Jak zrobić doniczki do wysiewu ze skorupek jajek?
Skorupki jajek najczęściej lądują w koszu na śmieci, a jest to ogromny błąd! Możemy wykorzystać je w naszym ogrodzie i zrobić z nich doniczki do wysiewu, a nawet wartościowy nawóz. Zamiast kupować specjalistyczne pojemniki do rozsady, możemy sięgnąć po najbardziej ekologiczny i ekonomiczny wybór!
Skorupki jajek zawierają cynk, siarkę, krzem i fluor, ale przede wszystkim są bogate w wapń (zawierają aż 80 proc. przyswajalnego wapnia). Chyba nie musimy nikogo przekonywać, jak cenne są to właściwości dla wielu roślin, np. ziół, warzyw, czy gatunków ozdobnych.
Krok po kroku
Doniczki do wysiewu ze skorupek jajek są bardzo łatwe w wykonaniu. Będziemy potrzebować do nich zaledwie kilku rzeczy:
Materiały
- pudełka po jajkach
- jajek
- nasion
- ziemi do wysiewu
Wykonanie
- Po pierwsze, musimy sparzyć jajka gorącą wodą i odstawić je na parę minut do ostudzenia.
- Następnie powinniśmy delikatnie stłuc wierzch skorupki tak, by powstał niewielki otwór na szczycie.
- Później pozostaje nam opróżnić jajko i umyć je letnią wodą.
- Kolejny krok to uzupełnienie powstałych doniczek ziemią do wysiewu. Najlepiej napełniać skorupki małą łyżeczką tak, by nie zrobić większej dziury w skorupce.
- Na koniec pozostaje wysypać kilka ziarenek nasion wybranych ziół lub innych roślin do środka skorupki i przysypać warstwą ziemi.
W skorupkach po jajkach można też z powodzeniem wysiewać np. rzeżuchę. To idealne rozwiązanie na Święta Wielkanocne!
FILM: Jak wykorzystać SKORUPKI JAJEK w domu i w ogrodzie. Jak zrobić nawóz ze skorupek jajek
Skorupki jajek to naturalne źródło wapnia, który jest niezbędny dla roślin, zwłaszcza tych, które najlepiej rosną na glebie o odczynie zasadowym (pH powyżej 7,2) lub obojętnym (pH 6,6-7,2). Możemy nawozić nimi warzywa, rośliny owocowe, ozdobne, czy też domowe.
Skorupki wystarczy rozsypać na powierzchni ziemi lub zakopać. Można także rozkruszyć je, zalać gorącą wodą i odstawić na kilka dni, a następnie podlać nią glebę wokół roślin lub wykorzystać do podlewania ostudzoną wodę po gotowaniu jajek.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: amenic181 / Depositphotos