Opieńki miodowa (Armillaria mellea) tworzy kapelusze o średnicy od 3-13 cm. Młode kapelusze mają barwę miodowożółtą, pokryte są drobnymi łuskami (jaśniejszymi przy krawędzi kapelusza i ciemniejszymi po środku), które u starszych okazów często zanikają. Pod kapeluszem znajdują się blaszki (początkowo białawe, później żółkną). Na miodowożółtym trzonie znajduje się złotożółty pierścień. Zdarza się, że trzony rosnących bardzo blisko siebie grzybów zrastają się.
Fot. Jan Jakubowski/Pixabay, Barbara Walicka |
Przepis na smażone opieńki
- Opieńki umyć i osuszyć, po czym obtoczyć w tartej bułce, a następnie w jajku rozkłóconym z solą, pieprzem i suszonym koperkiem i ponownie w tartej bułce.
- Rozgrzać olej na patelni i poukładać grzyby jeden przy drugim.
- Gdy kapelusze zrumienią się z obu stron, dodać łyżeczkę masła, zmniejszyć ogień i na pięć minut zostawić pod przykrywką.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka