robinii pojawiające się na drzewach na przełomie maja i czerwca słodko pachną. Aromat kwiatów jest dość intensywny, dlatego w kuchni dobrze jest wykorzystywać je w połączeniu z innymi składnikami.

Posłuchaj
00:00
57

Robinia biała (Robinia pseudoacaccia) to wysokie drzewo, często spotykane w parkach i przy drogach. Potocznie (mylnie) nazywane jest akacją. Tworzy ażurowe, nieregularne korony. Liście i owoce robinii są trujące, ale białe kwiaty zebrane w grona, które w dużej ilości pojawiają się na roślinie w maju, można jeść!

Gruszki nadziewane kwiatami robinii Fot. Barbara Walicka

Przepis na owoce nadziewane kwiatami robinii

  1. Płatki akacji oskubać z szypułek, zmiąć palcami, zasypać cukrem, ugnieść i odczekać, aż puszczą odrobinę soku.
  2. Utrzeć w misce i wyłożyć na patelnię.
  3. Dosypać kilka posiekanych orzechów włoskich i 2 łyżeczki skórki pomarańczowej.
  4. Poddusić na 1 łyżeczce masła i dodać sok z połówki cytryny.
  5. Jabłko i gruszkę obrać ze skórki, podzielić na połówki, wydrążyć z nich gniazda nasienne i lekko obgotować.
  6. Po osączeniu napełnić zagłębienia akacjowo-orzechowo-pomarańczowym farszem.
  7. Można zapiec i polać sosem z gorzkiej czekolady.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Robinia akacjowa Robinia pseudoacacia

Robinia akacjowa 'Tortuosa' Robinia pseudoacacia 'Tortuosa'

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści