Założenie własnego ogródka warzywnego przynosi same korzyści – każdego dnia możemy mieć dostęp do świeżych, zdrowych i ulubionych warzyw. Do tego dochodzi satysfakcja z uzyskania dorodnych plonów, a także możliwość spędzenia czasu w ogrodzie lub na tarasie czy balkonie. To wcale nie jest trudne! Trzeba tylko wybrać najpyszniejsze odmiany warzyw. Przygotowaliśmy dla Was poradnik wysiewania, z którego dowiecie się które odmiany warzyw warto uprawiać.
Artykuł powstał we współpracy z internetowym Sklepem Ogrodniczym Świat Kwiatów, gdzie znajdziesz ponad 1500 odmian warzyw w najlepszych cenach!
Na samodzielną uprawę warzyw w przydomowym ogrodzie warto zdecydować się przede wszystkim ze względu na ich jakość. Kiedy będziemy osobiście doglądać ich od momentu wysiania aż do zbiorów, będziemy mogli mieć pewność, że spożywane przez nas produkty są ekologiczne, pozbawione substancji chemicznych. W dodatku na naszym stole będą mogły pojawić się tuż po zebraniu z grządki. Zaopatrując się wyłącznie w marketach, nigdy nie będziemy mieli okazji skorzystać z tak świeżych warzyw.
Ich uprawa nie będzie od nas wymagała ani dużego nakładu pracy, ani pieniędzy. Warzywa nie wymagają tylu czynności pielęgnacyjnych co rośliny ozdobne, a koszt ich produkcji jest znacznie niższy niż kwota, jaką musimy zapłacić za nie w sklepie. Koszt nasion, które mogą dać naprawdę obfity plon, to zaledwie kilka złotych. Z kolei do ich nawożenia możemy zastosować między innymi gnojówkę z pokrzyw, którą pozyskamy zupełnie za darmo.
Warzywa w piramidzie żywienia znajdują się wraz z owocami u jej podstawy, zaraz nad aktywnością fizyczną. Idealnie byłoby, gdyby na nasze stoły trafiały ze sprawdzonego źródła, którym bez wątpienia może być nasz ogród.
Jak wysiewać nasiona?
Sposób wysiewu nasion uzależniony jest od gatunku, na jaki się zdecydujemy. Niektóre z warzyw możemy wysiewać wprost do gruntu, natomiast inne wymagają przygotowania rozsady, czyli wysiania w cieplejszych warunkach, skąd dopiero później zostaną przesadzone na ich docelowe miejsce.
Do gruntu możemy siać warzywa odporne na niskie temperatury, na przykład marchewkę, pietruszkę rzodkiewkę, sałatę, buraki czy cebulę. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy wybrany gatunek wykiełkuje w warunkach panujących wiosną, producent na pewno zamieścił tę informację na opakowaniu nasion. Przed siewem do gruntu, koniecznie trzeba przygotować glebę – dokładnie przekopać, odpowiednio wcześniej zasilić nawozem, jeśli nie jest zbyt zasobna, a następnie wytyczyć grządki. Głębokość siewu również uzależniona jest od gatunku. Marchewkę czy sałatę możemy wysiać do płytkich rowków, tak by znalazły się na głębokości 1 cm. Natomiast buraki będą potrzebować do prawidłowego rozwoju 2-3 cm głębokości, a fasola czy groch nawet 4-5 cm. Po przykryciu ich warstwą ziemi nie możemy zapomnieć o podlaniu. Należy robić to uważnie, by nie wypłukać nasion z podłoża.
Rozsady wymagają warzywa ciepłolubne oraz te o długim okresie wegetacji. Do najpopularniejszych gatunków należą pomidory i papryka wymagające wyższej temperatury do kiełkowania. W ten sposób możemy zacząć także uprawę roślin potrzebujących więcej czasu na wykiełkowanie (takich jak seler) lub tych o długim okresie wegetacji (takich jak kapusta czy kalarepa). Rozsadę możemy przygotować w szklarni lub w pojemnikach na domowym parapecie. Kiedy roślinki będą miały już 2-4 liście właściwe, powinniśmy rozsadzić je do pojedynczych doniczek, by mogły swobodnie się rozwijać, a po upływie kolejnych kilku tygodni przesadzić na grządki.
