Logo
Logo

Chloroza cytrusów: dlaczego ich liście żółkną?

Pytanie czytelnika: Moje drzewko cytrynowe, które ma już trzy lata, zaczęło chorować. Żółkną mu liście, przy czym miejsca przy ich nerwach pozostają zielone. Słyszałam, że to klasyczny objaw chlorozy. Co to oznacza i jak z tym walczyć?

Spis treści
Jak wygląda chloroza na cytrusach? Co robić, aby zapobiec chlorozie cytrusów?

Dlaczego na cytrusach pojawia się chloroza?

Chloroza to choroba, w której wyniku zanikowi ulega chlorofil (zielony barwnik) w liściach roślin. Może się pojawić z kilku powodów – kiedy w podłożu jest za mało substancji odżywczych, gdy roślina z różnych względów nie może ich przyswoić (pobrać z ziemi) poszczególnych pierwiastków, lub gdy jest zaatakowana przez patogeny (wirusy i grzyby).

W przypadku naszych domowych cytrusów niemal na pewno przyczyną pojawienia się chlorozy będą problemy z brakiem odpowiednich pierwiastków w podłożu lub trudność z ich przyswojeniem. Są to głównie: azot (N), żelazo (Fe), magnez (Mg), cynk (Zn) i bor (B).

Objawy niedoboru pierwiastków:

► Za mało Fe i Mg – żółkną najpierw młode liście, a nowe są bardzo małe i słabe
► Za mało N – żółkną liście starsze, zmiana koloru liścia czasem jest mylona z poparzeniem słonecznym

Co robić, aby zapobiec chlorozie cytrusów?

  • Cytrusy są wyjątkowo żarłoczne, dlatego w przypadku uprawy w pojemnikach konieczne jest ich odpowiednie nawożenie.

  • Do chlorozy może doprowadzić podlewanie zbyt twardą wodą, która bezpośrednio wpływa na pH ziemi (staje się ona coraz bardziej zasadowa) co w następstwie sprawia, że pierwiastki są wiązane w formy, których korzenie rośliny nie mogą pobrać z gleby.

  • Podlewanie cytrusów ograniczamy w okresie zimowym – jest to dla tej grupy roślin czas spoczynku, gdzie nie potrzebują nawożenia ani mocnego podlewania.

Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: Victor M. Vicente Selvas / Wikimedia Commons i Hans / Pixabay

Autor
Chloroza cytrusów: dlaczego ich liście żółkną?
Chloroza cytrusów: dlaczego ich liście żółkną?
Katarzyna Jeziorska

Z wykształcenia i zamiłowania ogrodniczka. Przy kawie, yerba macie czy wszelakiej herbacie chętnie rozmawia o roślinach oraz dzieli się swoimi ogrodniczymi doświadczeniami. Uwielbia pagórkowate ogrody i kuchnię pełną "zielonej alchemii". Istnieje sporo dowodów na to, że ktoś z jej przodków był hobbitem.

Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (5)
 

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl