Robinia biała (Robinia pseudoacaccia) to wysokie drzewo, często spotykane w parkach i przy drogach. Potocznie (mylnie) nazywane jest akacją. Tworzy ażurowe, nieregularne korony. Liście i owoce robinii są trujące, ale białe kwiaty zebrane w grona, które w dużej ilości pojawiają się na roślinie w maju, można jeść!
Fot. Barbara Walicka |
Przepis na owoce nadziewane kwiatami robinii
- Płatki akacji oskubać z szypułek, zmiąć palcami, zasypać cukrem, ugnieść i odczekać, aż puszczą odrobinę soku.
- Utrzeć w misce i wyłożyć na patelnię.
- Dosypać kilka posiekanych orzechów włoskich i 2 łyżeczki skórki pomarańczowej.
- Poddusić na 1 łyżeczce masła i dodać sok z połówki cytryny.
- Jabłko i gruszkę obrać ze skórki, podzielić na połówki, wydrążyć z nich gniazda nasienne i lekko obgotować.
- Po osączeniu napełnić zagłębienia akacjowo-orzechowo-pomarańczowym farszem.
- Można zapiec i polać sosem z gorzkiej czekolady.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka