Dlaczego rabaty są miejscem wysiewania się roślin z otoczenia?
Starannie pielęgnowane rabaty, często ściółkowane kompostem lub pracowicie wypielone, to idealne miejsce dla roślin. Ziemia jest pulchna, żyzna i przede wszystkim – jest sporo wolnej przestrzeni. Właśnie na to czekają rośliny, które z nienacka "pojawiają się" w ogrodzie i zaczynają dominować nad mniej ekspansywnymi bylinami lub krzewinkami.
Rosnące w lasach byliny oraz rośliny dwuletnie mają wyjątkowy dar pojawiania się na naszych rabatach. Niektóre potrafią być ekspansywne, zajmują każdy wolny zakamarek i mogą wpinać się po pędach wyższych roślin, całkowicie je zakrywając. Nasza praca, poświęcona na planowanie nasadzeń i zakładanie kompozycji może wydawać się zmarnowana.
🟢 Ogrodowa lista zakupów: Co warto kupić w czerwcu? Polecamy: nawozy, preparaty, podłoża, dekoracje, narzędzia i książki
Ta roślina z lasu szybko się rozrasta, ale ma też zalety
Jedną z wyjątkowo szybko rozrastających się dzikich roślin w ogrodzie jest poziomka pospolita (Fragaria vesca). Wczesną wiosną na rabatach możesz znaleźć jej siewki. Roślinę poznasz po charakterystycznych liściach złożonych z trzech listków, zaokrąglonych i na brzegach piłkowanych. Poziomki rosną zwykle na skrajach lasów i przy drogach; lubią ciepłe, półcieniste stanowiska, a także żyzne podłoże, więc ogrodowe rabaty są dla nich idealnym miejscem do rozwoju. Preferują kwaśne gleby.
Są to niskie rośliny, które w szybkim tempie pokrywają podłoże i w sprzyjających warunkach tworzą mnóstwo rozłogów, na końcu których rozwijają się nowe okazy. Poziomki zakwitają w maju na biało, ale jeśli ich nie wyrwiemy, w czerwcu odwdzięczą się – rodząc drobne, smaczne owoce. Dlatego podczas ogrodowych porządków te poziomki, które są zbyt ekspansywne i za mocno zasłaniają rośliny ozdobne, usuwamy. Ale warto się zastanowić nad wyrwaniem wszystkich egzemplarzy.
Zdrowe owoce za darmo
Na początku czerwca jest jeszcze mało owoców, które można pozyskać z ogrodu. Niektórzy uprawiają własne truskawki, albo owocujące o tej porze jagody kamczackie. Ale jeśli mamy łan własnych poziomek, to mamy prawdziwy skarb. Często całkowicie za darmo. Rośliny, które dziko wysiewają się w naszych ogrodach są często bardziej aromatyczne i smaczniejsze, niż te posadzone z kupionych sadzonek.
Poziomki są niskokaloryczne, są źródłem witaminy C, ale też wapnia, fosforu i żelaza. Zebrane owoce z ogrodu zawsze umyj przed spożyciem i wykorzystuj do deserów, takich jak galaretki, ciasta, lody, kompoty, czy jedz po prostu na surowo. Warto wiedzieć, że młode liście poziomki pospolitej stanowią surowiec zielarski – mają m.in. działanie ściągające i lekko moczopędne.
Zdjęcie tytułowe: Jon Benedictus / AdobeStock