Decydując się na wysiewanie warzyw warto rozważyć uprawę nowych, mniej popularnych, ale wartych poznania odmian, których nie spotykamy często w sklepach stacjonarnych, a które bez problemu kupimy w internecie. Wiele z nich to pyszne nowości, które będziemy mogli łatwo wyhodować we własnym ogrodzie.
Odmiany warzyw, które warto uprawiać w ogrodzie
Sklepy ogrodnicze, zwłaszcza te internetowe, mają bardzo szeroką ofertę nasion. Znajdziemy tam nie tylko wiele gatunków, lecz także ich liczne odmiany. Dlatego, kiedy planujemy rozpoczęcie samodzielnej uprawy warzyw, możemy mieć problem z podjęciem decyzji, na które się zdecydować.
Kryterium, jakim będziemy się kierować, powinno w głównej mierze opierać się na naszych preferencjach, ale także warunkach, jakie możemy zapewnić roślinom. W pierwszej kolejności wybierajmy nasiona naszych ulubionych gatunków warzyw, byśmy mogli czerpać prawdziwą radość z pierwszych plonów. Zdecydujmy się również na te najpopularniejsze, które najczęściej pojawiają się na naszych stołach i występują w składzie wielu potraw. Warto także rozważyć uprawę rzadszych odmian, których nie spotykamy często w sklepach, a które bez problemu będziemy w stanie samodzielnie wyhodować.
Nasiona znajdziemy dziś niemal wszędzie. Kupimy je nawet w niedużych marketach, w których robimy codzienne zakupy. Jednak takie miejsca nie zapewnią nam szerokiego wyboru. Najwygodniej jest dokonać zakupów w internetowych sklepach ogrodniczych. Wybierajmy te sprawdzone, cieszące się dobrymi opiniami, mające bogatą ofertę, z którą będziemy mogli się spokojnie i dokładnie zapoznać, by dokonać przemyślanego wyboru.
Poniżej przygotowaliśmy dla Was 50+ najczęściej kupowanych odmian warzyw, które warto wybrać do ogrodu. Wybierz coś dla siebie i wysiej w ogródku! W internetowym sklepie ogrodniczym ŚwiatKwiatów.pl znajdziesz ponad 1500 odmian warzyw w najlepszych cenach!
'Cylindra' to odmiana wczesna o bardzo wydłużonych, cylindrycznych korzeniach. Wyróżnia się intensywnie czerwoną barwą miąższu. Jest to jedna z najbardziej wartościowych odmian przeznaczonych do przetwórstwa, o wysokich walorach smakowych.
Burak ćwikłowy odmiana 'Czerwona Kula' Nasiona na taśmie
'Czerwona Kula' to znana, ceniona i chętnie uprawiana odmiana, bardzo plenna. Kuliste korzenie o ciemnoczerwonym, dobrze wybarwionym, delikatnym miąższu są bardzo soczyste i smaczne. Doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia, na przetwory i do długiego przechowywania.
'Kroll' posiada zielony, soczysty i łagodny szczypior, dzięki czemu zapewnia wysoki plon najwyższej jakości, przydatny do spożycia w stanie świeżym i do krótkotrwałego przechowywania. Cechuje się doskonałą plennością oraz wysokimi walorami smakowymi.
Mieszanka kilku odmian cukinii w kształcie maczugi o różnokolorowych owocach, które osiągają około 15-20 cm długości w fazie zbioru. Owoce są bogate w witaminy oraz sole mineralne; młode cukinie są znakomitym składnikiem surówek i nadają się do kiszenia, natomiast starsze świetnie smakują gotowane lub smażone.
Wczesna, plenna odmiana cukinii, mająca ciemnozielone, maczugowate owoce. Rośliny są bardzo odporne na mączniaka rzekomego, mają krzaczasty pokrój. Owoce mają jasnokremowy miąższ i nadają się do spożycia po osiągnięciu długości ok. 20 cm.
'Big Max' często określana jest jako „dynia Halloween”, ponieważ dostarcza materiału do tworzenia okazałych, dekoracyjnych lampionów, związanych z amerykańskim świętem duchów. Dynia Big Max stanowi też świetny surowiec na domowe przetwory.
'Uchiki Kuri' jest jedną z wysoko cenionych odmian japońskich w typie Hokkaido. Rośliny cechują się płożącym pokrojem. Wydają obfity plon umiarkowanie dużych owoców o intensywnie pomarańczowej, jednolicie wybarwionej i gładkiej skórce. Miąższ jest również pomarańczowy, delikatny, soczysty i słodki.
'Butternut' to jednoroczna, silnie rosnąca roślina o pędach płożących lub wspinających się przy pomocy wąsów czepnych. Owoce przypominające kształtem dzwon z wydłużoną górną częścią pojawiają się w końcu lata. Ich zbiór następuje z reguły we wrześniu i w październiku.
'Delfina' to karłowa, bardzo plenna odmiana fasoli szparagowej. Strąki mają ładny, ciemnozielony kolor i są lekko błyszczące. Nie mają włókien, co jest bardzo cenioną przez konsumentów cechą. Wyróżniają się wysokimi właściwościami przetwórczymi, przeznaczane są głównie do mrożenia i konserwowania.
'Goldmarie' to bardzo wczesna odmiana typu Mamut, o silnym wzroście, wymagająca solidnych podpór. Charakteryzuje się obfitym plonowaniem. Zawiązuje długie na 20-25 cm i płaskie strąki. Wyróżniają się one wysokimi walorami smakowymi. Delikatne i słodkawe w smaku strąki najlepiej smakują bezpośrednio po zbiorze. Po ugotowaniu można podawać je jako dodatek do dań głównych.
'Złota Saxa' to wczesna odmiana gwarantująca zadowalający plon wyrównanych, smukłych strączków o wybornym smaku, bez włókien, o kremowej konsystencji, dorastających do 11-12 cm. Poleca się je do konserwowania i spożycia w postaci świeżej, po ugotowaniu lub zapieczeniu.
'Halbhoher Grüner Krauser' osiąga wysokość do 40-60 cm. Zbór jest możliwy po upływie 120 dni od wysadzenia sadzonek do gruntu. Liście jarmużu mogą być spożywane na surowo, jako składnik surówek i sałatek lub po ugotowaniu jak szpinak.
'Kamienna Głowa' to późna odmiana kapusty głowiastej, przeznaczona do uprawy w polu, spożycia bezpośredniego, kwaszenia lub przechowywania. Tworzy duże, zwarte i kuliste główki.
Odmiana 'Krezus' jest wszechstronną odmianą kopru, idealną zarówno do uprawy w celu wykorzystania świeżych, zielonych pędów i liści, jak i dla pozyskania baldachów do kiszonek.
'Kronos' jest jedną z najlepszych odmian kopru o wszechstronnym zastosowaniu. Przynosi plon w terminie średnio późnym. Łodygi prezentowanej rośliny są długie, mocne i średnio grube.
'Sprinter' należy do grona wyjątkowo plennych odmian kopru, przydatnych do wykorzystania w stanie świeżym, jak i do suszenia. Roślina przyjmuje gęsty, krzewiasty pokrój.
Marchew jadalna 'Berlikumer 2 - Perfekcja' to znana i ceniona odmiana późna, czyli polecana do uprawy na zbiór jesienny. Wykształca wyrównane, cylindryczne, a przy tym dość długie korzenie o ciemnopomarańczowej skórce i miąższu w podobnym kolorze.
'Flakkese 2' jest odmianą późną – szczególnie polecaną na zbiór jesienny. Odmiana charakteryzująca się dużą plennością. Ze względu na wysoka jakość korzeni, które nie mają tendencji do pękania jest doskonała do długiego przechowywania lub mrożenia.
'Nantejska Polana' to jedna z najwyżej cenionych odmian marchwi. Jest średnio wczesna i wytwarza znakomite, zwarte korzenie, których długość waha się między 18 a 20 cm.
Marchew 'Nantes 3' jest to odmiana średnio wczesna (zbiór lipiec-październik) przeznaczona do średnio długiego przechowywania. Korzenie są wyjątkowo kształtne, walcowate, długie, o intensywnie pomarańczowej barwie. Marchew ta posiada delikatny smak.
Marchew 'Pierwszy Zbiór' to jedna z najwcześniejszych odmian, nadająca się do uprawy w odkrytym gruncie lub pod osłonami. Jest to jedna z odmian marchwi najwcześniej pojawiających się na rynku. Wytwarza stosunkowo niewielkie (11 cm) korzenie, o regularnym stożkowatym kształcie.
'Cornichion de Paris' to odmiana ogórka konserwowego, która zachwyci wszystkich smakoszy. Należy do ogórków odmian średnio wczesnych. Owoce są krótkie i zwarte. Zielona skórka ma nieliczne brodawki. Nie wykazują tendencji do żółknięcia owoców i zachowują wszystkie walory, nawet po pasteryzacji. Bardzo dobrze przechowują się przez cały okres zimowy.
'Delicius' jest odmianą o dorodnych, gładkich owocach, znakomitych do uprawy w odkrytym gruncie (odmiana gruntowa). Jest wyjątkowo plenna, a jej ogórki o wydłużonym, cylindrycznym kształcie i ciemnozielonych skórkach nie mają wyraźnych smug ani brodawek.
Bardzo plenna odmiana ogórka, doskonale nadająca się do kwaszenia. Roślina posiada kształtne, cylindryczne owoce, o zielonej skórce, na której smugi sięgają połowy owocu. Jest uznawana za nr 1 w Polsce!
Odmiana późna, plenna, przydatna do zimowego przechowywania. Wspaniale nadaje się do różnego rodzaju dań oraz potraw. Korzeń spory, biały. Nać ciemnozielona i bujna.
Połączenie odmian o liściach gładkich i kędzierzawych, będzie idealne do niedużego ogrodu przydomowego lub do uprawy na balkonie lub parapecie okiennym.
'Fest' to jedna z najbardziej popularnych odmian. Jej największym atutem są niezwykle aromatyczne liście. Dodatkowo, wybarwiona na ciemny zielony kolor natka bardzo ładnie się prezentuje jako element zdobiący potrawy.
'Gigante D'Italia' to odmiana pietruszki charakteryzująca się silnym ulistnieniem. Jest odporna na niskie temperatury – może zimować w gruncie. Liście są gładkie i silnie aromatyczne.
'Mooscrause 2' to odmiana pietruszki zwyczajnej o kędzierzawych liściach. Jest intensywnie ciemnozielona, ma grube ogonki i gęsto osadzone blaszki liściowe. Posiada wysoką zawartość leczniczych olejków eterycznych, co wpływa na to, że jej zapach jest mocny, a smak świeży i wyrazisty.
'Ołomuńcka' to odmiana późna pietruszki, która osiąga dojrzałość zbiorczą po 185-205 dniach od siewu. Jest ceniona ze względu na dużą odporność na niekorzystne warunki atmosferyczne oraz choroby pojawiające się podczas przechowywania.
'Bajaja' to odmiana niska, balkonowa, w typie cherry, o przewieszających się pędach. To nasza propozycja dla wszystkich miłośników zieleni, którzy chcieliby spróbować swoich sił w doniczkowej uprawie pomidorów.
'Bawole Serce Oxheart' zaskakuje owocami, które dorastają do bardzo dużych rozmiarów. Odmiana do uprawy w gruncie, wysoka, o silnym wzroście, wymagająca uprawy przy palikach. Owoce poza dużym rozmiarem wyróżniają się ładnym malinowym kolorem i wysokimi walorami smakowymi.
'Betalux' to karłowa odmiana pomidora samokończącego. Odmiana bardzo wczesna, niezwykle plenna. Rośliny o zwartym, gęstym pokroju, na swoich gałązkach dźwigają spore, kuliste owoce, czasami w niewielkim stopniu spłaszczone. Miąższ z małą ilością galaretki z nasionami. Odmiana wykazuje partenokarpiczność! Jest to zdolność zawiązywania owoców, bez uprzedniego zapylenia.
Pomidor cherry odmiana 'Cytrynek Groniasty' Nawet 75 pomidorków w jednym gronie!
'Cytrynek Groniasty' to odmiana o małych, żółtych owocach. Jest wyjątkowo plenna (w jednym gronie może dochodzić nawet do 75 pomidorków!). Grona osiągają do 60 cm długości. Odmiana polecana do uprawy w donicach.
Intensywnie rosnąca odmiana pomidora typu cherry, przeznaczona do amatorskiej uprawy w tunelach foliowych, bądź w polu. Roślina o owocach małych, w cylindrycznym kształcie, skupione w grona o długości od ok. 45 do 70 cm. Wyjątkowo plenna (do 600 owoców z jednego krzewu!).
'Malinowy Olbrzym' jest odmianą średnio późną, której uprawa prowadzona powinna być w gruncie, przy palikach. Chwalony jest przede wszystkim ze względu na swoje bardzo duże, nieznacznie spłaszczone oraz lekko żebrowane owoce, których miąższ jest bardzo mięsisty.
