Brunatna zgnilizna drzew pestkowych prowadzi głównie do gnicia owoców, które często pozostają na drzewach w postaci „mumii”. Wpływa bezpośrednio na plon, ale u niektórych gatunków, np. wiśni osłabia także drzewa powodując dodatkowe szkody. Chorobie można zapobiegać, a w zasadzie zmniejszać ryzyko jej wystąpienia przez profilaktykę. Gdy i to zawiedzie pozostaje walka doraźna przy użyciu pestycydów.
Brunatna zgnilizna drzew pestkowych – co ją powoduje?
Brunatna zgnilizna drzew pestkowych jest wywoływana przez różne patogeny grzybowe z rodzaju Monilinia. Źródłem infekcji wtórnej są postacie grzyba zimujące na porażonych pędach i zmumifikowanych owocach. Najbardziej podatne są owoce uszkodzone mechanicznie, np. pękające po silnych opadach. Sprzyjające warunki to duże opady deszczu i wysoka temperatura (15-25°C) w okresie kwitnienia i wykształcania zawiązków.
Brunatna zgnilizna drzew pestkowych najwcześniej występuje i zarazem jest najgroźniejsza u wiśni. Ponadto pojawia się u czereśni i śliw, rzadziej u brzoskwini i nektaryn. W uprawach komercyjnych powoduje duże straty, a często decyduje o opłacalności uprawy w danym roku.
Objawy brunatnej zgnilizny drzew pestkowych
U wiśni pierwsze symptomy brunatnej zgnilizny drzew pestkowych pojawiają się na kwiatach.
- Kwiaty kilka dni po infekcji ulegają zgorzeli, brunatnieją i zamierają.
- Pozostają na drzewach, nierzadko w dużych grupach, jednocześnie ułatwiając patogenowi dalsze rozprzestrzenianie się.
- Jednocześnie porażają pędy powodując ich zamieranie.
- Na korze występują nekrozy. To osłabia wzrost drzew i zwiększa podatność na niekorzystne czynniki zewnętrze, np. szkodniki, suszę, a po sezonie – na mróz.
- Czasem dochodzi do brązowienia liści.
Za gnicie owoców odpowiadają dwa gatunki grzyba – M. tructigena i M. fructicola. Symptomy występują na wszystkich wymienionych drzewach i są podobne.
- Początkowo są to gnilne, lekko zapadające się plamy.
- Z czasem pokrywają się szarawymi brodawkami.
- Szare, wodnisto-gnilne przebarwienia powiększają się, ale z upływem czasu tkanki tracą wodę.
- Owoce ulegają deformacji i zasychają przybierając postać „mumii”.
- Część opada, część pozostaje na drzewach.
- Jeśli przylegają do pni, mogą powodować nekrozy kory.
Zapobieganie i zwalczanie brunatnej zgnilizny drzew pestkowych
Ważna w zapobieganiu i ograniczaniu rozpowszechniania choroby jest szeroko zakrojona profilaktyka.
- Należy wycinać porażone pędy. Usuwa się także owoce ze śladami zgnilizn, zwłaszcza mumie zalegające na drzewach i leżące pod ich koroną. Powinno się je palić lub głęboko zakopywać.
- Kluczowa jest walka ze szkodnikami, które powodują uszkadzanie skórki owoców, np. muszką plamoskrzydłą.
- Znaczenie ma zrównoważone nawożenie. W szczególności należy unikać intensywnego nawożenia azotem, co może zwiększyć podatność owoców na uszkodzenia mechaniczne.
- Profilaktycznie drzewa warto opryskiwać gnojówką z pokrzywy, a podlewać w czasie susz gnojówką ze skrzypu (źródło krzemionki poprawiające odporność).
- Takie środki zaradcze często niestety nie są wystarczające, a więc drzewa profilaktycznie opryskuje się preparatami miedziowymi, np. Miedzian, Miedzian Ekstra. U wiśni i czereśni wykonuje się je bezpośrednio przed oraz w czasie kwitnienia, u śliwy od fazy wzrostu zawiązków owoców (jeśli występują długotrwałe opady w tym okresie). Przy wystąpieniu brunatnej zgnilizny drzew pestkowych stosuje się m.in. fungicydy Switch i Score.
Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: Floki, _Vilor / AdobeStock