Logo
Logo

Smażone opieńki – nie bój się ich spróbować!

Opieńki to jadalne grzyby, które pojawiają się masowo we wrześniu i listopadzie. Brązowo-żółte kapelusiki zebrane są zwykle w dużych koloniach i doskonale widać je na tle jesiennych liści.

Opieńki miodowa (Armillaria mellea) tworzy kapelusze o średnicy od 3-13 cm. Młode kapelusze mają barwę miodowożółtą, pokryte są drobnymi łuskami (jaśniejszymi przy krawędzi kapelusza i ciemniejszymi po środku), które u starszych okazów często zanikają. Pod kapeluszem znajdują się blaszki (początkowo białawe, później żółkną). Na miodowożółtym trzonie znajduje się złotożółty pierścień. Zdarza się, że trzony rosnących bardzo blisko siebie grzybów zrastają się.

Smażone opieńki

Fot. Jan Jakubowski/Pixabay, Barbara Walicka

Przepis na smażone opieńki

  • Opieńki umyć i osuszyć, po czym obtoczyć w tartej bułce, a następnie w jajku rozkłóconym z solą, pieprzem i suszonym koperkiem i ponownie w tartej bułce.
  • Rozgrzać olej na patelni i poukładać grzyby jeden przy drugim.
  • Gdy kapelusze zrumienią się z obu stron, dodać łyżeczkę masła, zmniejszyć ogień i na pięć minut zostawić pod przykrywką.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Autor
Smażone opieńki – nie bój się ich spróbować!
Smażone opieńki – nie bój się ich spróbować!
Barbara Walicka

Chętnie używa glinianych czy kamionkowych naczyń, a do mieszania – drewnianych łyżek; jest zdania, że z takimi przedmiotami łatwiej się zaprzyjaźnić, ponadto lepiej zapamiętują smaki. W rodzinnych zapiskach wyszukuje dawno zapomniane przepisy. W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże. Najchętniej wyprawia się na Saharę. Pisze wiersze i opowiadania, w których często poważne wątki opatruje zaskakującą humorystyczną pointę.

Komentarze

Dodaj komentarz

 

 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Twoja strona ogrodu