Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2020
11
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Składniki (warstwy) kompostu

Nie traktuj kompostownika jako śmietnika na resztki z domu i ogrodu. Wymieszanie brązowych i zielonych składników to najlepszy przepis na wartościowy kompost. Jeśli zrobisz to dobrze, będziesz mógł go wykorzystać jako ściółkę, nawóz i podłoże do uprawy roślin.

Pamiętaj, że cebula ma warstwy, ogry mają warstwy i kompost też musi mieć warstwy :)

Aby stworzyć pełnowartościowy kompost niezbędne jest zachowanie odpowiednich proporcji azotu, pochodzącego z „zielonych” składników, oraz węgla – z „brązowych”. Najlepszą mieszankę składników, z których otrzymasz doskonały kompost na pryzmie lub w kompostowniku, będą stanowić dwie brązowe części i jedna zielona.

Frakcja brązowa Frakcja zielona
Łodygi roślin zielnych
Martwe włókniste pędy i łodygi bylin i traw.
Chwasty jednoroczne
Miękkie łodygi, liście i korzenie chwastów – nie mogą mieć zawiązanych nasion.
Papier i karton
Unikaj papieru kolorowego, błyszczącego i tłoczonego oraz pocztówek. Papier podrzyj na paski szerokości 5 cm lub przepuść go przez niszczarkę.
Zielone części roślin zebrane latem
Miękkie liście, łodygi i przekwitłe kwiaty oraz ścinki z krzewów, pnączy i drzew owocowych.
Martwe liście
Są pełne celulozy, która powoli się rozkłada.
Warzywne odpadki
Zewnętrzne liście, łodygi i obierki z gotowanych lub surowych warzyw i owoców.
Słoma i siano
Wybierz organiczne źródła słomy (bez herbicydów). Rozdrobnij słomę przed dodaniem.
Obornik
Wykorzystuj odchody zwierząt hodowlanych i domowych karmionych materią roślinną. NIE dodawaj psich ani kocich odchodów.

Zimą drewniany materiał ułóż w stosach i zaczekaj, aż latem zbierzesz wystarczającą ilość miękkich odpadków, by później wymieszać wszystko.

Dodawaj zielone i brązowe składniki warstwami, dopóki kompostownik nie będzie pełny. Nie dokładaj więcej niż 5-cm warstwę nowego materiału na tydzień. Regularnie przerzucaj warstwy widłami, by je napowietrzyć i pobudzić mikroorganizmy (potrzebują tlenu).

Podlewaj pryzmę, bo przyspiesza to rozkład, a dżdżownice jedzą tylko pokarm półpłynny. Materia powinna być wilgotna – nie za sucha i nie za mokra. Jeżeli przeschła, podlej ją wodą, a jeśli jest mokra, przewróć ją i dorzuć brązowych składników, które pomogą jej wyschnąć.

Używaj rozłożonego (przerobionego) kompostu jesienią lub wiosną. Dodawaj go do gleby jako nawóz lub rozrzucaj jako ściółkę do zatrzymania wilgoci, a gdy sadzisz rośliny dodaj go do dołka, by wspomóc rozwój korzeni i odżywić roślinę ozdobną, owocową lub doniczkową. Kompost możesz (a nawet powinieneś) stosować w każdej uprawie!

Zdjęcie: meineresterampe / Pixabay


Komentarze

Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (8)
Nowe treści
Aktualności
Nowe rośliny
CEBULOVE
Na czasie
CEBULOVE
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 40, Sentencja nr:7
Tydzień 40, Sentencja nr:7
Nie stosujmy już nawozów azotowych, gdyż przedłużają one okres wegetacji drzew i krzewów, co może stać się przyczyną ich przemarznięcia.
Tydzień 40, Sentencja nr:6
Tydzień 40, Sentencja nr:6
Porażone chorobami lub pleśnią resztki owoców, pędy drzew i krzewów usuwamy po czym palimy. Nie wyrzucamy ich na kompost, gdyż mogą być źródłem chorób roślin.
Tydzień 40, Sentencja nr:5
Tydzień 40, Sentencja nr:5
Możemy jeszcze sadzić rośliny cebulowe kwitnące wiosną (krokusy, tulipany, narcyzy, hiacynty itp.). Jest to ostateczny termin ich sadzenia przed zimą.
Tydzień 40, Sentencja nr:4
Tydzień 40, Sentencja nr:4
Wykopmy z ogrodu rośliny niezimujące w gruncie, np. dalie i begonie. Część nadziemną wykopanych roślin należy usunąć, zaś podziemną – lekko przesuszyć, dokładnie oczyścić i przechowywać zimą w suchym i przewiewnym pomieszczeniu, w temperaturze 5-10°C.
Tydzień 40, Sentencja nr:1
Tydzień 40, Sentencja nr:1
Przenieśmy do domu kwiaty, które do tej pory zdobiły taras lub balkon (najlepiej zrobić to przed sezonem grzewczym, aby różnica temperatury nie była dla roślin zbyt duża). Przeniesione rośliny należy mniej podlewać i zaprzestać ich nawożenia.
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 51744
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => badz-eko-uprawiaj-ziola-i-warzywa
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 50887
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => 10-wyjatkowych-miejsc-do-odwiedzenia-w-polsce
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu