Ekologiczne nawozy, które zrobisz sam! 4 najprostsze przepisy

naturalne nawożenie fot. topserwer - Pixabay

Z odpadów domowych i różnych roślin można samemu przygotować wartościowe nawozy do wykorzystania w ogrodzie. Są one bardzo łatwe do zrobienia i po kilku lub kilkunastu dniach już gotowe do wykorzystania! Poznajcie 4 proste sposoby, na wydobycie cennych dla roślin składników pokarmowych z produktów wokół nas!

Posłuchaj
00:00
48
Spis treści
Woda po ugotowaniu ziemniaków Pokruszone skorupki jaj Skórki od bananów Chwasty – wywary i gnojówki

1. Woda po ugotowaniu ziemniaków

Po ostudzeniu, woda po gotowaniu ziemniaków ma w sobie duże ilości odżywczych składników, a w tym przede wszystkim skrobi. Pamiętajmy jednak, że jeśli myślimy o wykorzystaniu jej do nawożenia, nie może być solona!

2. Skorupki jajek

Skorupki jajek są idealnym surowcem do otrzymania nawozu bogatego w węglan wapnia. Skorupki należy zbierać do słoja, pokruszyć i zalać wodą. Po dwóch tygodniach roztwór nadaje się do użycia. Podlewa się nim głównie rośliny domowe i balkonowe jak również warzywa.

3. Skórki od bananów 

Tak samo jak w przypadku skorupek jaj, po kilku dniach przeleżenia w wodzie, wywar z banana będzie idealny jako nawóz dla wszystkich roślin kwitnących (jest bogaty w potas!).

4. Chwasty

Wyrywając chwasty z ogrodu warto wiedzieć, że możemy wśród nich znaleźć gatunki nadające się do sporządzenia nawozu, a nawet naturalnego środka przeciw szkodnikom roślin! Przygotowujemy z nich wywary lub gnojówki:

  • Wywary
    Dobrze znaną rośliną-chwastem do sporządzania wywarów jest pokrzywa. Oprócz wykorzystania jako nawóz, wywar z niej taki może służyć do walki z przędziorkami i mszycami (1 kg świeżej pokrzywy zalać 10 l wody i odstawić na 24 h).

  • Gnojówki
    Stosuje się do podlewania bylin, krzewów i drzew ozdobnych, owocowych, a także warzyw (5 kg rozdrobionej pokrzywy, skrzypu lub wrotyczu wrzucamy do ok. 50 l wody – po ok. 2 tygodniach gnojówka jest gotowa – pamiętajmy, żeby przed użyciem rozcieńczać ją wodą w stosunku 1:10).

Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, zdjęcie tytułowe: topserwer / Pixabay

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

WiktoriaMaria
01-08-2024 15:09
Na pewno do takich należeć będą resztki warzyw i owoców, fusy z kawy, skorupki jajek, liście, trawa, itp. o fusach wspomniano m.in. tutaj https://gdansk24.pl/fusy-z-kawy-jako-nawoz-jak-wykorzystac-kawowe-resztki-w-ogrodzie/ Na pewno fajną opcją będzie tez gnojówka roślinna  ...
Gość Andrzej
14-01-2023 18:34
Samemu też robię własne nawozy, choć wykorzystuję do tego odpadki kuchenne. Odpadki tylko warzywne i owocowe. To wszystko ma w sobie jeszcze wiele wartości odżywczych. Warto je dokładnie wykorzystać, zanim się wyrzuci. Robię to tak jak opisałem w artykule https://totemat.pl/jak-zrobic-nawoz-do-kwiatow-w-domu-najlepszy-nawoz/ ...
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści