Smażone opieńki – nie bój się ich spróbować!

Smażone opieńki fot. Barbara Walicka

Opieńki to jadalne grzyby, które pojawiają się masowo we wrześniu i listopadzie. Brązowo-żółte kapelusiki zebrane są zwykle w dużych koloniach i doskonale widać je na tle jesiennych liści.

Posłuchaj
00:00
19

Opieńki miodowa (Armillaria mellea) tworzy kapelusze o średnicy od 3-13 cm. Młode kapelusze mają barwę miodowożółtą, pokryte są drobnymi łuskami (jaśniejszymi przy krawędzi kapelusza i ciemniejszymi po środku), które u starszych okazów często zanikają. Pod kapeluszem znajdują się blaszki (początkowo białawe, później żółkną). Na miodowożółtym trzonie znajduje się złotożółty pierścień. Zdarza się, że trzony rosnących bardzo blisko siebie grzybów zrastają się.

Smażone opieńki

Fot. Jan Jakubowski/Pixabay, Barbara Walicka

Przepis na smażone opieńki

  • Opieńki umyć i osuszyć, po czym obtoczyć w tartej bułce, a następnie w jajku rozkłóconym z solą, pieprzem i suszonym koperkiem i ponownie w tartej bułce.
  • Rozgrzać olej na patelni i poukładać grzyby jeden przy drugim.
  • Gdy kapelusze zrumienią się z obu stron, dodać łyżeczkę masła, zmniejszyć ogień i na pięć minut zostawić pod przykrywką.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Redakcja poleca
Prusakolep – na prusaki, karaluchy i inne owady biegające – 2 szt. Bros
Prusakolep – na prusaki, karaluchy i inne owady biegające – 2 szt. Bros
Granulat na szczury – 150 g Target
Granulat na szczury – 150 g Target
Lep na muchy na roli - 0,25 x 10m - Bros
Lep na muchy na roli - 0,25 x 10m - Bros
Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Ogród zaczyna się od nasion! Jakie kwiaty warto posiać tej wiosny? Oto 30+ hitów na sezon 2025
Komentarze

Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści