Kiedy kupić choinkę?
Drzewka na choinki są ścinane już od końca listopada, gdy rośliny przechodzą już w stan spoczynku. Potem rozwożone są po sklepach i stoiskach, gdzie stoją w oczekiwaniu na klientów. Choć może się to wydawać długo, to jeśli drzewko przechowywane jest w odpowiednich warunkach (na świeżym powietrzu), może przetrwać bez problemu kilka tygodni (świerk) a nawet do 2 miesięcy (jodła).
Warto jednak pamiętać, że świerki szybko gubią igły i krócej stoją od jodeł (które igieł nie gubią, ale zasychają w całości). Jeśli więc zależy Ci na tym, aby ustawić choinkę wcześniej i by dłużej postała, wybierz jodłę. Jeśli zdecydujesz się jednak na świerk, to aby mieć spokój i pewność, że doczeka do Świąt, kup drzewko w drugiej połowie grudnia. Nie wiesz, jak odróżnić jodłę os świerka – sprawdź to w naszym artykule!
Jak sprawdzić, czy choinka jest świeża?
Aby sprawdzić, czy drzewko zostało ścięte niedawno musisz podejść do niego bliżej i:
Sprawdź pieniek
Miejsce po cięciu powinno być lekko wilgotne (może z niego wypływać żywica) i jasne. Suche i brązowe będzie oznaczać, że choinka została dawno ścięta! W trakcie zakupów poproś sprzedawcę o przycięcie pieńka o kilka centymetrów – dzięki temu drzewko lepiej będzie chłonąć wodę po przyniesieniu do domu.
Dotknij igieł
Jeśli nie są żywo-zielone, są przebarwione i zaczynają opadać, to znak, że choinka nie jest pierwszej świeżości! Nie martw się jednak, jeśli choinka zgubi trochę igieł podczas ubierania. To zupełnie normalne! Jeśli będziesz odpowiednio o nią dbać w czasie Świąt, postoi w dobrej kondycji do pierwszych dni stycznia.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: romrodinka / Depositphotos