'Malinowy Retro' to odmiana pomidora gruntowego, wczesnego, malinowego, bez żebrowania. Nadaje się do uprawy zarówno pod nieogrzewanymi osłonami, jak i w odkrytym gruncie. Roślina cechuje się wzrostem ciągłym, dlatego należy prowadzić ją przy podporach.
'Malinowy Smaczek' to pomidor koktajlowy wytwarzający drobne i wydłużone pomidorki o wyjątkowo orzeźwiającym smaku. Jest jednym z najplenniejszych i zarazem najodporniejszych pomidorów koktajlowych!
Odmiana o drobnych owocach (o średnicy 2-3 cm), przydatna do uprawy w małych ogródkach i pojemnikach, dużych doniczkach i skrzynkach balkonowych. Rośliny samo kończące, witko łodygowe, silnie krzewiące się. Pomidor 'Maskotka' można uprawiać bez cięcia i palikowania.
'Noire de Crimée' to pomidor gruntowy wysoki znany także pod nazwą Czarny Książę. Jest odmianą, wytwarzającą obfity plon bardzo dużych, kulisto-spłaszczonych owoców o czekoladowobrązowej skórce i słodkim, mięsistym miąższu w tym samym kolorze.
'Blauwgroene Winter' typu Alaska, to późna odmiana pora, która bardzo dobrze zimuje i nadaje się do długiego przechowywania. Wytwarza długie (25 cm), śnieżnobiałe łodygi, na których szczycie wyrasta pióropusz niebiesko-zielonych liści.
Odmiana 'De dix-huit jours' jest nazywana 18-dniową, ponieważ charakteryzuje się bardzo szybkim wzrostem – dojrzałość zbiorczą osiąga już po 18 dniach od siewu. Dzięki krótkiemu okresowi wegetacji, może być zbierana przez całą wiosnę i jesień.
'Krakowianka' to wczesna odmiana, która dojrzałość zbiorczą osiąga po 33-37 dniach od wysiewu. Doskonała do wiosennej uprawy w polu lub nieogrzewanych tunelach foliowych. Rośliny tworzą średniej wielkości zgrubienia, kuliste lub lekko spłaszczone.
'Tetra Iłówiecka' to klasyczna, wczesna odmiana rzodkiewki o dość dużych zgrubieniach w kolorze czerwonym z białymi końcówkami. W smaku jest ostra i soczysta.
Sałata – mieszanka odmian stanowi najlepszy wybór dla tych amatorów ogrodnictwa, którzy nie lubią ograniczeń. Wysiewając w warzywniku ten miks popularnych odmian sałaty masłowej, kruchej i dębolistnej zyskasz szeroki wybór kolorów i smaków.
'Królowa Majowych' to popularna, stara, polska odmiana sałaty masłowej przeznaczona do wczesnej uprawy w gruncie. Tworzy duże główki barwy żółto-zielonej.
'Regina Dei Ghiacci' to odmiana sałaty średnio wczesnej. Zawiązane główki są duże, zwięzło ułożone. Liście mają chropowatą, pęcherzykowatą fakturę. Powierzchnia jest jędrna i błyszcząca. Odmiana ta ceniona jest głównie z uwagi na walory smakowe.
'Talar' zalicza się do najwcześniejszych odmian o zgrubieniach kulistych. Przynosi wysoki plon surowca przetwórczego wysokiej jakości, bogatego w lecznicze olejki eteryczne i długo zachowującego jędrność oraz doskonały smak. Ma biały miąższ.
Szczypiorek czosnkowy to warzywo, zioło, roślina ozdobna. Jest rośliną wieloletnią, osiągającą wysokość 30-35 cm. Liście mają wyraźny aromat i smak czosnku, są ponadto bogatym źródłem makro- i mikro elementów.
Szczypiorek 'Medium Leaf' BIO – Certyfikowane nasiona ekologiczne
'Medium Leaf' to odmiana o wyrazistym smaku i zapachu. Bogaty w liczne witaminy szczypiorek jest również świetną przyprawą, a także nadaje się do bezpośredniego spożycia.
'Olbrzym Zimowy' to odmiana szpinaku odporna na wymarzanie, dzięki czemu jest polecana do siewu jesiennego, ale może być również uprawiana na wiosnę, kiedy bardzo szybko rośnie. Roślina tworzy duże, trójkątno-strzałkowate liście. Nadaje się do zbioru mechanicznego.