Mszyce to małe pluskwiaki, które wysysają soki z młodych części roślin głównie pędów, liści i kwiatostanów. Dodatkowo pozostawiają lepką maź (spadź), która pokrywa rośliny i ułatwia rozwój chorobom grzybowym. Działanie tych małych insektów mocno osłabia roślinę i może doprowadzić do zahamowania wzrostu i kwitnięcia, a co za tym idzie również słabych lub całkowitego braku plonów.
Duża liczba mszyc może doprowadzić do obumarcia rośliny. Co gorsza, mszyce mogą pojawić się prawie na wszystkich roślinach ogrodowych i doniczkowych. Chętnie żerują na roślinach ozdobnych i jadalnych w stosunkowo krótkim czasie niszcząc ogród.
Jak zwalczać szkodniki czosnkiem?
Czosnek to jedna z najpopularniejszych roślin stosowana w ogrodzie do walki z różnymi problemami. Dzięki właściwościom bakteriobójczym i grzybobójczym oraz silnemu zapachowi, którego nie lubią owady, jest bardzo skuteczny. Co więcej, jest to sposób tani, łatwo dostępny i w pełni ekologiczny.
Czosnek może być wykorzystany do walki z różnymi ogrodowymi szkodnikami: mszycami, przędziorkami, skoczkami, mączlikami, czy miodówkami. W tym celu należy sporządzić wywar lub napar z czosnku, a następnie wykorzystać go do oprysków, które należy robić codziennie, aż mszyce wyniosą się z naszego ogrodu. Czosnek można też stosować profilaktycznie, spryskując rośliny raz na tydzień, aby nie pojawiły się insekty.
Przepisy na preparaty z czosnku
Wywar z czosnku
Najprostszym sposobem jest zalanie 25 ząbków czosnku (obranych i drobno posiekanych) 1 litrem wody. Całość należy dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ponownie wszystko trzeba dokładnie wymieszać, a następnie przecedzić i gotowe! Teraz wystarczy dodać 1 litr wody i obficie spryskać rośliny pokryte mszycami. Trzeba pamiętać, że taki wywar należy zużyć w ciągu tego samego dnia.
Wyciąg z czosnku
100 g obranego i posiekanego czosnku, należy zalać 5 litrami chłodnej wody i odstawić na 24 godziny. Po odcedzeniu można go wykorzystać do oprysków. Należy to zrobić w ciągu jednego dnia. Wyciąg można przechowywać w lodówce przez miesiąc, ale trzeba pamiętać, że z każdym dniem będzie on tracił swoją moc.
Napar z czosnku
Największą zaletą naparu jest fakt, że można go przechowywać nawet przez 3 miesiące. Chcąc uzyskać napar, należy gotowy wyciąg z czosnku doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie można go wystudzić i przelać do butelek lub słoików, a następnie odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Ivankmit, Vladdon / Deposirphotos oraz Pixabay