Logo
Logo

Zasady formowania drzew owocowych | Stwórz żywe trejaże!

Drzewa owocowe rozpięte w jednym kierunku na trejażach, tworzące kwiatową, a potem owocową ścianę to prawdziwy majstersztyk ogrodniczy. Uzyskanie takiego efektu jest dość pracochłonne ale wcale nie trudne – każdy może spróbować w tym swoich sił! Sprawdź, jak formować drzewa owocowe i jakich zasad należy przestrzegać.

Spis treści
Jak formować drzewa owocowe? Kiedy formować drzewa owocowe?

Jak formować drzewa owocowe?

Formowanie drzew owocowych jest procesem bardzo pracochłonnym i długotrwałym, jednak uzyskany po latach efekt zostanie z pewnością zauważony i doceniony. W zależności od tego, na jakiej wysokości chce się mieć koronę drzewa, tak należy zacząć ciąć i rozpinać gałązki. Przyszły kształt drzewa uzależniony będzie od konstrukcji, przy której rośnie. Konary powinny pokrywać i powtarzać kierunki prętów trejaża, do których są mocowane.

Sadzenie i odległości

Drzewa sadzi się w odległości 2-3 m od siebie. Powinniśmy zapewnić im odpowiednio oświetlone stanowisko i glebę, w której nie będą narażone na zalewanie.

Wysokość i korona

Aby uzyskać zwartą, gęstą koronę pierwsze, najniższe gałęzie powinny znajdować się na wysokości 45-60 cm. Kolejne poziome rozgałęzienia można prowadzić co ok. 40-50 cm. Korona drzewa składa się z jednego wyraźnego przewodnika, natomiast liczba pędów bocznych poziomych jest uzależniona od ilości prętów konstrukcji. Wysokość tak formowanych drzew ogranicza się do 2-2,5 m głównie ze względów praktycznych – późniejszych możliwości pielęgnacyjnych.

drzewo ok 30 letnie grusza  10-letnia

Trzydziestoletnie drzewo owocowe

Dziesięcioletnia grusza

Kiedy formować drzewa owocowe?

Pierwsze cięcie

Jeżeli drzewa owocowe zostały posadzone jesienią, pierwsze cięcie wykonuje się wiosną następnego roku. Jeśli drzewa sadzi się na wiosnę, przycina się je zaraz po posadzeniu. Jest to cięcie formujące przyszłą koronę, a także redukujące ją względem osłabionego podczas przesadzania systemu korzeniowego.

Formowanie i wiązanie

Najtrudniejsze jest jednak uzyskanie dużych, zbliżonych do 90° kątów między konarami, a przewodnikiem. Formuje się je wtedy, gdy są jeszcze młode i nie zdrewniałe. Gdy wybrane gałązki osiągną długość 10 cm, w końcu maja przymocowuje się je do trejaży za pomocą plastikowych obrączek. Będzie je można usunąć dopiero po całkowitym zdrewnieniu pędu i utrwaleniu nowego położenia.

Kolejne cięcia

Cięcia drzew owocowych przeprowadza się głównie w lutym, marcu i kwietniu. Istotne jest również usuwanie tzw. wilków czyli dzikich pędów odrastających z podkładek, na których szczepione są szlachetne odmiany drzew owocowych.

Należy pamiętać, że im cieńsze gałązki się wycina, tym mniejsze będą rany, z którymi zdrowe drzewo poradzi sobie bez większych problemów (zalewając je samo gojącym kallusem).

logo BudujemyDom.pl
Źródło: Magazyn Budujemy; tekst i zdjęcia: Małgorzata Palczyńska; zdjęcie tytułowe: Hans Braxmeier / Pixabay
Autor
Zasady formowania drzew owocowych | Stwórz żywe trejaże!
Zasady formowania drzew owocowych | Stwórz żywe trejaże!
Budujemy Dom

Największy w Polsce budowlany portal internetowy i miesięcznik dla budujących i remontujących dom przedstawia krok po kroku etapy powstawania domu od wykopu pod fundament do zawieszenia lustra w łazience oraz inspirujące reportaże ogrodowe.

Komentarze

Dodaj komentarz

 

 
Powiązane rośliny
Zobacz więcej
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
Twoja strona ogrodu