Małe dynie ozdobne przyciągają wzrok kolorem i kształtem!
Owoce dyni ozdobnej uważane są za niejadalne, jednak wszelkie odmiany wywodzą się od dyni zwyczajnej lub olbrzymiej – dynie te uprawiane są jako warzywa jadalne. Fantazyjne o różnorodnych kształtach i kolorach dynie ozdobne cieszą oczy feerią barw. Zasadzone w ogródku przydomowym lub na balkonie nadadzą nowego wyglądu i koloru.
Dynie ozdobne są zazwyczaj bardziej twarde od swoich jadalnych kuzynów. Odznaczają się też wyższą odpornością na uszkodzenia i warunki atmosferyczne – mogą być przechowywane przez długi czas w temperaturze pokojowej. Owoce zawierają mało miąższu – skórka i miąższ są bardziej twarde, jednak nie są trujące i po odpowiednim przygotowaniu mogą być spożywane.
Odmiany dyni ozdobnej
Dynia ozdobna 'Mini Red Turban' – mała pomarańczowo-biała ozdobna dynia w kształcie „tureckiego turbanu”. Dynia ma aromatyczny jadalny miąższ i średnio twardą skórę. Dynia może być przechowywana w temperaturze pokojowej do 12 miesięcy. Kup nasiona w naszym sklepie
Dynia ozdobna 'Autumn Wings' – jednoroczna ozdobna roślina okrywowa o oryginalnych w kształcie i kolorze owocach. Dynia polecana jest do obsadzania tarasów, altan oraz jako roślina okrywowa. Kup nasiona w naszym sklepie
Dynia ozdobna 'Sweet Dumping' – oryginalne ozdobne owoce są w pełni jadalne – idealnie nadają się faszerowania i zapiekania. Roślina może być wykorzystywana jako pnącze do obsadzania altan, tarasów itp. Zielone liści i długie pnącza szybko zaczepiają się barierki, podpory i ściany tworząc dekoracyjną „zieloną ścianę”. Owoce mają lekko słodki smak i oryginalny wygląd – kremowo biała skóra pokryta jest zielonymi prążkami, paskami i plamkami. Temperatura zapiekania nie ma wpływu na wygląd skórki – dynia idealne nadaje się różnego rodzaju jadalnych kompozycji ozdobnych.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Alexas_Fotos / Pixabay
G.T.