Owoce faszerowane kwiatami robinii akacjowej | Zobacz, jak prosto je zrobić!

Gruszki nadziewane kwiatami robinii

Kwiaty robinii pojawiające się na drzewach na przełomie maja i czerwca słodko pachną. Aromat kwiatów jest dość intensywny, dlatego w kuchni dobrze jest wykorzystywać je w połączeniu z innymi składnikami.

Posłuchaj
00:00
57

Robinia biała (Robinia pseudoacaccia) to wysokie drzewo, często spotykane w parkach i przy drogach. Potocznie (mylnie) nazywane jest akacją. Tworzy ażurowe, nieregularne korony. Liście i owoce robinii są trujące, ale białe kwiaty zebrane w grona, które w dużej ilości pojawiają się na roślinie w maju, można jeść!

Gruszki nadziewane kwiatami robinii Fot. Barbara Walicka

Przepis na owoce nadziewane kwiatami robinii

  1. Płatki akacji oskubać z szypułek, zmiąć palcami, zasypać cukrem, ugnieść i odczekać, aż puszczą odrobinę soku.
  2. Utrzeć w misce i wyłożyć na patelnię.
  3. Dosypać kilka posiekanych orzechów włoskich i 2 łyżeczki skórki pomarańczowej.
  4. Poddusić na 1 łyżeczce masła i dodać sok z połówki cytryny.
  5. Jabłko i gruszkę obrać ze skórki, podzielić na połówki, wydrążyć z nich gniazda nasienne i lekko obgotować.
  6. Po osączeniu napełnić zagłębienia akacjowo-orzechowo-pomarańczowym farszem.
  7. Można zapiec i polać sosem z gorzkiej czekolady.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Robinia akacjowa Robinia pseudoacacia

Robinia akacjowa 'Tortuosa' Robinia pseudoacacia 'Tortuosa'

Najważniejszy zabieg na wiosnę? Tak błyskawicznie zagęścisz, odżywisz i zazielenisz trawnik po zimie
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści