Orzechy włoskie czernieją na drzewie. Czy to choroba czy szkodnik? Jak rozpoznać i co robić?

Orzechy włoskie czernieją na drzewie

Orzechy czernieją, gniją i nie nadają się do jedzenia? Co roku to samo, a winowajca wciąż nieuchwytny? Dowiedz się, czy masz do czynienia z chorobą, szkodnikiem, czy może złą pogodą – i co możesz zrobić, zanim będzie za późno.

Posłuchaj
00:00
1

Przyczyny czernienia orzechów – grzyby, bakterie, a może owady?

Najczęstszą przyczyną czernienia orzechów włoskich jest choroba grzybowa – antraknoza orzecha włoskiego. Wywołuje ją patogen Gnomonia leptostyla, który atakuje liście, owoce i młode pędy. Objawia się w postaci ciemnych, nieregularnych plam, które z czasem się powiększają. W wilgotne lata choroba może całkowicie zniszczyć plon. Grzyb zimuje w opadłych liściach, dlatego tak ważna jest ich systematyczna utylizacja.

Drugim potencjalnym sprawcą problemu może być bakterioza orzecha włoskiego, wywoływana przez bakterię Xanthomonas juglandis. Jej objawy są podobne do antraknozy – również pojawiają się czarne, wodniste plamy na liściach i owocach. Bakterioza rozwija się szczególnie intensywnie przy dużej wilgotności powietrza i w czasie długotrwałych opadów.

Nie można też wykluczyć obecności szkodnika – nasionnica orzechówka (Rhagoletis completa). Ten owad przypominający miniaturową muchę składa jaja pod skórką owocu. Larwy żerują w zielonej okrywie, co prowadzi do jej zbrązowienia, rozkładu i czernienia. Owoce stają się niejadalne i często odpadają z drzewa przedwcześnie.

Czarne orzechy włoskie
Fot. teine / Adobe Stock

Jak rozpoznać winowajcę? Obserwuj liście i owoce

Chociaż objawy poszczególnych problemów bywają podobne, istnieją subtelne różnice, które pozwalają zidentyfikować źródło problemu. Jeśli czernieją także liście drzewa, a na ich powierzchni widać plamy i zasychanie – prawdopodobnie masz do czynienia z chorobą grzybową lub bakteryjną. W przypadku obecności muszki orzechówki zmiany dotyczą głównie samych owoców, a liście często wyglądają zdrowo.

Typowym objawem żerowania larw muszki orzechówki są brązowiejące, mięknące okrywy owoców, które z czasem czernieją i gniją. Po ich rozcięciu można zauważyć resztki larw lub ciemną, rozkładającą się tkankę.

Jak zapobiegać czernieniu orzechów? Skuteczne działania

W walce z problemem najważniejsza jest profilaktyka. Orzech włoski to drzewo o dużych rozmiarach, dlatego działania ochronne trzeba planować z wyprzedzeniem i konsekwencją.

1. Usuwanie porażonych liści i owoców – to podstawa. Jesienią dokładnie zgrab opadłe liście i usuń wszystkie resztki owoców spod drzewa. Nie wrzucaj ich na kompost! Powinny trafić do worka i zostać zutylizowane, najlepiej przez spalenie lub wywiezienie.

2. Prześwietlanie korony drzewa – odpowiednie cięcie zwiększa cyrkulację powietrza i ogranicza wilgoć wewnątrz korony, co hamuje rozwój patogenów. Warto przeprowadzić ten zabieg wczesną wiosną, zanim ruszy wegetacja.

3. Opryski ochronne – w przypadku powtarzającego się problemu należy wprowadzić opryski preparatami miedziowymi, np. na bazie tlenochlorku miedzi. Zabiegi wykonuje się wczesną wiosną (przed pękaniem pąków) oraz w czasie największego zagrożenia – czyli od maja do lipca. Dla skuteczności ważna jest regularność.

4. Monitorowanie owadów i stosowanie pułapek – jeśli podejrzewasz muszkę orzechówkę, zawieś w czerwcu na drzewie pułapki feromonowe lub lepowe. Dzięki temu sprawdzisz, czy szkodnik występuje w Twoim ogrodzie i kiedy się pojawia.

5. Odmiany odporne – jeśli planujesz nowe nasadzenia, wybieraj odmiany orzecha włoskiego wykazujące większą odporność na choroby. Niektóre selekcje są mniej podatne na antraknozę i bakteriozę, co znacząco zmniejsza ryzyko strat.

Czy można uratować porażone orzechy?

Niestety, czerniejących i zgniłych orzechów nie da się już uratować. Po ich rozłupaniu zwykle okazuje się, że wnętrze jest puste, wyschnięte albo skażone pleśnią. Taki plon nadaje się jedynie do wyrzucenia. Dlatego najważniejsze jest działanie zapobiegawcze – już od wczesnej wiosny.

Pamiętaj też, że drzewo może dobrze wyglądać, a mimo to owocować nieprawidłowo. Zła pogoda, niedobory składników pokarmowych czy stres wodny również mogą wpływać na kondycję owoców. Zadbaj o regularne podlewanie w okresach suszy i zastosuj wiosną nawóz do drzew owocowych, by wzmocnić roślinę przed sezonem.

Czerniejące orzechy na drzewie to problem, którego nie można lekceważyć. Najczęściej odpowiadają za to choroby grzybowe lub bakteryjne, a coraz częściej także muszka orzechówka. W walce z nimi najważniejsza jest profilaktyka, dokładna obserwacja i szybka reakcja. Regularne opryski, prześwietlanie korony oraz usuwanie porażonych resztek to klucz do zdrowych zbiorów.

Zdjęcie tytułowe: stylefoto24 / Adobe Stock

To się przyda
Switch 62,5 WG, środek zwalczający szarą pleśń i antraknozę – 20 g
Switch 62,5 WG, środek zwalczający szarą pleśń i antraknozę – 20 g
Greenfly Gun AE 405 ml spray zwalczający mszyce na różach | Target
Greenfly Gun AE 405 ml spray zwalczający mszyce na różach | Target
MULTI-INSEKT – zwalcza mszyce i inne owady – 750 ml | Substral Naturen
MULTI-INSEKT – zwalcza mszyce i inne owady – 750 ml | Substral Naturen
Miedzian 50 WP, zwalcza choroby owoców – 15 g
Miedzian 50 WP, zwalcza choroby owoców – 15 g
Tematy
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Powiązane rośliny

Orzech włoski Juglans regia

Potencjał traw ozdobnych – jak maksymalnie wydobyć piękno traw nawet w małym ogrodzie?
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Najnowsze treści