Co najlepiej dodawać do kompostownika?
8 składników!
Aby stworzyć pełnowartościowy kompost niezbędne jest zachowanie odpowiednich proporcji azotu, pochodzącego z „zielonych” składników, oraz węgla – z „brązowych”. Najlepszą mieszankę składników, z których otrzymasz doskonały kompost na pryzmie lub w kompostowniku, będą stanowić dwie brązowe części i jedna zielona.
Frakcja brązowa
- Łodygi roślin zielnych
Martwe włókniste pędy i łodygi bylin i traw. - Papier i karton
Unikaj papieru kolorowego, błyszczącego i tłoczonego oraz pocztówek. Papier podrzyj na paski szerokości 5 cm lub przepuść go przez niszczarkę. - Martwe liście
Są pełne celulozy, która powoli się rozkłada. - Słoma i siano
Wybierz organiczne źródła słomy (bez herbicydów). Rozdrobnij słomę przed dodaniem.
Frakcja zielona
- Chwasty jednoroczne
Miękkie łodygi, liście i korzenie chwastów – nie mogą mieć zawiązanych nasion. - Zielone części roślin zebrane latem
Miękkie liście, łodygi i przekwitłe kwiaty oraz ścinki z krzewów, pnączy i drzew owocowych. - Warzywne odpadki
Zewnętrzne liście, łodygi i obierki z gotowanych lub surowych warzyw i owoców. - Obornik
Wykorzystuj odchody zwierząt hodowlanych i domowych karmionych materią roślinną. NIE dodawaj psich ani kocich odchodów.
Zimą drewniany materiał ułóż w stosach i zaczekaj, aż latem zbierzesz wystarczającą ilość miękkich odpadków, by później wymieszać wszystko.
Jak dodawać składniki na kompost?
Warstwowo 1, 2, 3!
Dodawaj zielone i brązowe składniki warstwami, dopóki kompostownik nie będzie pełny. Nie dokładaj więcej niż 5-cm warstwę nowego materiału na tydzień. Regularnie przerzucaj warstwy widłami, by je napowietrzyć i pobudzić mikroorganizmy (potrzebują tlenu).
Podlewaj pryzmę, bo przyspiesza to rozkład, a dżdżownice jedzą tylko pokarm półpłynny. Materia powinna być wilgotna – nie za sucha i nie za mokra. Jeżeli przeschła, podlej ją wodą, a jeśli jest mokra, przewróć ją i dorzuć brązowych składników, które pomogą jej wyschnąć.
Używaj rozłożonego (przerobionego) kompostu jesienią lub wiosną. Dodawaj go do gleby jako nawóz lub rozrzucaj jako ściółkę do zatrzymania wilgoci, a gdy sadzisz rośliny dodaj go do dołka, by wspomóc rozwój korzeni i odżywić roślinę ozdobną, owocową lub doniczkową. Kompost możesz (a nawet powinieneś) stosować w każdej uprawie!
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia tytułowe: hopsalka / AdobeStock, meineresterampe / Pixabay