Logo
Logo

Figa / Figowiec pospolity (Ficus carica)

Figa / Figowiec pospolity (Ficus carica) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Dekoracyjność: ulistnienie
  • Gleba: żyzna, próchniczna, przepuszczalna
  • Odczyn gleby: lekko kwaśna, obojętna
  • Owoce: jadalne
  • Pokrój: rozłożysty
  • Wysokość: ok. 6 m
  • Okres kwitnienia: VII, VIII
  • Kolor owoców: zielone, ciemnoniebieske
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: tarasy, pojemniki
  • Figowiec pospolity (Ficus carica) nazywany też figą to drzewo z rodziny morwowatych (Moraceae). W naturze można je spotkać w Afryce, Azji i Południowej Europie, ale bywa też uprawnie w innych krajach świata.

    Figowiec dorasta do ok. 3-6/8 m wys. i posiada szeroki, rozłożysty, a czasem krzaczasty pokrój. Jego liście są duże, mocno powcinane, 3-5 klapowe, długoogonkowe, chropowate i matowe z wierzchu oraz miękko owłosione od spodu. Zwykle pojawiają się w szczytowej części pędów.

    W sezonie wiosenno-letnim na pędach rozwijają się nietypowe kwiatostany, gdyż kwiaty właściwe znajdują się wewnątrz pękatych, zielonych, workowatych „owoców” z otworem na szczycie. W osłonach mogą rozwijać się kwiaty męskie lub żeńskie, gdyż figa w naturze jest rośliną dwupienną, zapylaną przez gatunek błonkówek, rozwijających się wewnątrz kwiatostanów.

    Po zapyleniu z kwiatów żeńskich tworzą się mięsiste, pękate, gruszkowate owoce (owocostan rzekomy), okryte miękką skórką (zieloną lub fioletową).

    Wymagania i uprawa

    Figowiec pospolity w uprawie oczekuje stanowiska słonecznego i ciepłego oraz żyznej, próchniczej, przepuszczalnej, lekko wilgotnej gleby.

    Odmiany bardziej wytrzymałe mróz mogą być uprawiane w gruncie, ale tylko w najcieplejszych rejonach kraju, na osłoniętych stanowiskach, gdyż znoszą spadki temp. do ok. -15°C (korzenie przed zimą należy okryć grubą warstwą ściółki). Figowca można też uprawiać w donicach jako roślinę tarasową i przechowywać przez zimę w chłodnym (temp. ok. 8-10°C), ale niekoniecznie widnym pomieszczeniu, gdyż na czas spoczynku zrzuca liście.

    Figowca można rozmnażać przez sadzonki pędowe (zielne lub zdrewniałe) lub odkłady. Chcąc w krótkim czasie doczekać się owoców, sadzonki najlepiej pozyskać z już owocujących egzemplarzy. Figowce uzyskane z nasion mogą wydać owoce dopiero po wielu latach uprawy.

    Zastosowanie

    Figowiec pospolity można uprawiać w gruncie, jednak udaje się to tylko w najcieplejszych regionach Polski. Z reguły uprawiany jest w donicach, które latem stoją na zewnątrz (np. na tarasach), a zimą chowane są do domu lub ogrodów zimowych. Stanowią wyjątkowy egzotyczny akcent w ogrodzie.

    W naszym klimacie figa zawiązuje owoce, które rzadko dojrzewają, ponieważ mają na to zbyt mało czasu.

    W tkankach rośliny znajduje się lepki, biały, zawierający lateks sok mleczny, który bywa wykorzystywany min. do produkcji kauczuku i w celach leczniczych (niszczy brodawki).

    Odmiany i typy

    Mechanizm zapylania u figowców jest wyjątkowo skomplikowany, z tego względu stworzono dwa typy odmian łatwiejszych w uprawie:

    • Odmiany adriatyckie – tworzące wyłącznie kwiaty żeńskie, zawiązujące owoce bez zapylania (partenokarpiczne) np. odmiany 'Brown Turkey', 'Francuesco',
    • oraz odmiany smyrneńskie – wydające kwiaty żeńskie, które do zawiązania owoców potrzebują zapylenia naturalnego lub sztucznego (kapryfikacji).

    Pierwsze z nich są łatwiejsze w uprawie, a ich plonowanie bardziej przewidywalne, jednak owoce są nieduże, umiarkowanie słodkie i bez nasion. Drugie trudniej jest uprawiać, ale ich owoce są większe i smaczniejsze oraz zawiązują nasiona.

    Ciekawostki

    W naturze figowce bywają roślinami inwazyjnymi. Ich nasiona rozsiewane przez nietoperze czasami trafiają na gałęzie innych drzew, gdzie się rozwijają i puszczają korzenie w kierunku ziemi, a następnie oplatają i duszą gospodarza, zajmując jego stanowisko.

    Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: WikimediaImages, PollyDot, gianpiz/Pixabay, Benutzer:Gibe/CC BY-SA 3.0/Link vv

     
    Powiązane tematy

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl