Orzech włoski (Juglans regia) odmiana 'Jacek Lubelski' to duże drzewo liściaste należące do rodziny orzechowatych (Juglandaceae). Jest to polska regionalna odmiana wyselekcjonowana na Lubelszczyźnie.
Orzech włoski potrafi dorastać do 10 m wysokości, tworzy szeroką, rozłożystą koronę. Liście duże, jasnozielone, złożone z 5-9 listków, rozwijają się na przełomie kwietnia i maja razem z kwiatami. Kwiatostany męskie mają postać zwisających kotek długości do 10 cm, kwiaty żeńskie są zebrane po 2-5 na krótkopędach.
'Jacek Lubelski' to roślina tworząca duże (5 cm) i smaczne owoce. Dojrzewają one z końcem września. Odmiana wyróżnia się wyjątkowo cienką i miękką skorupą orzechów. Są one też niemal całkowicie wypełnione smacznym, jasnym jądrem.
🍂 Temat na czasie ▶ Czy Twój ogród jest już gotowy do jesieni? Te rzeczy przydadzą się bardziej, niż myślisz
Wymagania i uprawa
Orzechy włoskie nie mają dużych wymagań uprawowych. Dobrze się czują na glebach przeciętnych, przepuszczalnych, umiarkowanie wilgotnych oraz na stanowiskach słonecznych, zacisznych. Są rzadko porażane przez choroby i szkodniki.
Zastosowanie
Odmiana polecana do uprawy w ogrodach przydomowych i na działkach.
Ciekawostki
Roślina brała udział w Konkursie Roślin Nowości 2021. Została prowadzona na rynek w 2019 r., a zgłaszający ją do konkursu to: HURTOWNIA SZKÓŁKARSKA J.Z.W. CUR (Polska).
Tekst i zdjęcia: źródło - Konkurs Roślin Nowości 2021
 
                 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     Kwiaty cebulowe
                    Kwiaty cebulowe                 Jesienne kwiaty
                    Jesienne kwiaty                 Ogród ozdobny
                    Ogród ozdobny                 Rośliny doniczkowe
                    Rośliny doniczkowe                 Owoce
                    Owoce                 Warzywa
                    Warzywa                 Zioła
                    Zioła                 Łąka kwietna
                    Łąka kwietna                 Roślina tygodnia
                    Roślina tygodnia                 Róże
                    Róże                 
                     
                     
                     
                     
                    