Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
43
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Ogławianie wierzby

Pytanie czytelnika: Mieszkam od niedawna na wsi. Co kilka lat, jeszcze zimą, moi sąsiedzi przycinają rosnące nieopodal wierzby – usuwają im wszystkie gałęzie! Na swojej działce także mam wierzbę. Czy muszę ją przyciąć?

 

Mało które drzewa (no może poza brzozą) tak kojarzą się z sielskimi, sielskimi widokami co ogłowione wierzby. Dawniej były wtopione w krajobraz nie tylko w przydomowych ogrodach, ale także na miedzach i przydrożach. Dzisiaj już rzadziej się je spotyka – jednak warto je wprowadzać na działkę ze względów estetycznych i przyrodniczych. W Polsce w ten sposób uprawia się głównie wierzbę białą (Salix alba) i wierzbę kruchą (Salix fragilis). Jak dokładnie z nimi postępować?

Wierzby ogławia się jeszcze zimą – w stanie spoczynku. Zabieg często przeprowadza się w styczniu lub lutym (przy umiarkowanie chłodnej pogodzie). Później – gdy drzewa puszczą soki – jest już na to za późno).

Cięcie nie może być zbyt krótkie, ani zbyt długie – trzeba umiejętnie zachować specyficzny kształt głównego konaru przypominający głowę. Wierzba rośnie bardzo szybko, dlatego zabieg należy ponawiać co kilka lat. Powstały materiał odpadowy warto użyć na opał (wierzba należy do gatunków energetycznych). Gałązki (jeśli pozwala na to bezmroźna pogoda) można zadołować w ziemi.

ogłowiona wierzba fot. MabelAmber - Pixabay.com
fot. MabelAmber - Pixabay.com

Czy ogławianie wierzby jest potrzebne?

Plusy

+ wierzby np.: sadzone w szpalerze lub alei nadają ogrodowi polskiego, rustykalnego charakteru;

+ powstające przy ogławianiu wierzby dziuple i szczeliny są schronieniem dla licznych gatunków ptaków: sikorek, wróbli, pliszek a nawet pójdźki;

+ spróchniałe wnętrza wierzb (warto je pozostawić) a także dziuple są zasiedlane przez pożyteczne trzmiele;

+ to ważny, wczesnowiosenny pożytek dla pszczół i trzmieli;

+ wierzby nie ogławiane przez lata, wytwarzające pędy o grubości przekraczającej 30cm łatwo się rozłamują i pękają, co jest przyczyną zamierania. Ogławianie zapobiega temu;

Minusy

ogłowione drzewo jest podatne na choroby i osłabione (w końcu traci niemal całą powierzchnię zdolną do fotosyntezy). W szybkim czasie musi się zregenerować – to wymaga zużycia znacznych nakładów energii – przez co jest mniej odporne na niekorzystne czynniki zewnętrzne;

wierzby trzeba co pewien czas lustrować – oprócz gatunków dobroczynnych mogą stać się domem dla os lub szerszeni;

wierzba może sprawiać problemy alergikom;

   

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: MabelAmber - Pixabay.com

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT