Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2021
38
Okazje

Dla zdrowia Babci i Dziadka! Najlepsze przetwory z superowoców

Świętowanie Dnia Babci i Dziadka jest ważne. 21 i 22 stycznia to czas, w którym zapraszaliśmy dziadków do przedszkoli i szkół, gdzie zawsze otrzymywali specjalnie przygotowane dla nich prezenty. W tym roku tak nie będzie. Plantatorzy polecają pamiętać o laurkach i o tym, że żadne suplementy diety nie zastąpią codziennego zdrowego odżywiania – dziadkom przypomnieć warto przetwory z polskich superowoców.

 

"Dzień Babci i Dziadka to wyjątkowa okazja by podziękować za ich miłość i oddanie. W tym szczególnym czasie podarujmy rozsądny prezent, który w naturalny sposób wzmocni odporność naszych bliskich. Polecamy naturalne przetwory. Niskosłodzone konfitury oraz musy przygotowywane ze świeżych, dojrzałych owoców, sok z jagody kamczackiej, a także syrop doskonały na chłodne dni do przygotowania ciepłego napoju." – mówi Beata Warulik, Gospodarstwo Haskap koło Skierniewic.

"Przetwory z samych owoców, bez sztucznych dodatków, są jak lekarstwo. Bogactwo witamin i właściwości leczniczych wszystkich owoców jagodowych jest przeogromne. Dołączamy się do życzeń i polecamy polskie superowoce. Kosz z przetworami ucieszy każdą Babcię i każdego Dziadka" – mówi Elżbieta Łaniak, Domowe Przetwory Owocowe Z Chaty Łaniaków.

Niechaj pożywienie będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem. Hipokrates

Przetwory dla zdrowia Babci i Dziadka

Dbajmy o naszych seniorów, dbając o ich zdrowie

Dziadkowie mocno wpływają na życie swoich wnuków, kształtują ich postawy i wartości. Zapewniają poczucie bezpieczeństwa. Zapracowani rodzice zawsze mogą na nich liczyć, a regularny kontakt dziadków z wnukami daje wsparcie wszystkim domownikom. W wielu rodzinach dziadkowie potrafią zmniejszyć poziom domowego stresu. Dbajmy o nich i pamiętajmy, że dziadkowie umieją mnożyć energię, którą otrzymują od swoich wnuków.

"Przetwory to doskonały prezent dla ukochanych dziadków z okazji ich święta. Superowoce są cenne ze względu na skoncentrowaną wartość odżywczą oraz bogatą dawkę witamin i przeciwutleniaczy. Polecamy sok z owoców jagody kamczackiej, bez dodatku cukru czy konserwantów, oraz liofilizowane owoce jagody kamczackiej, w tym w formie proszku. Korzyści ze spożywania jagody kamczackiej jest wiele. Działa przeciwzapalnie przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowe, pomaga obniżyć ciśnienie krwi i utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi. Poprawia funkcjonowanie mózgu, wspomaga leczenie chorób oczu, duża zawartość antyoksydantów zmniejsza ryzyko zachorowania na większość chorób onkologicznych" – mówi Justyna Kusibab-Mruk, plantator i przetwórca jagody kamczackiej, Plantin.

Codzienne dostarczenie porcji antyoksydantów pomoże spowolnić proces demencji, zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, jest korzystne w profilaktyce chorób oczu, takich jak zaćma, czy degeneracja plamki żółtej związanej z wiekiem (AMD).

"Doskonałym pokarmem dla mózgu są borówki. Dobrze pokazują to badania seniorów, którym w wyniku regularnego spożywania borówek poprawiała się pamięć, koncentracja i nastrój. Podobne badania wykazały, że borówki wpływają na poprawę nastroju i są bardzo pomocne w zwiększaniu koncentracji oraz leczeniu stanów depresyjnych. Polecamy naturalne przetwory borówkowe z owoców z własnej plantacji. Konfitury wyrabiamy w 100% ręcznie, a soki tłoczymy na zimno bez żadnych dodatków. Do wyrobu konfitury nie używamy żelatyny ani pektyn, dzięki czemu smak ich jest niepowtarzalny" – poleca Natalia Wasaik, Bluebetty.

