Jak zrobić doniczki do wysiewu ze skorupek jajek?
Skorupki jajek najczęściej lądują w koszu na śmieci, a jest to ogromny błąd! Możemy wykorzystać je w naszym ogrodzie i zrobić z nich doniczki do wysiewu, a nawet wartościowy nawóz. Zamiast kupować specjalistyczne pojemniki do rozsady, możemy sięgnąć po najbardziej ekologiczny i ekonomiczny wybór!
Skorupki jajek zawierają cynk, siarkę, krzem i fluor, ale przede wszystkim są bogate w wapń (zawierają aż 80 proc. przyswajalnego wapnia). Chyba nie musimy nikogo przekonywać, jak cenne są to właściwości dla wielu roślin, np. ziół, warzyw, czy gatunków ozdobnych.
● Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Krok po kroku
Doniczki do wysiewu ze skorupek jajek są bardzo łatwe w wykonaniu. Będziemy potrzebować do nich zaledwie kilku rzeczy:
Materiały
- pudełka po jajkach
- jajek
- nasion
- ziemi do wysiewu
Wykonanie
- Po pierwsze, musimy sparzyć jajka gorącą wodą i odstawić je na parę minut do ostudzenia.
- Następnie powinniśmy delikatnie stłuc wierzch skorupki tak, by powstał niewielki otwór na szczycie.
- Później pozostaje nam opróżnić jajko i umyć je letnią wodą.
- Kolejny krok to uzupełnienie powstałych doniczek ziemią do wysiewu. Najlepiej napełniać skorupki małą łyżeczką tak, by nie zrobić większej dziury w skorupce.
- Na koniec pozostaje wysypać kilka ziarenek nasion wybranych ziół lub innych roślin do środka skorupki i przysypać warstwą ziemi.
W skorupkach po jajkach można też z powodzeniem wysiewać np. rzeżuchę. To idealne rozwiązanie na Święta Wielkanocne!
FILM: Jak wykorzystać SKORUPKI JAJEK w domu i w ogrodzie. Jak zrobić nawóz ze skorupek jajek
Skorupki jajek to naturalne źródło wapnia, który jest niezbędny dla roślin, zwłaszcza tych, które najlepiej rosną na glebie o odczynie zasadowym (pH powyżej 7,2) lub obojętnym (pH 6,6-7,2). Możemy nawozić nimi warzywa, rośliny owocowe, ozdobne, czy też domowe.
Skorupki wystarczy rozsypać na powierzchni ziemi lub zakopać. Można także rozkruszyć je, zalać gorącą wodą i odstawić na kilka dni, a następnie podlać nią glebę wokół roślin lub wykorzystać do podlewania ostudzoną wodę po gotowaniu jajek.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: amenic181 / Depositphotos