Składniki (warstwy) kompostu
Nie traktuj kompostownika jako śmietnika na resztki z domu i ogrodu. Wymieszanie brązowych i zielonych składników to najlepszy przepis na wartościowy kompost. Jeśli zrobisz to dobrze, będziesz mógł go wykorzystać jako ściółkę, nawóz i podłoże do uprawy roślin.
Pamiętaj, że cebula ma warstwy, ogry mają warstwy i kompost też musi mieć warstwy :)
Aby stworzyć pełnowartościowy kompost niezbędne jest zachowanie odpowiednich proporcji azotu, pochodzącego z „zielonych” składników, oraz węgla – z „brązowych”. Najlepszą mieszankę składników, z których otrzymasz doskonały kompost na pryzmie lub w kompostowniku, będą stanowić dwie brązowe części i jedna zielona.
Frakcja brązowa | Frakcja zielona |
Łodygi roślin zielnych Martwe włókniste pędy i łodygi bylin i traw. |
Chwasty jednoroczne Miękkie łodygi, liście i korzenie chwastów – nie mogą mieć zawiązanych nasion. |
Papier i karton Unikaj papieru kolorowego, błyszczącego i tłoczonego oraz pocztówek. Papier podrzyj na paski szerokości 5 cm lub przepuść go przez niszczarkę. |
Zielone części roślin zebrane latem Miękkie liście, łodygi i przekwitłe kwiaty oraz ścinki z krzewów, pnączy i drzew owocowych. |
Martwe liście Są pełne celulozy, która powoli się rozkłada. |
Warzywne odpadki Zewnętrzne liście, łodygi i obierki z gotowanych lub surowych warzyw i owoców. |
Słoma i siano Wybierz organiczne źródła słomy (bez herbicydów). Rozdrobnij słomę przed dodaniem. |
Obornik Wykorzystuj odchody zwierząt hodowlanych i domowych karmionych materią roślinną. NIE dodawaj psich ani kocich odchodów. |
Zimą drewniany materiał ułóż w stosach i zaczekaj, aż latem zbierzesz wystarczającą ilość miękkich odpadków, by później wymieszać wszystko.
Dodawaj zielone i brązowe składniki warstwami, dopóki kompostownik nie będzie pełny. Nie dokładaj więcej niż 5-cm warstwę nowego materiału na tydzień. Regularnie przerzucaj warstwy widłami, by je napowietrzyć i pobudzić mikroorganizmy (potrzebują tlenu).
Podlewaj pryzmę, bo przyspiesza to rozkład, a dżdżownice jedzą tylko pokarm półpłynny. Materia powinna być wilgotna – nie za sucha i nie za mokra. Jeżeli przeschła, podlej ją wodą, a jeśli jest mokra, przewróć ją i dorzuć brązowych składników, które pomogą jej wyschnąć.
Używaj rozłożonego (przerobionego) kompostu jesienią lub wiosną. Dodawaj go do gleby jako nawóz lub rozrzucaj jako ściółkę do zatrzymania wilgoci, a gdy sadzisz rośliny dodaj go do dołka, by wspomóc rozwój korzeni i odżywić roślinę ozdobną, owocową lub doniczkową. Kompost możesz (a nawet powinieneś) stosować w każdej uprawie!
Zdjęcie: meineresterampe / Pixabay
Komentarze