Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2020
32
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Ogławianie wierzby

Pytanie czytelnika: Mieszkam od niedawna na wsi. Co kilka lat, jeszcze zimą, moi sąsiedzi przycinają rosnące nieopodal wierzby – usuwają im wszystkie gałęzie! Na swojej działce także mam wierzbę. Czy muszę ją przyciąć?

Mało które drzewa (no może poza brzozą) tak kojarzą się z sielskimi, sielskimi widokami co ogłowione wierzby. Dawniej były wtopione w krajobraz nie tylko w przydomowych ogrodach, ale także na miedzach i przydrożach. Dzisiaj już rzadziej się je spotyka – jednak warto je wprowadzać na działkę ze względów estetycznych i przyrodniczych. W Polsce w ten sposób uprawia się głównie wierzbę białą (Salix alba) i wierzbę kruchą (Salix fragilis). Jak dokładnie z nimi postępować?

Wierzby ogławia się jeszcze zimą – w stanie spoczynku. Zabieg często przeprowadza się w styczniu lub lutym (przy umiarkowanie chłodnej pogodzie). Później – gdy drzewa puszczą soki – jest już na to za późno).

Cięcie nie może być zbyt krótkie, ani zbyt długie – trzeba umiejętnie zachować specyficzny kształt głównego konaru przypominający głowę. Wierzba rośnie bardzo szybko, dlatego zabieg należy ponawiać co kilka lat. Powstały materiał odpadowy warto użyć na opał (wierzba należy do gatunków energetycznych). Gałązki (jeśli pozwala na to bezmroźna pogoda) można zadołować w ziemi.

ogłowiona wierzba fot. MabelAmber - Pixabay.com
fot. MabelAmber - Pixabay.com

Czy ogławianie wierzby jest potrzebne?

Plusy

+ wierzby np.: sadzone w szpalerze lub alei nadają ogrodowi polskiego, rustykalnego charakteru;

+ powstające przy ogławianiu wierzby dziuple i szczeliny są schronieniem dla licznych gatunków ptaków: sikorek, wróbli, pliszek a nawet pójdźki;

+ spróchniałe wnętrza wierzb (warto je pozostawić) a także dziuple są zasiedlane przez pożyteczne trzmiele;

+ to ważny, wczesnowiosenny pożytek dla pszczół i trzmieli;

+ wierzby nie ogławiane przez lata, wytwarzające pędy o grubości przekraczającej 30cm łatwo się rozłamują i pękają, co jest przyczyną zamierania. Ogławianie zapobiega temu;

Minusy

ogłowione drzewo jest podatne na choroby i osłabione (w końcu traci niemal całą powierzchnię zdolną do fotosyntezy). W szybkim czasie musi się zregenerować – to wymaga zużycia znacznych nakładów energii – przez co jest mniej odporne na niekorzystne czynniki zewnętrzne;

wierzby trzeba co pewien czas lustrować – oprócz gatunków dobroczynnych mogą stać się domem dla os lub szerszeni;

wierzba może sprawiać problemy alergikom;

   

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: MabelAmber - Pixabay.com


Komentarze

Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Nowe treści
Aktualności
PSZCZOŁY
Na czasie
PSZCZOŁY
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 33, Sentencja nr:5
Tydzień 33, Sentencja nr:5
Pamiętajmy o formowaniu koron młodych drzew owocowych (latem pędy rosną bardzo intensywnie). Usuńmy gałęzie, które zbyt mocno się rozrosły oraz te, które konkurują z przewodnikiem.
Tydzień 33, Sentencja nr:4
Tydzień 33, Sentencja nr:4
Na początku miesiąca przycinamy lawendę. Systematycznie usuwamy też przekwitnięte kwiatostany róż i bylin (niektóre gatunki jeszcze w tym roku mogą powtórzyć kwitnienie).
Tydzień 33, Sentencja nr:3
Tydzień 33, Sentencja nr:3
W sierpniu należy zakończyć nawożenie drzew i krzewów nawozami azotowymi, aby gałązki zdążyły zdrewnieć przed nadejściem zimy.
Tydzień 33, Sentencja nr:2
Tydzień 33, Sentencja nr:2
Zbieramy fasolę szparagową (gdy jej liście zżółkną, a strąki będą suche) oraz rośliny dyniowate, np. dynie, cukinie czy kabaczki. W pełni trwa też sezon na zbiór ogórków (zbiór rano lub wieczorem).
Tydzień 33, Sentencja nr:1
Tydzień 33, Sentencja nr:1
Możemy sadzić w ogrodzie nowe drzewa i krzewy – rośliny ozdobne sprzedawane w pojemnikach można sadzić przez cały okres wegetacyjny (te, które sprzedawane są z odkrytym korzeniem musimy zostawić na wczesną wiosnę lub jesień).
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 51744
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => badz-eko-uprawiaj-ziola-i-warzywa
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 50887
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => 10-wyjatkowych-miejsc-do-odwiedzenia-w-polsce
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu