Figa / Figowiec pospolity Ficus carica

Liście figi figowca pospolitego, fot. WikimediaImages - Pixabay
Figa / Figowiec pospolity (Ficus carica) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
13
Dekoracyjność: ulistnienie
Gleba: przepuszczalna, żyzna, próchniczna
Odczyn gleby: lekko kwaśna, obojętna
Owoce: jadalne
Pokrój: rozłożysty
Wysokość: ok. 6 m
Okres kwitnienia: VII, VIII
Kolor owoców: zielone, ciemnoniebieske
Trwałość liści: sezonowe
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: pojemniki, tarasy

Figowiec pospolity (Ficus carica) nazywany też figą to drzewo z rodziny morwowatych (Moraceae). W naturze można je spotkać w Afryce, Azji i Południowej Europie, ale bywa też uprawnie w innych krajach świata.

Figowiec dorasta do ok. 3-6/8 m wys. i posiada szeroki, rozłożysty, a czasem krzaczasty pokrój. Jego liście są duże, mocno powcinane, 3-5 klapowe, długoogonkowe, chropowate i matowe z wierzchu oraz miękko owłosione od spodu. Zwykle pojawiają się w szczytowej części pędów.

W sezonie wiosenno-letnim na pędach rozwijają się nietypowe kwiatostany, gdyż kwiaty właściwe znajdują się wewnątrz pękatych, zielonych, workowatych „owoców” z otworem na szczycie. W osłonach mogą rozwijać się kwiaty męskie lub żeńskie, gdyż figa w naturze jest rośliną dwupienną, zapylaną przez gatunek błonkówek, rozwijających się wewnątrz kwiatostanów.

Po zapyleniu z kwiatów żeńskich tworzą się mięsiste, pękate, gruszkowate owoce (owocostan rzekomy), okryte miękką skórką (zieloną lub fioletową).

Wymagania i uprawa

Figowiec pospolity w uprawie oczekuje stanowiska słonecznego i ciepłego oraz żyznej, próchniczej, przepuszczalnej, lekko wilgotnej gleby.

Odmiany bardziej wytrzymałe mróz mogą być uprawiane w gruncie, ale tylko w najcieplejszych rejonach kraju, na osłoniętych stanowiskach, gdyż znoszą spadki temp. do ok. -15°C (korzenie przed zimą należy okryć grubą warstwą ściółki). Figowca można też uprawiać w donicach jako roślinę tarasową i przechowywać przez zimę w chłodnym (temp. ok. 8-10°C), ale niekoniecznie widnym pomieszczeniu, gdyż na czas spoczynku zrzuca liście.

Figowca można rozmnażać przez sadzonki pędowe (zielne lub zdrewniałe) lub odkłady. Chcąc w krótkim czasie doczekać się owoców, sadzonki najlepiej pozyskać z już owocujących egzemplarzy. Figowce uzyskane z nasion mogą wydać owoce dopiero po wielu latach uprawy.

Zastosowanie

Figowiec pospolity można uprawiać w gruncie, jednak udaje się to tylko w najcieplejszych regionach Polski. Z reguły uprawiany jest w donicach, które latem stoją na zewnątrz (np. na tarasach), a zimą chowane są do domu lub ogrodów zimowych. Stanowią wyjątkowy egzotyczny akcent w ogrodzie.

W naszym klimacie figa zawiązuje owoce, które rzadko dojrzewają, ponieważ mają na to zbyt mało czasu.

W tkankach rośliny znajduje się lepki, biały, zawierający lateks sok mleczny, który bywa wykorzystywany min. do produkcji kauczuku i w celach leczniczych (niszczy brodawki).

Odmiany i typy

Mechanizm zapylania u figowców jest wyjątkowo skomplikowany, z tego względu stworzono dwa typy odmian łatwiejszych w uprawie:

  • Odmiany adriatyckie – tworzące wyłącznie kwiaty żeńskie, zawiązujące owoce bez zapylania (partenokarpiczne) np. odmiany 'Brown Turkey', 'Francuesco',
  • oraz odmiany smyrneńskie – wydające kwiaty żeńskie, które do zawiązania owoców potrzebują zapylenia naturalnego lub sztucznego (kapryfikacji).

Pierwsze z nich są łatwiejsze w uprawie, a ich plonowanie bardziej przewidywalne, jednak owoce są nieduże, umiarkowanie słodkie i bez nasion. Drugie trudniej jest uprawiać, ale ich owoce są większe i smaczniejsze oraz zawiązują nasiona.

Ciekawostki

W naturze figowce bywają roślinami inwazyjnymi. Ich nasiona rozsiewane przez nietoperze czasami trafiają na gałęzie innych drzew, gdzie się rozwijają i puszczają korzenie w kierunku ziemi, a następnie oplatają i duszą gospodarza, zajmując jego stanowisko.

Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: WikimediaImages, PollyDot, gianpiz/Pixabay, Benutzer:Gibe/CC BY-SA 3.0/Link vv

Obserwuj
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści