Poziomka Attila to nowa, oryginalna odmiana o smacznych i aromatycznych owocach. Może być wykorzystywana do uprawy w pojemnikach (jako roślina ozdobna i użytkowa) oraz w celu zadarnienia powierzchni. Nasiona poziomki Attilii zostały nagrodzone w kategorii "Najlepszy produkt do ogrodów i terenów zieleni" w konkursie Zielony Laur, zorganizowanym w ramach wystawy Zieleń to Życie 2013 w Warszawie.
Nasiona poziomki Attila (fot. W. Legutko). |
Poziomka Attila (Fragaria) to oryginalna odmiana o smacznych i aromatycznych owocach. Może być uprawiana w pojemnikach (jako roślina ozdobna i użytkowa) oraz w celu zadarnienia powierzchni.
Uprawa poziomki Attila
Nasiona poziomki wysiewa się w marcu-kwietniu do skrzynek lub na palety pod osłonami. W temperaturze 16-22°C wschody następują po ok 3-4 tygodniach. Rozsadę w fazie 5-6 liści należy sadzić do podłoża w rozstawie 30x35 cm.
Dobrze rośnie w żyznym, ale przepuszczalnym podłożu, o lekko kwaśnym odczynie. Aromatyczne, czerwone owoce o jajowatym kształcie pojawiają się zarówno na roślinie matecznej, jak i na rozłogach już po 3-4 miesiącach od wschodów. Owocuje w rok siewu, a następnie corocznie, nieprzerwanie, od czerwca do pierwszych mrozów.
Zastosowanie poziomki
Poziomkę najlepiej uprawiać w wiszących pojemnikach, donicach oraz skrzyniach balkonowych usytuowanych ponad 1,5 m nad powierzchnią ziemi, ponieważ szybko rosnące rośliny wytwarzają bardzo długie rozłogi.
Nasiona poziomki Attilii zostały nagrodzone w kategorii "Najlepszy produkt do ogrodów i terenów zieleni" w konkursie Zielony Laur, zorganizowanym w ramach wystawy Zieleń to Życie 2013 w Warszawie.
fot. W. Legutko