Logo
Logo

Wywar z cebuli na mszyce | Jak zrobić i stosować?

Mszyce to powszechny szkodnik, który może pojawić się na roślinach ozdobnych, drzewach, krzewach, a nawet w ogródku warzywnym. Żerując na roślinie, wysysa z niej soki, powodując stopniowe osłabienie. Mszyce szybko się rozprzestrzeniają, a zbagatelizowanie problemu może skończyć się obumarciem roślin. Dodatkowo kwiaty pokryte mszycami nie wyglądają dobrze i psują całą estetykę ogrodu.
Dlatego mszyce należy zwalczać, jak tylko zauważy się pierwsze osobniki i jak do tego wykorzystać domowy preparat z cebuli?

Spis treści
Kiedy stosować wywar z cebuli na mszyce? Jak zrobić wywar z cebuli i co nim pryskać?

Jak wykorzystać domowy preparat z cebuli do zwalczania mszyc?

Mszyce żerują praktycznie na wszystkich roślinach uprawianych w ogrodach i doniczkach. Jeśli już się pojawią, to z łatwością rozprzestrzeniają się na inne rośliny i w krótkim czasie mogą zainfekować wiele okazów. Wysysają soki z młodych części roślin, a przede wszystkim z pędów, pąków i kwiatów. To powoduje osłabienie, a nawet całkowite zahamowanie wzrostu i kwitnienia, a więc również sprawia, że owocowanie jest dużo słabsze lub nie wystąpi w ogóle.

Z tego powodu, warto wiosną przejrzeć wszystkie rośliny, a jeśli zaobserwuje się mszyce, to od razu rozpocząć ich zwalczanie. Dobry sklep ogrodniczy oferuje środki na mszyce zarówno te naturalne, jak i chemiczne. Jednak przy małej ilości szkodników równie dobre będą domowe sposoby.

Jak wspomniano wcześniej, mszyce mogą bytować prawie na wszystkich roślin, jednak jest kilka gatunków, których zapachu wyjątkowo nie lubią. Jednym z nich jest cebula, której wywar może być skutecznym sposobem na mszyce. Można go łatwo i szybko przygotować samodzielnie, a następnie z jego pomocą wykonać opryski. To dobry sposób na odstraszenie mszyc i zapobieganie ich pojawieniu się. Dodatkowo opryski z wywaru cebuli zapobiegają niektórym chorobom grzybowym roślin.

Jak przygotować i stosować preparat z cebuli na mszyce?

  • Do przygotowania wywaru z cebuli potrzebna jest tylko pokrojona cebula i woda.
  • Do garnka, należy włożyć 75 g drobno posiekanej cebuli i zalać ją 10. litrami wody.
  • Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około pół godziny.
  • Po tym czasie wystarczy wystudzić wywar i przecedzić – środek na mszyce jest gotowy!
  • Wywar można wlać do spryskiwacza i dokładnie spryskać nim zainfekowane części roślin.
  • Co więcej, wywar może być stosowany również profilaktycznie, gdyż doskonale odstrasza mszyce.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Ivankmit, Vladdon / Depositphotos oraz Pixabay

 

Autor
Wywar z cebuli na mszyce | Jak zrobić i stosować?
Wywar z cebuli na mszyce | Jak zrobić i stosować?
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
 
Powiązane tematy

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl