Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
9
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Składniki (warstwy) kompostu

Nie traktuj kompostownika jako śmietnika na resztki z domu i ogrodu. Wymieszanie brązowych i zielonych składników to najlepszy przepis na wartościowy kompost. Jeśli zrobisz to dobrze, będziesz mógł go wykorzystać jako ściółkę, nawóz i podłoże do uprawy roślin.

Pamiętaj, że cebula ma warstwy, ogry mają warstwy i kompost też musi mieć warstwy :)

Aby stworzyć pełnowartościowy kompost niezbędne jest zachowanie odpowiednich proporcji azotu, pochodzącego z „zielonych” składników, oraz węgla – z „brązowych”. Najlepszą mieszankę składników, z których otrzymasz doskonały kompost na pryzmie lub w kompostowniku, będą stanowić dwie brązowe części i jedna zielona.

Frakcja brązowa Frakcja zielona
Łodygi roślin zielnych
Martwe włókniste pędy i łodygi bylin i traw.
Chwasty jednoroczne
Miękkie łodygi, liście i korzenie chwastów – nie mogą mieć zawiązanych nasion.
Papier i karton
Unikaj papieru kolorowego, błyszczącego i tłoczonego oraz pocztówek. Papier podrzyj na paski szerokości 5 cm lub przepuść go przez niszczarkę.
Zielone części roślin zebrane latem
Miękkie liście, łodygi i przekwitłe kwiaty oraz ścinki z krzewów, pnączy i drzew owocowych.
Martwe liście
Są pełne celulozy, która powoli się rozkłada.
Warzywne odpadki
Zewnętrzne liście, łodygi i obierki z gotowanych lub surowych warzyw i owoców.
Słoma i siano
Wybierz organiczne źródła słomy (bez herbicydów). Rozdrobnij słomę przed dodaniem.
Obornik
Wykorzystuj odchody zwierząt hodowlanych i domowych karmionych materią roślinną. NIE dodawaj psich ani kocich odchodów.

Zimą drewniany materiał ułóż w stosach i zaczekaj, aż latem zbierzesz wystarczającą ilość miękkich odpadków, by później wymieszać wszystko.


Dodawaj zielone i brązowe składniki warstwami, dopóki kompostownik nie będzie pełny. Nie dokładaj więcej niż 5-cm warstwę nowego materiału na tydzień. Regularnie przerzucaj warstwy widłami, by je napowietrzyć i pobudzić mikroorganizmy (potrzebują tlenu).

Podlewaj pryzmę, bo przyspiesza to rozkład, a dżdżownice jedzą tylko pokarm półpłynny. Materia powinna być wilgotna – nie za sucha i nie za mokra. Jeżeli przeschła, podlej ją wodą, a jeśli jest mokra, przewróć ją i dorzuć brązowych składników, które pomogą jej wyschnąć.

Używaj rozłożonego (przerobionego) kompostu jesienią lub wiosną. Dodawaj go do gleby jako nawóz lub rozrzucaj jako ściółkę do zatrzymania wilgoci, a gdy sadzisz rośliny dodaj go do dołka, by wspomóc rozwój korzeni i odżywić roślinę ozdobną, owocową lub doniczkową. Kompost możesz (a nawet powinieneś) stosować w każdej uprawie!

Zdjęcie: meineresterampe / Pixabay

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (7)
Nowe treści
Na czasie
Jesienny trawnik
Temat miesiąca
Jesienny trawnik
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:4
Tydzień 38, Sentencja nr:4
Zasilmy trawę nawozami potasowymi i fosforowymi. Będzie bardziej odporna na przemarzanie i suszę.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
Twoja strona ogrodu