Ziemia do warzyw | Jaką wybrać i gdzie kupić?
Uprawa własnych warzyw to doskonały sposób na zdrowe i smaczne plony, przy których mamy pewność o wysokiej jakości uprawy. Chcąc uzyskać dorodne warzywa o bogatym smaku, niezbędne jest zapewnienie im odpowiednich warunków. Nawadnianie, nawożenie, odpowiednie stanowisko i dopasowane jakościowo podłoże wpływają na wzrost roślin i smakowitość części jadalnych. Jaką ziemię do warzyw wybrać, aby cieszyć się bogactwem plonów?
Jaką ziemię do warzyw wybrać?
Poszczególne gatunki warzyw mogą mieć odmienne wymagania glebowe, jednak nie są to znaczne różnice, a większość warzyw będzie dobrze rosnąć na żyznej, lekko przepuszczalnej ziemi.
Podłoże dla większości warzyw powinno mieć lekko kwaśny odczyn, co pozwala na optymalny pobór składników pokarmowych i wody.
Warto wiedzieć, że niektóre warzywa, jak np. cykoria, czy burak dobrze poradzą sobie całkiem dobrze nawet na ubogim podłożu, ale zapewnienie im większej ilości składników pokarmowych pozwoli na szybszy wzrost i obfitsze plony.
Gotowa ziemia do warzyw – dlaczego warto ją kupić?
Gotowa ziemia do warzyw to najprostszy sposób na zapewnienie uprawom odpowiedniego podłoża zarówno pod względem przepuszczalności, jak i kwasowości. To również pewność, że w podłożu znajdują się wszystkie składniki pokarmowe niezbędne do prawidłowego wzrostu. Co więcej, odpowiedni skład oraz proporcje poszczególnych składników pokarmowych, jakie znajdują się w gotowej ziemi, sprawiają, że warzywa są bardziej odporne na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych i choroby.
Gotowa ziemia do warzyw będzie optymalnym wyborem niezależnie od zasianych, czy zasadzonych gatunków, a więc sprawdzi się zarówno do pomidorów, brokułów, jak i cebuli.
Zobacz polecane produkty


Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Pixabay ed.

Sprawdź NOWOŚCI i PROMOCJE!