"Wasi dziadkowie mają problemy z pamięcią? Nowe badanie wskazuje, że spożycie ekstraktu z jagody kamczackiej (haskap) znacznie poprawiło u seniorów przypominanie słów, rozpoznawanie ich znaczenia i sprawność wykonywania zadań pamięciowych. Dzień Babci i Dzień Dziadka to dobra okazja na zdrowy prezent. Polecamy sok i proszek z jagody kamczackiej BIOHASKAP" – mówi plantator i przetwórca ekologicznej jagody kamczackiej lek. med. Małgorzata Jaszyk, Nutracevit.

Przetwory dla zdrowia Babci i Dziadka

Superowoce dla super dziadków

Dla dzieci dziadkowie są idealnym towarzyszem zabawy i czasu wolnego. Są cennym źródłem informacji. Z punktu widzenia wnuków, po prostu znają wiele historii z własnego długiego życia. Z punktu widzenia rodziców dziadkowie podświadomie budują link do tego co górnolotnie należałoby nazwać naszym dziedzictwem, a upraszczając nieco, do historii naszej rodziny, sąsiedztwa i regionu. Nasze dzieci znacznie lepiej rozumieją, kim są i gdzie są gospodarzem, właśnie dzięki kontaktom ze swoimi dziadkami.

"Problemy z nadciśnienie, choroby krążeniowe, osłabienie widzenia, spadek odporności czy zwiększona podatność na choroby nowotworowe to problemy zdrowotne nękające osoby starsze. Naturalne, certyfikowane soki owocowe NFC, szczególnie z aronii, czarnej porzeczki i rokitnika posiadają wszystko co może zapewnić lepsze zdrowie, samopoczucie i odporność. Oczywiście nie tylko w dniu tego przepięknego święta" – mówi dr n. farm. Magdalena Kryska, Korab Garden. – "Sok aroniowy obniża poziom cukru we krwi, sok i produkty z aronii mogą być cennym wsparciem diety diabetyków. Korzystne zmiany w parametrach biochemicznych krwi obserwowano przy regularnym piciu soku z aronii w ilości 150-250 ml dziennie. To jest filiżanka, ale codziennie. Jego regularne spożycie można polecać wszystkim, w każdym wieku, szczególnie seniorom." – mówi Piotr Nowak, plantator aronii i producent ekologicznych przetworów, prezes Korab Garden.

"Sok z aronii ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Aronia i jej przetwory mogą zmniejszać powikłania towarzyszące infekcjom wirusowym. Szczególnie polecam ten prawdziwy polski skarb w czasach pandemii koronawirusowej. Soki, dżemy, herbatki, liofilizowane owoce i inne produkty aroniowe są ważne w diecie ludzi zdrowych i chorych. Aronia może nam pomóc w trudnych czasach." – poleca prof. n. farm. Iwona Wawer.

Dostępnych jest wiele badań potwierdzających wysoki potencjał prozdrowotny przetworów z owoców jagodowych. Bioaktywne związki obecne w tej grupie owoców mają silne właściwości przeciwnowotworowe, przeciwmutagenne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne udowodnione w badaniach zarówno in vitro, jak i in vivo. Mają najwyższą aktywność przeciwutleniającą wśród powszechnie spożywanych owoców. Ze względu na zawartość antyoksydantów są określane jako superowoce. Najwięcej antocyjanów ma aronia, jagoda kamczacka, borówka i czarna porzeczka.

Przypominanie o tym jak istotni są seniorzy oraz jak dużo znaczą małe gesty jest bardzo ważne. Zawsze świętujmy Dni Babci i Dziadka! Przy okazji rozpowszechniajmy też wiedzę o superowocach, by jak najdłużej cieszyć się zdrowiem, siłą i bliskością kochających nas ludzi.

Z życzeniami zdrowia dla wszystkich Babć i Dziadków! 

CZAS NA POLSKIE SUPEROWOCE

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii "Czas na polskie superowoce!".

Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Tagi
Newsletter
Zapisz się na newsletter, aby otrzymywać od nas bezpłatne porady ogrodnicze!
Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (1)

 

Ważne tematy
Lista zakupów
ŚWIĘTA
Na czasie
ŚWIĘTA
Zobacz więcej
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu