Smażone opieńki – nie bój się ich spróbować!

Smażone opieńki fot. Barbara Walicka

Opieńki to jadalne grzyby, które pojawiają się masowo we wrześniu i listopadzie. Brązowo-żółte kapelusiki zebrane są zwykle w dużych koloniach i doskonale widać je na tle jesiennych liści.

Posłuchaj
00:00
19

Opieńki miodowa (Armillaria mellea) tworzy kapelusze o średnicy od 3-13 cm. Młode kapelusze mają barwę miodowożółtą, pokryte są drobnymi łuskami (jaśniejszymi przy krawędzi kapelusza i ciemniejszymi po środku), które u starszych okazów często zanikają. Pod kapeluszem znajdują się blaszki (początkowo białawe, później żółkną). Na miodowożółtym trzonie znajduje się złotożółty pierścień. Zdarza się, że trzony rosnących bardzo blisko siebie grzybów zrastają się.

Smażone opieńki

Fot. Jan Jakubowski/Pixabay, Barbara Walicka

Przepis na smażone opieńki

  • Opieńki umyć i osuszyć, po czym obtoczyć w tartej bułce, a następnie w jajku rozkłóconym z solą, pieprzem i suszonym koperkiem i ponownie w tartej bułce.
  • Rozgrzać olej na patelni i poukładać grzyby jeden przy drugim.
  • Gdy kapelusze zrumienią się z obu stron, dodać łyżeczkę masła, zmniejszyć ogień i na pięć minut zostawić pod przykrywką.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Prusakolep – na prusaki, karaluchy i inne owady biegające – 2 szt. Bros
Prusakolep – na prusaki, karaluchy i inne owady biegające – 2 szt. Bros
Preparat do śmietników – spray 2w1 – 500 ml Bros
Preparat do śmietników – spray 2w1 – 500 ml Bros
Pasta trutka na szczury i nornice Rodicum Extra – 200 g | SBM
Pasta trutka na szczury i nornice Rodicum Extra – 200 g | SBM
Pułapka na muszki owocówki – 15 ml | Target
Pułapka na muszki owocówki – 15 ml | Target
Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Naturalny rattan hitem sezonu 2025! Oto 25+ powodów, by go mieć w domu i ogrodzie
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści